Obavijesti

News

Komentari 153

Jovanović šalje DORH u HOO: Nenamjenski trošili milijune?

Jovanović šalje DORH u HOO: Nenamjenski trošili milijune?
16

Uočeno je da iz proračuna sredstva odlaze na razne naknade članovima vijeća i skupštinama što govori u prilog činjenici da velik dio ne odlazi izravno za sport

VIDEO

Negativno mišljenje o financijskom izvješću HOO-a

Vlada je dala negativno izvješće na poslovanje Hrvatskog olimpijskog odbora koji vodi bivši premijer Zlatko Mateša, a zbog zlouporaba položaja i ovlasti bit će poslana i prijava Državnom odvjetništvu. Nakon nalaza sportske inspekcije, to je najavio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

- Inspektori su utvrdili da postoji pozajmica od 976 tisuća kuna iako nema niti jedne odluke o tome. U Hrvatskom olimpijskom odboru postoji ozbiljno nenamjensko trošenje novca - rekao je Jovanović.

Pobrojao je nevjerojatan niz utvrđenih nepravilnosti. Primjerice, posudbe i financiranje Sportske televizije koja će završiti u gubitku od 54 milijuna kuna. Potraživanja prema Sportskoj televiziji će, kaže ministar, uskoro premašiti godišnji prihod Olimpijskog odbora. Hrvatska olimpijska akademija je izdavala isprave koje nije imala pravo i ne zna se na što su potrošili više od četiri milijuna kuna. Zamjerio je Jovanović i da su plaće u HOO i dvostruko veće nego za ista mjesta u ministarstvu. Podsjetimo, već ranije je HOO odbijao revizije i već duže traje sukob s Ministarstvom. Prosječna plaća u HOO je oko 12.000 kuna. 

- Tajnik (Josip Čop, op.a) ima veću plaću od premijera. Nije niti čudo što nam dugo nisu htjeli dostaviti plaće. Nakon brojnih upozorenja, naknadno su ušminkali izvješće - rekao je Jovanović. Premijerova plaća je inače oko 20.000 kuna.

'Postoji sumnja na zloporabu položaja i ovlasti u HOO'

Jovanović je rekao da je i još financijskih odluka donošeno bez potrebnih suglasnosti.

HOO je imao prihod i rashod od 139 milijuna kuna, a većina dolazi iz proračuna i od igara na sreću, čak 115 milijuna kuna. Podršku Jovanoviću je zato dao i premijer Zoran Milanović.

- Svatko tko živi od proračunskih sredstava mora biti kontroliran i biti predmet revizije. Ovo nisu dobri podaci i ne možemo prijeći preko toga. Očito im treba intenzivniji nadzor - rekao je Milanović.

Jovanović je i nakon sjednice Vlade ponovio zbog čega dokumentaciju vezanu za HOO šalje u DORH.

- Izvješće je pokazalo da se vodstvo nije ponašalo u skladu s fiskalnom odgovornošću i principom dobrog gospodara - rekao je Jovanović i naglasio kako postoji sumnja na zloporabu položaja i ovlasti. Nije htio odgovoriti na pitanje treba li Mateša sad podnijeti ostavku.

- Ne želim razgovarati na taj način. Mene ne zanima ni gospodin Mateša ni gospodin Čok. Mene zanima samo sport - rekao je ministar.

Raspravljali i o uvjetima za status izbjeglica

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala i o prijedlogu uredbe o uvjetima za utvrđivanje i gubitak statusa izbjeglice, prognanika, odnosno povratnika te odluke o vrsti i visini financijske potpore prognanicima i povratnicima. 

Na dnevnom redu je bio i prijedlog uredbe o utvrđivanju statusa bivših nositelja stanarskih prava i članova njihovih obitelji te uvjetima i postupku njihovog stambenog zbrinjavanja. 

Vlada je uvela nove koeficijente za plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja Centra za restrukturiranje i prodaju te oni sad iznose 4,549 i 3,5.

Miljenić: Počeli smo gubiti sporove u Strasbourgu

Vlada je Hrvatskom saboru dala na mišljenje izvješće Državnog odvjetništva za 2012. godinu. Ministar Orsat Miljenić istaknuo je istrage vezane za ratne zločine.

- Smatramo da te istrage treba intenzivirati, jer smo počeli gubiti postupke u Strasbourgu. To je problem za funkcioniranje sustava - rekao je Miljenić te je poručio kako izvješće ukazuje i na određene odredbe koje se tiču legalizacije pomorskog dobra te neke tehničke stvari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.