Obavijesti

News

Komentari 58

Arsen Bauk: Imat ćemo manje mangupa u vlastitim redovima

Arsen Bauk: Imat ćemo manje mangupa u vlastitim redovima
1

Ministar uprave smatra da će Zakon o pravu na pristup informacijama pomoći da funkcioniraju kao transparentna vlast, i da će biti dobar alat za borbu protiv korupcije

VIDEO

Premijer Zoran Milanović otvorio je 75. sjednicu Vlade koju je započeo usvajanjem dnevnog reda. Prva točka bio je Nacrt konačnog prijedloga Zakona o pravu na pristup informacijama. 

Ministar Bauk rekao je da se nada usvajanju zakona koji je važan zbog slobode informiranja. Smatra da će zakon svojim novinama pomoći da funkcioniramo kao transparentna vlast, te da će biti dobar alat za borbu protiv korupcije i pomoći kako je rekao da imamo što manje mangupa u vlastitim redovima. 

Premijer je rekao da je kod ovog Zakona bitna transparentnost, a ne nužno borba protiv korupcije. 

- Radi se o transparentnosti i pravu građana na pristup informacijama. Radi se o civilizacijskom trendu da vlast bude otvorena. Morat ćemo se uhodavati, ništa ne ide preko noći -  rekao je premijer nakon čega je prijedlog usvojen.

Sabor će obavještavati o stanju sudbene vlasti

Nacrt konačnog prijedloga Zakona o sudovima kratko je predstavio ministar Miljenić koji je objasnio da će predsjednik Vrhovnog suda morati o stanju sudbene vlasti obavještavati Hrvatski sabor koji će to primati na znanje, a neće usvajati ili odbijati izvješće. Prijedlog je usvojen,  a premijer smatra da bi to trebalo biti svima prihvatljivo. 

Miljenić je predstavio i Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Rekao je da njime jača odgovornost predsjednika suda, te se olakšava uvid u imovinske kartice sudaca. Propisan je rok unutar kojeg se imovinske kartice moraju dati na uvid. 

- Ovime će se olakšati uvid u imovinske kartice sudaca, zahtjevi su bili da kartice idu na web, one neće ići na web, njima upravlja državno sudbeno vijeće, ali su propisali rok u koje se moraju dati na uvid prema zahtjevu, to je rok od 8 dana - rekao je Miljenić.

Može li objava imovinskih kartica sudaca biti sigurnosni problem?

Premijera je zanimalo, s obzirom na to da su suci prigovorili ovom prijedlogu, postoji li argument da bi objava mogla biti sigurnosni problem.

- Ako smo slučajno propustili neki argument da još jednom vidimo - rekao je Milanović, a Miljenić je rekao da ne zna koji bi to argument bio, nakon čega je prijedlog usvojen. 

Nacrt prijedloga Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020. predstavlja ministar turizma koji članovima Vlade drži prezentaciju o planovima. 

Predstavili Strategiju razvoja turizma do 2020.

Na sjednici je ministar turizma predstavio strategiju za Razvoj turizma do 2020. godine za koju je ministrica Vesna Pusić rekla da je zanimljiva, te je naglasila da turizam u međunarodnom pozicioniranju Hrvatske ima veliku ulogu. Premijer je naglasio da je sigurnost ono što hrvatski turizam treba i bez čega ne može.

Platit će PDV za telefonske donacije za Noru

Vlada je usvojila i prijedlog da se plati PDV na telefonske donacije za liječenje petogodišnje Nore Šitum.

- Zakon o PDV-u ne dozvoljava nikakva oslobođenja od plaćanja PDV-a pa je pred vama prijedlog da Vlada uplati PDV na telefonske donacije. U ovom trenutku nismo u mogućnosti predložiti iznos jer ćemo dobiti kompletne podatke o akciji. Tako bi se i Vlada uključila u akciju - rekao je ministar financija.

Na dnevnom redu puno zakona

Na dnevnom redu Vlade su  Nacrt konačnog prijedloga Zakona o pravu na pristup informacijama (EU), Nacrt konačnog prijedloga Zakona o sudovima, Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću, Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima (EU), Nacrt prijedloga Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020. i Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima služenosti poslova u državnoj službi. 

Na dnevnom redu zatvorenog dijela Vladine sjednice su treće izvješće o provedbi Revidiranog akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji (ograničeno) i prijedlog odluke o davanju suglasnosti glavnom državnom odvjetniku za zastupanje Republike Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.