Obavijesti

Počinje Interliber na Zagrebačkom velesajmu!

Počinje Interliber na Zagrebačkom velesajmu!
8

Knjigoljupci od 13.-18.11.2012. ne propustite vaš omiljeni sajam na Zagrebačkom velesajmu - Interliber! Kao i svake godine i ove vas na Interliberu očekuje pregršt novih naslova

Knjigoljupci, od  13.-18.11.2012. ne propustite vaš omiljeni sajam na Zagrebačkom velesajmu - Interliber! 

Kao i svake godine i ove vas na Interliberu očekuje pregršt novih naslova za sve knjigoljupce.

Svakodnevna predstavljanja novih naslova knjiga, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, tek su dio bogatog programa koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na pozornici u paviljonu 6, te na izložbenim prostorima izlagača. Interliber tradicionalno predstavlja poslovni svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu.

Svi najznačajniji domaći nakladnici predstavljaju bogat program novih izdanja s  najrazličitijih područja, dokazujući da nakladništvo u nas zna i pronalazi put do ljubitelja knjiga.

PREDSTAVLJANJE NOVIH KNJIGA I NJIHOVIH AUTORA

Spomenut ćemo prof. Mirjanu Krizmanić s knjigom „A što sad?“, vodećeg domaćeg Masterchefa Radovana Marčića i knjigu recepata „Uživajte samnom“, Zorana Ferića i njegovu novu knjigu eseja „Apsurd je zarazna bolest“, najprevođeniju hrvatsku autoricu Slavenku Drakulić „Optužena“, legendarnog redatelja Vladu Štefančića i njegovu autobiografsku priču „Zabavljač“. Svi ljubitelji serije romana Imprimatur, Secretum i Veritas razveselit će vijest da će moći kupiti novi nastavak pod nazivom „Mysterium“, autora Rite Monaldi i Francesca Sortija.

Novitet je i monumentalni roman „Paralelne pripovijesti“ Pétera Nádasa, jednoga od najboljih suvremenih svjetskih pisaca i kandidata za Nobelovu nagradu. 

Među novim izdanjima je i knjiga jedne od najvećih novinarskih zvijezda SAD-a Fareeda Zakarije „Budućnost slobode“, koja u pitanje dovodi ustaljena mišljenja o demokraciji te nas na provokativan način poziva da promislimo je li demokracija uvijek dovoljna.

John Grinder i Carmen Bostic St.Clair, osnivači NLP-a i New code NLP-a predstavit će i potpisivati knjigu „NLP New Code“. Također će i najaviti New Code NLP Kongres koji će se održati u Zagrebu.

Kako preživjeti nesreću koja vas zadesi pri silasku sa 6.091 metra himalajskog vrha Pisang Peaka? Kalman Žiha je preživio. Kako je vijest o nesreći „doletjela“ s Himalaje u Zagreb i objavljena u Večernjem listu davne nam 1982. godine.  A mobitela tada nije bilo? Spašavanje je bilo izvanzemaljski teško i naporno. Tko je sudjelovao u spašavanju K. Žihe i pronalaženju tijela V. Šuška u bespuću Himalaje? Odgovore možete dobiti na predstavljanju knjige Kalmana Žihe „U bespuću Himalaje“.

Prof.dr. Darko Ujević na Interliberu predstavit će dvije knjige: „Put izazova“ i „Kako unaprijediti životne navike na putu izazova“. Tema je razmišljanje o ritmu i životnim ciklusima čovjeka, o navikama i unaprjeđenju životnih stilova. Kako doprinijeti boljoj koncentraciji, razmišljanju, duhovitosti i vizualizaciji pozitivnih spoznaja? Pri tome iznose se važni aspekti života kao što su: znatiželja, životni izazovi, izbori, načela entuzijazma kao i putokazi organizacije života, rješavanje svakodnevnih problema. Kako postići bolje pamćenje i memoriju? 

U izdanju take&make edicije na Interliberu će ove godine biti predstavljena kolaž knjižica Dioklecijanova palača.  Dioklecijanova palača prvi proizvod edicije, pojavljuje se kao podloga za izradu papirnatog 3D modela. 3D model je najuvjerljivija forma prostorne vizualizacije koja regenerira mjesta bolje od fotografije ili videa, a kao medij ima tu prednost da može lako rekonstruirati povijesno stanje u biranom trenutku tako da cijeli projekt ima snažnu edukativnu ali i turističko promotivnu dimenziju.

IZLOŽBA FRANCUSKOG STRIPA

U Francuskoj je kultura stripa iznimno razvijena i popularna, o čemu svjedoči činjenica da strip produkcija zauzima jedan od najviših postotaka unutar sveukupne produkcije knjiga u usporedbi s ostalim europskim zemljama. Francuska je tako jedna od vodećih zemalja u svijetu stripa, u odnosu na prosječnog konzumenta ali i u odnosu na cjelokupnu izdavačku djelatnost. S obzirom na dinamičnost i potencijal hrvatske strip scene i rad hrvatskih strip umjetnika čiji umjetnički izričaj je prepoznat u svijetu uvidjela se važnost intenziviranja veza između profesionalaca na tom području i podrške hrvatskoj strip umjetnost. 

S tim ciljem, na Interliberu će biti organizirana Izložba francuskog stripa.

IZLOŽBA STARIH SLIKOVNICA I ILUSTRACIJA NASLOVNICA KNJIGA

Autorica Tamara Teković vlasnica je više od 4000 naslova te najveća kolekcionarka u regiji. Postavit će Izložbu starih slikovnica koje datiraju još iz 19. stoljeća. Bit će upriličeni razgovori o kolekcionarstvu i samoj vrijednosti slikovnica te svakodnevna predstavljanja ilustratora i slikovnica određenog razdoblja.

Andrija Maurović, crtač stripova, često nazivan ocem hrvatskog stripa za vrijeme svog plodnog stvaralaštva ilustrirao je i oko 300njak naslovnica knjiga.  Dio njegovog manje poznatog opusa, oko 150 naslovnica knjiga mahom hrvatskih pripovjedača izložit će se na ovogodišnjem Interliberu u organizaciji antikvarijata „Mali neboder“ iz Rijeke.

IZOŽBA 200 GODINA BRAĆE GRIMM

U organizaciji Hrvatske dječje knjige nastupit će nakladnici hrvatske dječje knjige, specijalizirani za dječju i omladinsku knjigu.  Na njihovom štandu bit će postavljena izložba 200 godina braće Grimm. Izložene ilustracije izabrane su na natječaju na koji su pristigli radovi i skulpture iz Argentine, Bosne i Hercegovine, Čile-a, Italije, Grčke, Francuske, Peru-a, Slovenije, Izraela, Španjolske i Hrvatske. Sudjeluje 42 umjetnika sa 77 radova - ilustracija i skulptura. Unutar prostora izložbe predviđen je Autorski kutak u kojem će autori: pisci i ilustratori potpisivati kupljene knjige. U autorskom kutku srest ćete tako Edu Popovića, Vladu Štefančića, Dariju Žilić, Ankicu Tomić, Aleksandru Orlić, Radovana Maričića, Nevu Mihalić, Zdenka Bašića i druge.

Pročitam knjigu dobijem knjigu akcija je poticanja čitanja udruge Hrvatska dječja knjiga u kojoj svako dijete koje pročita naglas jednu od ponuđenih knjiga (slikovnica) dobiva pročitanu knjigu na dar. Akcija će se održavati svaki dan u dva termina po jedan sat (u 13.00 i u 18.00 sati).

OVCA U KUTIJI – slikovnice su važne!

Ovca u kutiji je književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od 2005. godine. To je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom.  Cilj pokretanja ove nagrade jest valorizacija slikovnice kao književno-likovnog visoko vrijednog umjetničkog djela, budući da je u Hrvatskoj zadnjih godina slikovnica kao žanr minorizirana u odnosu na druge književne forme. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri.

KNJIŽEVNA NAGRADA „KOČIĆEVO PERO“

S ciljem daljnjeg razvijanja kulturnih veza i suradnje između nakladnika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jedanaestu godinu za redom na INTERLIBERU sudjeluje Zadužbina „Petar Kočić“ iz Banja Luke. Zadužbina će na Sajmu predstaviti svoj rad i uručiti nagradu „Kočićevo pero“. Nagrada će se dodijeliti u petak, 16. studenog u 12,00 sati na pozornici u paviljonu 6.

U okviru Interlibera, održat će se i Educa.hr, 2. međunarodni sajam obrazovanja, stručnog usavršavanja, upravljanja ljudskim potencijalima i zapošljavanja, želeći na jednom mjestu objediniti sve sajmove i slična događanja koja se bave obrazovanjem, usavršavanjem i razvojem karijere.

Mnoštvo je zanimljivih događanja, promocija, radionica na Interliberu, a cjelokupan popis događanja pročitajte OVDJE

Ovogodišnji se Interliber, 35. međunarodni sajam knjiga i učila održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske 

Najavljujemo i da se u terminu 13.-18. 11. 2012. održavaju i sajmovi: ZIMSKI SHOW, SAJAM INFO, SAJAM GLAZBE I MULTIMEDIJE!

Više o svim sajmovima na: www.zv.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Jedini Japanac na Titanicu: Zbog onoga što je napravio bio je na listi srama sve do kraja života
PRIČA O MASABUMIJU HOSONI

Jedini Japanac na Titanicu: Zbog onoga što je napravio bio je na listi srama sve do kraja života

Masabumi Hosono probio se do čamaca za spašavanje. Čuo je da mornar viče: 'Mjesta za još dvoje'. Na brodu je bilo još žena i djece. U Japanu je završio u udžbenicima kao primjer sramotnog ponašanja