Obavijesti

News

Komentari 214

'Najvažnije je štititi nacionalnu sigurnost i sigurnost građana'

'Najvažnije je štititi nacionalnu sigurnost i sigurnost građana'
7

Kasnije popodne, u 16 sati sazvana je i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na Markovom trgu. Na njoj će sudjelovati i predsjednica i premijer Zoran Milanović

VIDEO

Vijeće za domovinsku sigurnost je moje savjetodavno, a ne nikakvo paralelno tijelo koje donosi odluke u državi, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon sjednice njezinog vijeća na Pantovčaku. Napomenula je da u ovim trenucima kad su "migranti zapljusnuli Hrvatsku" treba iskoristiti znanje i iskustvo eminentnih osoba iz područja obrane i nacionalne sigurnosti.

- Nama namjera nije bila kritizirati ničiji rad pogotovo ne rad Vlade već u konstruktivnoj atmosferi raspraviti o problemu s kojim se Hrvatska suočava od lokalne, individualne razine do globalne razine u sklopu EU i NATO-a - izjavila je.

Navela je da su u vijeću složni da je ovo trenutak u kojem treba pokazati zajedništvo i stvarati atmosferu povjerenja između državnih institucija i svih koji mogu pridonijeti rješenju ovog kratkoročnog, ali problema koji će sigurno postati dugoročan kako za RH tako i za EU.

- Treba postići nacionalni sklad i razumijevanje. Moramo pokazati individualnu snagu kao država kako bismo pokazali to humano lice, jer mi jesmo humani, ali isto tako prije svega zaštitili nacionalnu sigurnost , sigurnost građana, stabilnost Hrvatske. To je naš prvi interes - poručila je.

Hebrang imenovan povjerenikom

Predsjednica je imenovala Andriju Hebranga povjerenikom za migrantsku krizu, potvrđeno je u Uredu predsjednika.

On će rukovoditi radnom skupinom koja je ad hoc tijelo koje okuplja stručnjake s područja migracija i izbjeglištva koji imaju iskustva iz Domovinskog rata.

Članovi radne skupine su između ostalog Jure Radić, Ivica Kostović te Mate Granić s kojima će se Hebrang kao povjerenik savjetovati oko svog djelovanja. Kao povjerenik Hebrang kao i članovi radne skupine neće primati plaću iz Ureda predsjednice već posao obavlja na volonterskoj bazi.

Prijedloge rješenja i zaključke Grabar Kitarović nije željela iznositi prije nego ih podnese Vijeću za nacionalnu sigurnost kad čuje detalje i od svojih "kolega u Vladi". Predsjednica je poručila da je njezino vijeće složno kako je od ključne važnosti kontrola i nadzor državne granice, te da ulazak ljudi u Hrvatsku treba biti strogo kontroliran i pod nadzorom , da se mora znati tko ulazi i s kojom namjerom, gdje će biti smješteni i gdje će oni u konačnici ići.

Za sve to je, kaže, potrebno usklađeno djelovanje tijela državne vlasti, lokalne samouprave, MUP-a, MORH-a i drugih sigurnosnih agencija. Ova kriza je navodi pokazala potrebu za stvaranje jednog integriranog sustava koji će "voditi računa o asimetričnim prijetnjama sigurnost i i činjenici da moramo djelovati zajedno kako bismo rješavali i kontrolirali krize".

- Bitno je da ovo ne izmakne u potpunosti kontroli. Ono što smo vidjeli u proteklih 48 sati nije dobro. Očito je da planovi nisu bili dobro pripremljeni da stanje nije bilo dobro procijenjeno. Ono što je sada najbitnije jest donijeti dobre konkretne procjene i krenuti u daljnje djelovanje. Jedan od tih djelovanja jest i međunarodna suradnja, razgovarati sa susjednim državama kada je riječ o njihovoj graničnoj politici jer Hrvatska nije dio Schengena, ali imamo obvezu primjenjivati elemente tog sustava. Pitanje je i koliko u EU on u ovom trenutku funkcionira. Trebat će neprestano donositi procjene da se poštuju međunarodne obveze , ali i da se zaštiti naša nacionalna sigurnost - poručila je Grabar Kitarović.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Navela je da Hrvatska treba razgovarati i na razini EU i s drugim međunarodnim organizacijama, kreirati migrantsku politiku i zatražiti pomoć EU na osiguranju vanjskih granica te koordinirano i snažnije djelovati.

- Naša vanjska politika i diplomacije treba biti puno asertivnija, puno snažnije zastupati naše interese u Bruxellesu i jasno se dogovoriti što će biti s migrantima. Svima mora biti da Hrvatska može udomiti samo jedan mali broj ljudi, a o ostalima se moramo pobrinuti zajedno. Treba pokazati solidarnost, humanost , ali i odlučnost da se kriza ne rješava trenutno nego i dugoročno - zaključila je predsjednica države.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa