Obavijesti

News

Komentari 58

Tanka većina: Za rebalans 77 zastupnika, protiv bilo njih 35

Tanka većina: Za rebalans 77 zastupnika, protiv bilo njih 35
11

Vlada je preraspodijelila 600.000 kn i dala ih manjinama. HDZ tvrdi da je to zato što su manjine rekle da neće podržati rebalans ako se ova pozicija ne promijeni

VIDEO

Koliko je tanka saborska većina pokazalo je u Saboru glasovanje o rebalansu proračuna. Rebalans je dobio potporu 77 zastupnika, dok je njih 35 glasalo protiv. Naime, Vlada je u ponedjeljak poslijepodne s telefonske sjednice poslala amandman na rebalans proračuna kojim se preraspodjeljuje 600.000 kuna i to za nacionalne manjine. Ministar obrazovanja Vedran Mornar izvijestio je zastupnike da se navedeni novac preraspodjeljuje za obrazovanje nacionalnih manjina, a na štetu programa Eureka. Ivan Šuker (HDZ) iako načelno podržava povećanje sredstava, ali ne podržava način i princip. Napomenuo je da je ovo napravljeno samo zato što su nacionalne manjine rekle da neće podržati rebalans proračuna ako se ova pozicija ne promijeni.

- Ovo je čista nagodba i pogodba, a Hrvatska si ne može više dozvoljavati nagodbe i pogodbe jer naprosto i ovaj amandman će netko u Briselu vidjeti i čitati će kakav je odnos Hrvatske države, prije svega hrvatske Vlade prema proračunu. Ovo je nešto što je nedopustivo i pitanje je do kada će se ovo ponavljati ali očigledno je da ova Vlada ne zna drugačije - ustvrdio je Šuker.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin mu je uzvratio:

- Kad veliki razgovaraju o novcima oni pregovaraju, a kad mali razgovaraju o novcima oni trguju ili se nagađaju. Jedino što mogu reći vama u prilog jest da dok ste vi bili ministar sve se radilo puno ranije. Onda je to nije bila pogodba nego dogovor, sad se to mora riješiti amandmanom. To je ista stvar - naveo je Radin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izglasali i veće plaće

U utorak je u Saboru izglasan i niz promjena poreznih zakona zbog kojih će zaposleni u siječnju dobiti nešto veće plaće za prosinac. Od Nove godine novost za građane je da se iznos osobnog odbitka povećava s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike sa 3.400 na 3.800 kuna. Za građane s potpomognutih područja prve skupine osobni bi se odbitak trebao povećati s 3.200 na 3.500 kuna, a za drugu skupinu s 2.700 na 3.000 kuna. Najveća stopa oporezivanja od 40 posto primjenjivat će se umjesto na sadašnjih 8800 na 13.200 kuna. Podržan je i amandman kojim se uzdržavanim članovima uže obitelji za koje se može koristiti osobni odbitak smatraju i izvanbračni drugovi, odnosno životni partneri.

HDZ: Zakon o regionalnom razvoju promašaj

Nakon glasovanja zastupnici su raspravu nastavili o Zakonu o regionalnom razvoju, koji je oporba ocijenila kao promašaj. Tvrde da je ovo Kukuriku koktel za umiranje lokalnih samouprava i to na rate. Prema prijedlogu Vlade iz sustava potpora izašlo bi 65 jedinica lokalne samouprave koje prelaze prag od 75 posto prosjeka razvijenosti, dok bi  u njemu ostalo oko 100 jedinica lokalne samouprave koje imaju indeks razvijenosti ispod 75 posto hrvatskoga prosjeka. 

Grčić: Budimo solidarni

Grčić je napomenuo da se proces izlaska iz sustava neće ići preko noći te je napomenuo da je Vlada predvidjela ozbiljne kompenzacijske mjere i nadoknade tih manjih potpora temeljem poreznih i drugih olakšica. Naveo je da bi tih 65 lokalnih jedinica iz sustav izlazilo tri godine te da im se pomoć iz godine u godinu pomalo smanjivala. Grčić se nada i potpori svih zastupnika zbog 100 lokalnih jedinica koje ulaze u sustav i u kojima živi 388.000 građana.

- Inače ćete glasati protiv tih jedinica lokalne samouprave i protiv građana koji tamo žive. Da, to je poruka. Nije to ucjena, to je odnos nas prema jedinicama lokalne samouprave i građanima na najmanje razvijenim područjima. Apeliram na svijest da budemo solidarni prema njima, da zaštitimo njihove potrebe - rekao je Grčić.

Reiner: Lažna obećanja koja nemaju podloge

Željko Reiner (HDZ) priznao je da dugo nije čuo ovakvu količinu demagogije i neutemeljenog optimizma. Zamjera što u Zakonu nema nikakve procjene što taj Zakon znači za lokalne jedinice.

- To su kule u zraku, to su lažna obećanja koja nemaju nikakve podloge u tekstovima, niti ovog zakona, a niti proračuna o kojem ćemo, ponavljam, razgovarati prekosutra. Prema tome, ja uistinu ne znam što bih mislio o cijeloj priči - upozorio je Reiner.

Za Grčića su upozorenja HDZ-ovca samo dokaz da nije pročitao zakon. Da, niste pročitali zakon.

Lesar: Neću glasati za ovaj ćušpajz

- Ja neću glasati za ovaj ćušpajz koji ste pripremili jer on ima velike opasnosti na probavne smetnje. Da ste ozbiljno mislili predložiti trajno i pravedno rješenje naravno da bi onda bio paket regionalni razvoj, financiranje lokalne samouprave - poručio je Dragutin Lesar (Laburisti).

- To je neka vrsta ćušpajza jer ovo nije autonomni zakon koji se može čitati bez ostalih zakona. Iza ovog Zakona slijede još tri zakona, brdsko-planinska, PPDS i Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave - rekao je ministar Grčić.

U raspravu se uključio i predsjedavajući Josip Leko:

- Hvala Bogu većina građana Hrvatske jede ćušpajz, to je dobro - ustvrdio je.

Sponza: Gube građani i gospodarstvo

Giovanni Sponza (IDS) ustvrdio je da se ovim izmjenama Zakona lokalne jedinice de facto polako počinju bacati na koljena. Najavio je amandmane i traži od Vlade da ih s punom pažnjom razmotri. Nezavisni Damir Kajin upozorio je da će ovim Zakonom izgubiti građani i gospodarstvo u jedinicama lokalne samouprave koje izlaze iz sustava. Smetaju ga kriteriji po kojima su pojedine jedinice lokalne samouprave ispale.

- Da li je netko potpredsjedniče od vas, da li je premijer ili ministar uopće bio u Lanišću da vidi naprosto kako ljudi u tom kraju žive. A ja tvrdim jasno da Vukovaru treba sve, treba pomoći ali to je zapravo jedan istarski Vukovar - upozorio je Kajin.

Grubišić: Mjere dolaze prekasno

Iako je ministar Grčić ustvrdio da će od ovih izmjena najviše profitirati Slavonija, kojoj od 127 njih 117 će ubuduće biti u sustavu potpore, Boro Grubišić (HDSSB) napomenuo je da ove mjere dolaze prekasno:

- Iseljavanje je ogromno, to sami znate i bojim se da pokojnik trči počasni krug, tako i općine u Slavoniji i Baranji koje nisu i one koje su, koje pripadaju krugu razvijenosti i one koje su nerazvijene zapravo teško da imaju više šanse za oporavak nakon 20 godina zapostavljenosti od svih vlasti - poručio je HDSSB-ovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...