Obavijesti

News

Komentari 58

Sabor je jednoglasno skinuo imunitet Sabi: I on je bio "za"

Sabor je jednoglasno skinuo imunitet Sabi: I on je bio "za"
7

Protiv SDP-ovog vukovarskog gradonačelnika 18. listopada ove godine USKOK je podigao optužnicu, a sumnjiči ga se za kazneno djelo podmićivanja zastupnika

VIDEO

Sabor je jednoglasno sa 118 glasova "za" dao odobrenje da se zastupniku Željku Sabi skine imunitet i omogući pokretanje kaznenog postupka. Sabo je kao što je i najavio i sam glasovao da mu se skine imunitet.

Protiv SDP-ovog vukovarskog gradonačelnika 18. listopada ove godine USKOK je podigao optužnicu, a sumnjiči ga se za kazneno djelo podmićivanja zastupnika. 

Podsjetimo, tijekom ljeta procurio je transkript razgovora u kojem Sabo vijećnici HDZ-a Mariji Budimir navodno nudi sve što poželi u zamjenu za njezin mandat koji bi mu omogućio formiranje Gradskog vijeća. Sabo je sve demantirao i vijećnici prijetio tužbom. 

Osim Marije Budimir, za pokušaj podmićivanja kako bi prešao na SDP-ovu stranu u vukovarskom Gradskom vijeću vukovarskog gradonačelnika teretio je i HDZ-ov vijećnik Radivoj Ðurić. 

HDZ i Kosor ne žele Zakon o javnoj nabavi po hitnom postupku

Prije glasovanja o raspravljenim točkama zastupnici su nadopunili dnevni red. HDZ i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor usprotivili su se da se Zakon o javnoj nabavi uvrsti na saborsku sjednicu po hitnom postupku. Vladajuća većina to je odbila.

- To nisu benigne promjene. One će utjecati kako će se trošiti novci poreznih obveznika - rekao je Ivan Šuker (HDZ).

Kosor je također upozorila da se izmjenama Zakona o javnoj nabavi snižavaju kriteriji koji su bili alati za borbu protiv korupcije.

Naime, Vlada je na sjednici u četvrtak izmijenila Zakon o javnoj nabavi kojim se podiže granica kojom su tijela državne i javne uprave dužna pokrenuti postupak javne nabave. Zakonom se povećava prag za procijenjenu vrijednost do kojeg ne postoji obveza primjene zakona sa sadašnjih 70.000 bez PDV-a na 200.000 kuna za robe i usluge te 500.000 kuna za radove. Omogućava se i gospodarskim subjektima koji su u predstečajnoj nagodbi da ravnopravno sudjeluju u postupku javne nabave što do sada nisu mogli.

Dnevni red nadopunjen je između ostalog i prijedlogom nacrta promjene Ustava koje su predložili vladajući, ali i HDZ, prijedlog odluke o raspisivanju državnog referenduma vezanog uz građansku inicijativu U ime obitelji, dopunom Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, Zakon o potrošačkom kreditiranju, te zakona o državnim potporama.

Izabrali povjerenicu za informiranje

Saborski zastupnici tajnim glasovanjem izabrali su povjerenicu za informiranje. Tu funkciju obavljat će docentica na Pravnom fakultetu Anamarija Musa, a plaća će joj iznositi 14.000 kuna. Od ukupno 151 zastupnika tajnom glasovanju pristupilo je njih 93. Musa je dobila povjerenje 83 zastupnika dok je njezina protukandidatkinja HRT-ova novinarka Sandra Križanec dobila tek tri glasa. Od ukupno 93 glasačka listića, njih sedam bilo je nevažeće.

Zastupnici danas odlučuju o pokretanju ustavnih promjena

Ovotjedno zasjedanje zastupnici u Hrvatskom saboru završit će glasovanjem o točkama koje su raspravili, a među njima je i SDP-ov prijedlog da se pristupi promjenama Ustava kojima bi se osiguralo nezastarijevanje teških ubojstava. Prijedlog podržavaju svi klubovi, ali oporba je predložila i niz drugih promjena.

Tako, između ostalog, HDZ-ovci traže da se posebno naglasi nezastarijevanje ubojstava koja su počinjena u ime jugoslavenskog komunističkog režima, a traže i da se sudu onemogući da odbije izručenje na temelju europskog uhidbenog naloga ako se i u Hrvatskoj za isto djelo vodi kazneni postupak, ako on nije pokrenut prije zaprimanja naloga. Vladajući su prijedlog odbili jer tvrde da daje prednost stranim pravosuđima pred hrvatskim. 

HDSSB-ovci su tražili da Ustav omogući podjelu Hrvatske na pet regija, dok Laburisti žele izmjenu ustavnih odredaba koje se odnose na referendum. Zastupnici bi trebali odlučiti i o Zakonu o strateškim investicijskim projektima. 

Dnevni red dopunit će se prijedlogom odluke o raspisivanju referenduma 1. prosinca kada bi građani trebali odgovarati na pitanje žele li da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene. Ako građani odgovore pozitivno, o prijedlogu bi na kraju odlučivao Sabor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a