Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Čajni kolutići: Zdraviji su od čokolade, no valja biti oprezan

Čajni kolutići: Zdraviji su od čokolade, no valja biti oprezan
1

Čajni kolutići imaju puno kalorija, pa i proizvođači pišu na pakiranjima da se s njima ne smije pretjerivati. No, još uvijek su zdraviji od napolitanki ili pak kolača...

VIDEO

Čajni kolutići uz šalicu mlijeka ili čaja bolji su međuobrok od napolitanki ili kolača. U usporedbi s drugim slasticama imaju manje šećera, no ni s njima ne treba pretjerivati. Serviranje koje se na pakiranjima obično preporučuje je pet kolutića i ne bi trebalo pojesti više od toga, a idealno bi bilo zaustaviti se na drugom ili trećem.

Pet čajnih kolutića ima 50 grama, odnosno 220 kalorija. To je kao da pojedemo dva i pol reda mliječne čokolade, odnosno 41,7 grama. U pet ovih keksića je i 70 posto ugljikohidrata, odnosno 12,5 grama šećera. Preporuka je da iz ukupnog cjelodnevnog kalorijskog unosa hrane manje od 10 posto bude iz jednostavnih šećera koji brzo povisuju šećer u krvi. Ti šećeri su glukoza i fruktoza. No osim u obliku šećera, ugljikohidrata ima i u obliku pšeničnog brašna. Organizam to brašno prerađuje na osnovne sastojke, a na prvome mjestu u pšeničnom brašnu to je glukoza. To znači i da ćemo brzo nakon takvog obroka biti gladni, a posljedice su debljanje i iscrpljivanje gušterače, a to može dovesti i do dijabetesa.

U pojedinim je kolutićima pšenično brašno djelomično zamijenjeno sojinim brašnom. Sojino brašno dugo se rabi u prehrambenoj industriji, a o njemu se vode polemike.

Neki zaziru od njega misleći da je riječ o genetski modificiranom proizvodu, no činjenica je da sojino brašno sadrži manje ugljikohidrata nego pšenično te da ima više proteina, minerala i folne kiseline.

Kolutići imaju i još jedan sastojak za koji ne možemo sa sigurnošću reći je li štetan. Riječ je o mastima koje su ovdje biljnog podrijetla, a dobivaju se hidrogenacijom. Hidrogenacija je kemijski proces učvršćivanja ulja pri čemu se ulju dodaje vodik, tj. hidrogen, a tako dobiveno ulje je čvršće.

Primjer takvog ulja je margarin. Problem pri ovom postupku dugo je bio nastanak transmasnih kiselina, štetnih za srce. No neki proizvođači su unaprijedili proizvodnju pa uglavnom ne nastaju štetne masne kisline. No ima li ih u nekom proizvodu ili ne, ne možemo saznati samo čitajući deklaracije.

U pet kolutića ima oko osam grama masnoća, a zasićenih masnoća ima dva grama. Zasićene masnoće povisuju kolesterol te se povezuju s bolestima srca. Kao u ostalim tijestima, i ovdje treba obratiti pažnju na udio soli, bez obzira na slatkasti okus.

Kod ispitivanih čajnih kolutića je natrij iz soli prisutan u zadovoljavajućem udjelu i uglavnom ne prelazi 0,2 posto.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu