Obavijesti

News

Komentari 378

Milanović o ćirilici u Vukovaru: Tu se ništa ne može promijeniti

Milanović o ćirilici u Vukovaru: Tu se ništa ne može promijeniti
9

Prihvaćam razgovore i uputio sam poziv ljudima iz Vukovara. Mislim da će doći sutra. Naglašavam ljudima iz Vukovara, ne iz Zagreba i Splita, rekao je premijer

VIDEO

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na situaciju u Vukovaru gdje su skinute ćirilične ploče, te na zahtjeve Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji traži skidanje ploča s dvojezičnim natpisom.

- Hrvatska je pravna država bez razlike na bilo kojem dijelu teritorija. Ovo što radimo, radimo zato što želimo najviše standarde za Hrvatsku pa i kada su u pitanju prava manjina - rekao je Milanović napominjući da će to ponavljati koliko god puta bude potrebno. 

Ponovio je da mu je žao ako nekom to smeta i ako je povrijeđen zbog toga što se pismo druge nacije i naroda koristi na javnim zgradama, kojima je država osnivač.

>>> Ostojić: Tko pod okriljem noći uklanja ploču koju čuva, krši pravila

- Mi tu nemamo izbora. Ne nažalost, niti na sreću. Naprosto to tako mora funkcionirati - kazao je.

Milanović je rekao da su vrata Banskih dvora otvorena za ljude iz Vukovara i Stožera, iako smatra da Stožer, nakon toliko godina rata u slobodnoj Hrvatskoj koja je članica EU, nije primjeren pojam. To je vojni pojam, napomenuo je.

- Prihvaćam razgovore i uputio sam poziv ljudima iz Vukovara. Mislim da će doći sutra. Naglašavam, ljudima iz Vukovara, ne iz Zagreba ili iz Splita. Možemo razgovarati i ako je potrebno dodatno pojasniti razloge, ali unaprijed mogu reći da se tu bitno ništa ne može promijeniti. Možemo ljudski razgovarati, ali ne s ljudima izvana i koji potiču nepoštivanje zakona. Pitanje je gdje ta crta zapovijedanja završava u Hrvatskoj. Čini mi se u politici - rekao je Milanović.

Protiv odgode postavljanja dvojezičnih ploča

Vlada je dala i mišljenje o prijedlogu trećine saborskih zastupnika da se do novog popisa stanovništva odgodi uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovar. 

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako Vlada prijedlog ne podržava, te da ga ne može prihvatiti zbog odredbi Zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i međunarodnih povelja o zaštiti manjina i njihovih jezika. Objasnio je da bilateralni sporazumi koji su sklopljeni 2004. godine, između ostalog i sa Srbijom i Crnom Gorom, Hrvatsku obvezuju da štiti nacionalne manjine. 

Podsjetio je i kako je EK u posljednjem izvješću o monitoringu pozdravila napore koje Hrvatska ulaže u ravnopravnu primjenu ćirilice u Vukovaru. Dodao je kako je mišljenje Vlade da se prijedlog protivi Ustavu, kao i drugim zakonima, konvencijama i sporazumima. 

Bauk je rekao i da je ustavna uloga Vlade provođenje zakona koje donosi Sabor i da se primjena dvojezičnosti u Vukovaru neće odgađati. 

- Dvojezični natpisi u Vukovaru omogućuju manjinama očuvanje vlastite kulture i identiteta, u skladu s duhom snošljivosti EU - rekao je Bauk. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 378

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje
OPREZ!

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje

Preko SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija
Procurili su podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj: 'Radimo na rješenju'; Oglasio se i Božinović
VELIKI PROPUST

Procurili su podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj: 'Radimo na rješenju'; Oglasio se i Božinović

Možemo potvrditi kako se na USB sticku odnosno sadržanoj datoteci nalazi više od milijun zapisa o vlasnicima vozila (fizičke i pravne osobe), kao i o tehničkim podacima vozila, kažu iz AZOP-a