Obavijesti

News

Komentari 349

Milanović: Nisam čuo nijedan savjet, nego samo što ne valja

Milanović: Nisam čuo nijedan savjet, nego samo što ne valja
6

Premijer Milanović u utorak je Saboru podnio izvješće, na što su brojni zastupnici burno reagirali. Mnogi od njih pobunili su se i jer je premijer napustio sabornicu

VIDEO

Premijer Zoran Milanović koji se u Sabor vratio nakon stanke, zastupnicima koji su negodovali zbog njegovog izostanka se ispričao što ga nije bilo u sabornici sat vremena. Kazao im je da je većinu rasprave čuo u tv prijenosu, a onu koju nije "percipirao je na druge načine". Izostanak je opravdao telefonskim razgovorima s inozemstvom koje nije mogao voditi iz sabornice. Kazao je da od kritičara nije čuo niti jedan konkretan savjet što učiniti, nego samo što ne valja i što ne učiniti iako je u svom govoru naglasak stavio na gospodarstvo i financije.

- Tako se ne može voditi unutarnja i vanjska politika. Naravno svatko ima pravo izreći stav. Ja sam iznio niz konkretnih pokazatelja i loših i dobrih planova i pravaca načina rada - izjavio je.

'Ne poznaju sve zemlje ovakav način komunikacije'

Ustvrdio je i da ne poznaju sve zemlje ovakav način komunikacije šefa izvršne vlasti, predsjednika Vlade, kancelara i parlamenta.

- Njemačka ne, Danska da. U nekim državama toga uopće nema, u nekima je malo drugačije nego ovdje, ali dobro je da to imamo. Ne možemo to uspoređivati niti sa godišnjim izvješćem američkog predsjednika Kongresu koji nije u organskom odnosu sa Kongresom i gdje nitko osim predsjednika SAD-a ne govori. On kaže svoje i ode. Ovo nije savršeno, ali ja sam, što god tko mislio o tome ili mi zamjerio, zadovoljan ovime - rekao je.

'Bivšoj vladi zamjeram nečinjenje'

Ponovio je da Vlada, iako nije čula prijedloge, radi i u tome katkad i griješi, ali radi i mijenja zemlju.

- Stajanja u mjestu nema. Ako sam nešto zamjerao bivšoj vladi to je nečinjenje. Stajali smo dvije i pol godine u mjestu - rekao je.

Osvrnuo se na kaos i nered koji je spomenuo u izvješću te napomenuo da je mislio na financije. Progovorio je i o 'Lex Perkoviću' o kojem je namjerno manje govorio jer misli da je posljednjih par mjeseci o tome baš sve rekao.

- Iza svega stojim i to je gard i stav koji će ova Vlada zauzimati dok je ja vodim. Ništa se neće promijeniti. Debatirat ćemo, polemizirati, katkad i biti u određenoj vrsti konflikta i nategnutih odnosa s EK. nema države koja to nije - rekao je Milanović.

Iznio je podatak da mjesečno EK zaprima 200 prijava za proceduru prekršaja. 

- To je život, svakodnevan život, kazao je.

- Kada maknemo ove sitne stranačke igrice sa strane pa i na europskoj razini ostaje činjenica da se radi o jednoj maloj stvari, ostaje tako činjenica da se naravno obveze moraju poštivati, da se zakoni mogu mijenjati - kazao je.

Ustvrdio je i da hrvatski prijevod u službenom glasniku nije bio točan.

- Što je i kako dogovoreno to ćete vidjeti vrlo brzo, a to koliko je Hrvatska izolirana, to ćete također vidjeti. Ništa od toga. Ne vjerujem da to itko želi - izjavio je.

Citirao zadnju komunikaciju EK prema EP i Vijeću

Premijer Milanović zaključno je citirao i zastupnicima ostavio zadnju komunikaciju EK prema Europskom parlamentu i Vijeću od 26. ožujka ove godine. Riječ je o monitoring izvješću o hrvatskim pripremama za članstvo i na temelju toga smo ušli u EU.

- Točka 2.2. pravosuđe i temeljna prava. To je poglavlje 23. bilo. Znate tko je nadležan za to. Dakle ovo je službeno stajalište EK. Ovo je zakon na temelju ovoga smo ušli, ovo je politička i pravna procjena onoga što smo učinili. Paragraf 7: Nastaviti jačati zaštitu manjina uključujući i efektivnu implementaciju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Vlada je nastavila poduzimati mjere u cilju podizanja svijesti o osobama koje pripadaju nacionalnim manjinama i osigurava provođenje i uživanje njihovih prava. Komisija pozdravlja činjenicu da Vlada nastavlja osiguravati implementaciju ustavnih odredaba u pogledu, sad ću reći nešto što uopće nisam izrekao danas, uporabe ćiriličnog pisma u gradu Vukovaru gdje Hrvati srpske etničke pripadnosti čine toliko i toliko posto populacije. To je to. Hvala i doviđenja - rekao je.

Ujutro predstavio 'izvješće o stanju nacije'

Premijer Zoran Milanović u Saboru je prvi puta predstavio "izvješće o stanju nacije". Ustvrdio je da je ovo nešto što je trebalo postojati daleko ranije. Tekst koji je pripremio na nešto više od jedanaest stranica pročitao je saborskim zastupnicima.

- Prvo se osvrnuo na ulazak naše zemlje u EU, ističući da Hrvatska nikome ništa ne duguje za ulazak u Uniju.

- Nitko nam nije ništa poklonio, kao što nam nitko nije ništa poklonio u protekla dva desetljeća. Niti tražimo da nam netko nešto daruje. Tražimo međutim da nas se poštuje. Tražimo da se uvažavaju naša prava, naši napori i naši stavovi. Inzistiramo i inzistirat ćemo da se Hrvatska doživljava ravnopravnim partnerom i sugovornikom, jer to je naša obveza i naš posao - izjavio je premijer.

Gospodarska situacija je i dalje teška

Upozorio je i da je naša gospodarska situacija i dalje teška ponajprije zahvaljujući neodgovornosti koja je u jednom razdoblju prošlog desetljeća bila najvažnije svojstvo hrvatske državne politike. Ustvrdio je da su samo tri važna pokazatelja koja su ishod višegodišnje neodgovornosti bivših HDZ-ovih vlada. Nelikvidnost koju je zatekla ova vlada krajem 2011. iznosila je 41 milijardu i 700 milijuna kuna. U prosincu iste godine zatekli su 205.000 radnika kojima nisu isplaćivane plaće niti su im uplaćivani doprinosi. Deficit proračuna 2011. bio je 15,5 milijardi kuna od toga je svega sedam milijardi i 600 milijuna kuna otišlo na kamate.

Milanović je ustvrdio da nisu ohrabrujuće činjenice da će naš javni dug do kraja godine dosegnuti 190 milijardi kuna. Kazao je i da je njegova Vlada uspjela uskladiti tekuće rashode s prihodima, ali ne uspijeva prihodima pokriti kreditne obveze. To je kaže jedan od prioritetnih poslova u budućem razdoblju.

Vlada kaže uvodi red i zakon u područje financija u kojemu su posvuda zatekli kaos i nevoljko provođenje zakona.

- Ne skrivamo pod tepihom naš deficit, naslijeđene dugove skrivane proteklih godina - izjavio je Milanović.

Obratio se i umirovljenicima i obećao da isplata radničkih mirovina nikada nije došla u pitanje i nikada neće doći u pitanje.

"Tko se zadnji smije obično se ne smije"

Milanović je napomenuo da unatoč tome što mirovinski sustav moramo reformirati da je sustav stabilan.

- Nikada neće biti upitne ni invalidske mirovine i naknade. Zadržat ćemo visoku razinu zdravstvene zaštite. Neće biti ugroženo pravo na besplatno obrazovanje svih onih koji žele učiti, kao ni državna pomoć u školovanju socijalno ugroženih i zakinutih, štitit ćemo sva održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata - ustvrdio je.

Ipak poručio je da ova Vlada neće podilaziti i obmanjivati, kao što nisu ni do sada.

- Sviđalo se nekome ili ne i dalje ćemo inzistirati na racionalnosti, socijalnoj pravednosti i solidarnosti. Na početku mandata smo ukinuli pravo na mirovinu pod privilegiranim uvjetima za državne dužnosnike. Sada ćemo predložiti smanjenje mirovina koje su više od prosječne plaće, a nisu stečene iz rada - kazao je.

Govorio je i o privatizaciji državnih poduzeća posebice Croatia Airlinesa te pozvao građane da ne vjeruju onima koji govore da rasprodajemo državu.

- Kompanija koja je dosada progutala milijarde proračunskih kuna nije nikakvo nacionalno bogatstvo - kazao je.

Milanović se u izvještaju osvrnuo i na izgradnju Pelješkog mosta. Pozvao je političke oponente, posebno iz lokalne uprave, da se Bruxelles ne zasipa politikanskim pismima jer se ona tumače kao politički pritisak.

- To ne raditi. Ne pišite pisma to je pogrešno. Razgovarajte, ali ne pišite pisma - ustvrdio je Milanović. Iako su se zastupnici nasmijali na njegovu opasku, premijer im je poručio "tko se zadnji smije obično se ne smije".

Milanović: Mi ne štitimo ni zločince ni kriminalce

Milanović je kazao da je osobno već godinu dana angažiran oko pitanja sufinanciranja gradnje Pelješkog mosta iz europskih fondova, te je pozvao sve zainteresirane oko tog pitanja da odluku prepuste stručnjacima i da vjeruju njihovoj procjeni.

Neizostavna tema bio je i 'Lex Perković'. Premijer je ponovio, onima kojima nije jasno, da je jedini motiv za uvođenje vremenskog ograničenja u zakon o europskom uhidbenom nalogu bio zaštita branitelja od mogućih kaznenih postupaka u nekoj od zemalja Europske unije. Kazao je da hrvatsko pravosuđe treba doći do dokaza o svakom zločinu i procesuirati krivce.

- Zbog takvog našeg pristupa Hrvatska neće biti ni na koji način oštećena ili sankcionirana. Jer ne može - ustvrdio je Milanović.

Ponovio je da neće pristati na neravnopravnost.

- Za to ću se boriti još tvrdoglavije i još upornije. Tu nema kompromisa - izjavio je. Kazao je da je upravo inicijativa o ustavnim promjenama i osnivanju saborskog istražnog povjerenstva omogućiti procesuiranje tih najtežih kaznenih dijela, odnosno razotkrivanje mreže koja je proteklih godina štitila neke pojedince od mogućeg progona.

- Mi ne štitimo ni zločince ni kriminalce. Mi štitimo slabije i malobrojnije - kazao je Milanović.

U par navrata premijera je predsjednik Sabora Josip Leko opomenuo da govor privede kraju.

- Mislim da je u interesu Sabora i javnosti da moje izlaganje čuju do kraja - uzvratio mu je premijer.

U sabornici se čulo negodovanje zastupnika jer premijer unatoč opomenama nije završio svoj govor. Ipak Milanović je izvještaj donekle skratio, a na kraju je poručio:

- Ne trebaju nam tutori ni sponzori. Trebaju nam dobronamjerni partneri i istinski prijatelji. A partnerstvo i prijateljstvo podrazumijevaju ravnopravnost - zaključio je Milanović uz poruku 'Živjela Hrvatska!'.

"Nudili ste brze reforme javnog sektora, a niste ih ni započeli"

Apeliramo da se na sljedećem izvješću premijerov govor preda u obliku pisanog izvješća. Nije dobro da se ponašamo tako da ova rasprava traje sat i pol vremena i da svatko od nas ima 20 minuta za govor, kazao je Salapić. Dodao je kako bi zadnja riječ trebala biti riječ zastupnika i zastupnica u Saboru.

Laburist Branko Vukšić rekao je kako sve više vjeruje u paralelne svjetove. 

- Jednog jutra pitao sam ljude što traže u kantama za smeće, a samo su mi odbrusili da traže ćirilične ploče, rekao je. Kaže kako su ga pitali iz kojeg je on svijeta, jer se bavi drugim stvarima kao što su ćirilične ploče i 'Lex Perković'.

- Nudili ste brze reforme javnog sektora, a niste ih ni započeli. Na čelu HEP-a postavili ste čovjeka kojeg su suradnici pazili da ga ne strese struja, rekao je Vukšić. Slika i prilika državnih dužnosnika nisu skupi automobili, već one tužne razglednice s kantama za smeće. Nudli ste reformu lokalne samouprave, a nemate ni odgovor što s općinama koje se ne mogu financirati iz vlastitih prihoda, dodao je.

"Nisu li banke stabilne upravo zato što su lihvarile građane"

Koga su grabežljive banke spasile? Ima li mjesta ponosu dok je polovica građana u dužničkom ropstvu? Nisu li banke stabilne upravo zato što su lihvarile građane, zapitao se Vukšić. Dodaje kako je država spasila banke, a uništila društvo.

- Koji je to rat ova Vlada dobila? Možda onaj koji vodi Željko Jovanović u obrazovanju? To će se odraziti na generacijama učenika, kazao je laburist. Dodao je kako se i dalje ne pokreću nove toliko najavljivane investicije. Za to je kriva vlast i samo vlast. Da su prošla vremena bila dobra, HDZ bi ostao na vlasti, rekao je Vukšić.

- Premijerov karakter je naštetio hrvatskoj politici i Hrvatskoj državi te još nije kasno reći da je pogriješio, istaknuo je Vukšić. 

- Jasno je bilo kako će se voditi ova rasprava. Jedni prozivaju zbog deficita, a drugi da je zemlja ostavljena u rasulu - rekao je Damir Kajin. Dodaje kako tome pridodaje i činjenicu da su bivši premijer i većina ministara na suđenjima ili u zatvoru.

- Prvi put za deficit neće biti zaslužan samo premijer, već i župani i gradonačelnici i direktori komunalnih poduzeća. Država mora smanjiti deficit za tri milijarde kuna, ali što je onda s deficitima koje treba rješavati lokalna samouprava, zapitao se Kajin. Dodao je kako je situacija ozbiljna, ali nije kritična. Kaže kako je točno da je Linić otputovao po milijardu dolara.

"Premijera ništa ne zanima!"

Predsjednika Vlade očito ne zanima što će netko drugi reći. Ne zanima ga ni što će reći zaposleni Hrvati, Europska komisija, ne zanima ga ništa. Ima svoje mišljenje i zašto bi on ovdje gubio vrijeme, naglasio je Ivan Šuker nakon stanke.

- Predsjedniku Vlade očito nije dovoljno ni da Angela Merkel nakon pobjede u Njemačkoj komentira probleme u Hrvatskoj, istaknuo je Šuker.

- Plan 21 u 80 posto više ne postoji. A da je to tako, ne trebamo reći samo mi, nego je to najbolje rekla Mirela Holy, koja je jedina pokazala da ima stav, odgovornost i čvrstinu, a to poštujemo. Poštujemo i napore ministra Linića koji je objašnjavao zakone. Pokazao je da može biti sa svojim zastupnicima i svaka mu čast na tome, rekao je Josip Salapić (HDSSB).

Kregar spočitnuo HDZ-ovcima što su se pojavili u manjem broju

- Kritizira se i uvredom se smatra kad nema nikog da sluša. Neću smatrati uvredom, ali je ipak neugodno kad nema pripadnika ove desne strane - tako je nakon stanke Josip Kregar počeo raspravu u ime Kluba SDP-a i spočitnuo HDZ-ovcima što su se nakon 15 sati pojavili u manjem broju.

- Trebalo je sanirati dugove zdravstva, srediti sustav mirovina, što je činila ova Vlada. To su dobre naznake i ono što je obećano ovdje bit će realizirano - zaključio je Kregar. Pohvalio je Vladu po pitanju završetka reformi u pravosuđu te po pitanju vanjske politike.

- Mi više nismo izvor problema. Mi smo partner. Stupanj odnosa je bolji nego ikad - rekao je Kregar, što je izazvalo negodovanje iz redova HDZ-a te ih je predsjedavajući Nenad Stazić upozorio.

Kregar je rekao kako na Vladu pada teret svih onih koji su žrtve kapitalizma.

- Sada plaćamo račune svega onoga što nismo učinili na vrijeme - zaključio je.

Vratio se Milanović, Kosor ga pohvalila

Nakon stanke u Sabor se vratio i premijer Zoran Milanović kojeg nije bilo od 11 sati zbog čega su zastupnici negodovali. 

Na početku svog govora Jadranka Kosor je rekla da joj je drago što se premijer vratio u Sabornicu. On nije pratio dio rasprave što je izazvalo negodovanje oporbe. Vlada ona ako nisi s nama onda si nam neprijatelj i onda si protiv nas - rekla je u svom obraćanju zastupnicima Kosor. Rekla je i da smo se podijelili oko tema koje su važne, ali nisu presudne. To su, navela je, zdravstveni odgoj i definicija braka. Dodala je da smo se podijelili i oko načina na koji funkcionira pravna država. 

Dotaknula se i Vukovara i rekla da tiho bubri što nije dobro i ponovila kako predsjednik Vlade treba poći u Vukovar i okupiti predstavnike branitelja, stradalnika...Rekla je da bi Vukovarci znali cijeniti da predsjednik Vlade ode tamo. Citirala je i Tuđmana dok je govorila o Vukovaru i rekla da 'pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klicu novih razdora i buduće zlo'. Kosor je rekla i da su problemi u Hrvatskoj veliki, a da je osobiti problem to što smo izgubili konsenzus oko članstva u EU. Smatra da je hrvatsko društvo bolno podijeljeno na trenutke, te da se dijelimo ne samo na svjetonazorskim temama. Smatra da te teme često potenciraju oni koji imaju 'figu u džepu'. 

Nema dileme da će HSU prihvatiti izvješće

Silvano Hrelja govorio je u ime zastupnika HSU i rekao da nikako ne bi volio da potraživanje vjerovnika iz javnih službi odu u vjetar jer ćemo onda dugove javnih poduzeća platiti svi. Rekao je da je za imovinski cenzus. 

- Nema dileme da će HSU prihvatiti izvješće, ali ima još vremena da se susretnemo s problemima oko mirovina - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 349

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
Susjedi o vozaču koji je pregazio curicu: 'Mladić je danima pazio kako vozi, ali cesta je užasna'
TRAGEDIJA U DUGOM SELU

Susjedi o vozaču koji je pregazio curicu: 'Mladić je danima pazio kako vozi, ali cesta je užasna'

Vozač kamiona skretao je u sporednu ulicu i pritom udario djevojčicu. ‘Ljudi pomozite, zovite Hitnu’, u šoku je vikao vozač