Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Vodič za izradu svoje internetske stranice

Vodič za izradu svoje internetske stranice
2

Danas je postala obveza biti online prisutan. Web stranica je jednostavno neizostavan dio poslovanja i stvar pristojnosti prema ljudima s kojima poslujete.

VIDEO

O tome koliko košta web stranica vode se stalne rasprave u kojima cijene variraju od vrlo malih (nekoliko stotina kuna) pa do stvarno velikih cijena od stotinjak ili više tisuća kuna. Naravno, nije svaka stranica ista niti svakome treba jednako komplicirana stranica i sve ono što web stranica može napraviti za online poslovanje. Ukoliko još nemate svoju web stranicu predlažem vam da napravite mali eksperiment i izradite svoju prvu web stranicu za nula kuna kako bi vidjeli otprilike kako to funkcionira.

Hosting i domena

Prve dvije stvari koje nam trebaju su domena (adresa naše stranice) i mjesto gdje ćemo staviti sve što nam treba kako bi stranica funkcionirala. Na adresi http://www.000webhost.com/ naći ćemo potpuno besplatan hosting s većinom servisa potrebnih za funkcioniranje naše web stranice ali i mogućnost da kreiramo besplatnu domenu. Besplatna domena je u stvari poddomena ali za ovaj besplatni test će poslužiti kao da je prava.

ttp://www.000webhost.com/order.php

Da bi aktivirali naš novi hosting s domenom potrebno je ispuniti kratki formular s osnovnim podacima (slika), nakon čega ćemo primiti mail s linkom za potvrdu aktivacije. Kada kliknemo na taj link stranica će biti aktivna (slika)

Podizanje stranice

Nakon aktivacije hostinga i domene sve što nam je preostalo je da pokrenemo neki od besplatnih sistema za održavanje stranica (CMS-a). Da bi to napravili potrebno je kliknuti na link iz gornje slike „Go to CPanel“ koji će nas odvesti na pregled servisa koje imamo na raspolaganju u ovoj besplatnoj hosting varijanti. Naravno, besplatan hosting nije bez razloga besplatan pa će nas hosteri pokušati nagovoriti na neki od plaćenih servisa. No pošto je ovo samo test za sada ćemo ignorirati te pokušaje i zadržati se na kreiranju besplatnih stranica.

CPanel izgleda ovako: (Slika).

Na tom panelu potražit ćemo dio označen sa „Software/Services“ i da bi si olakšali kreiranje stranice i podešavanje CMS-a kliknut ćemo na „Fantastico Autoinstaller“. Automatski možemo instalirati nekoliko CMS rješenja od kojih ćemo (za ovaj primjer) odabrati „Wordpress“ i kliknuti na „New installation“. 

I sad jedan mali trik. Pošto se ta ekipa stvarno trudi zaraditi neku lovu sve su šanse da će vas dočekati poruka o tome kako je servis trenutno nedostupan jer se nešto kao nadograđuje ili tako nešto. Da budem iskren nisam nikad uspio automatski instalirati wordpress jer me je svaki puta kada sam postavljao stranicu na tom servisu dočekala ta poruka uz napomenu, naravno, da ako napravim upgrade korisničkog računa (čitaj, platim koji dolar) neće biti takvih problema. Hehe... ali ajmo mi ovaj puta ipak to sami napraviti.

Da bi pokrenuli Wordpress trebat će nam tri stvari. Sam Wordpress koji možemo besplatno preuzeti ovdje (već preveden na Hrvatski), MySQL baza koju ćemo otvoriti preko CPanela i neka simpatična tema kako bi stranice imale i nekakav dizajn. Sve, naravno, potpuno besplatno. Da bi sve to napravili trebat će nam i besplatni FTP klijent kako bi sve datoteke prebacili na naš novi hosting account. Jedan takav klijent je FileZilla

Kada pokrenemo FileZillu pronaći ćemo mjesto na kojem smo raspakirali ZIP datoteku i ući u „wordpress“ direktorij u kojem se nalaze sve datoteke koje su nam potrebne za pokretanje Wordpressa na našim stranicama. Osim samih datoteka trebat će nam i podatci za povezivanje koje ćemo naći na CPanelu našeg hosting servisa u dijelu označenom sa „Files“ na linku „View FTP Details“ (Slika)

Te podatke ćemo upisati u FTP klijent i povezati se (Slika). Sve datoteke iz direktorija „Wordpress“ ćemo prebaciti na server drag&drop metodom. Dok se datoteke prebacuju na server možemo otvoriti novu MySQL bazu. Nema veze ako niste nikad radili s bazama podatka, radi se opet o par klikova. Na CPanelu pronađite link „MySQL“ i kliknite na njega. Pojavit će vam se ovakva forma koju treba ispuniti. Obratite pažnju na istaknutu adresu MySQL servera koja izgleda otprilike ovako (mysql5.000webhost.com). Ta adresa će vam trebati kada ćete pokretati Wordpress po prvi puta (Slika).

Ako smo prebacili sve datoteke i otvorili novu MySQL bazu spremni smo pokrenuti naš Wordpress po prvi puta, točnije konfigurirati osnovne parametre. Da bi to napravili trebamo samo otvoriti adresu koju smo kreirali za naše stranice. Dakle u ovom slučaju www.pametna-kuna.comuf.com. Na stranici će nas dočekati ovakva poruka: (Slika).

Kliknut ćemo na „Kreiraj konfiguracijsku datoteku“ i slijediti upute. U stvari trebat ćemo ispuniti samo jednu formu s podacima koje smo dobili kada smo kreirali našu MySQL bazu. Nakon što nam se pojavi poruka o uspješnom povezivanju s bazom ispunit ćemo osnovne podatke o našoj novoj stranici prema vlastitim željama (Ime stranice, korisničko ime preko kojeg ćemo ulaziti u CMS, lozinku i mail adresu). Kada smo to ispunili kliknut ćemo na „Instaliraj Wordpress“ i... pa to je to. U stvari pozdravit će vas poruka „WordPress je instaliran. Što, očekivali ste više koraka? Žao mi je ako smo vas razočarali.“ 

Tema i dizajn

Da se ne bi previše mučili s izradom stranica i prilagođavanjem izgleda na internetu možemo pronaći more gotovih tema koje, po želji, možemo kasnije i uređivati, mijenjati i prilagođavati našim željama. Postupak postavljanja teme je relativno jednostavan pošto samo već vidjeli kako se koristi FTP. Dakle sve što trebamo napraviti je odabrati temu, preuzeti datoteku (obično neki .zip), raspakirati ju na računalu i datoteke zajedno s direktorijem prebaciti na server u direktorij... wp-content/themes/ 

Postoji mogućnost preuzimanja i aktiviranja teme direktno iz samog Wordpressa no osnove samo svladali. Upravljati svojim novim stranicama možete tako da na svoju adresu dodate /wp-admin/ i upišete korisničko ime i lozinku koju ste kreirali. U ovom slučaju bi to bilo na adresi http://www.pametna-kuna.comuf.com/wp-admin/

Dakle, zaključak bi bio da je izrada web stranica potpuno besplatna. Istina, svatko to može sam napraviti za nula kuna ali...ako pokrećete posao moja vam je preporuka da izradu i postavljanje stranice, SEO, povezivanje s društvenim mrežama i sve ostalo prepustite stručnjacima i ipak izdvojite koju kunu za taj posao jer znate kako se kaže: „Koliko para toliko muzike“. Osim svega, iako su svi elementi besplatni ima tu još podosta posla koji treba odraditi kako bi stranica koliko-toliko suvislo funkcionirala. No, za osobne potrebe to nije toliko bitno - nadam se da ste se zabavili postavljanjem stranica pa makar ih posvetili svojem kućnom ljubimcu. Hej, pa i Miki treba svoje stranice, zar ne? 

O autoru

Andrej Štimec T-Zombix - Bloger, zaljubljenik u telekomunikacije i gadgete koji se podjednako dobro snalazi kao skipper na jedrilici i kao i web programer. Posebno ga interesira ljudska strana interneta mada mu ni ona "mašinska" nije previše strana. Iz praktičnih (financijskih) razloga okrenut prema Open Source pokretu i filozofiji kao i „Uradi sam“ pristupu. Ne zna šutjeti o nepravdi pa se okrenuo bloganju. Kada kaže da voli duge šetnje kroz prirodu misli na odlazak u dućan koji je od stambenog kontejnera na gruntu u šumi udaljen 5 kilometara - prečicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith