Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Deblokada: Što napraviti kada zbog ovrhe ostanete bez lipe?

Deblokada: Što napraviti kada zbog ovrhe ostanete bez lipe?
1

FINA je do 31. listopada 2012. zbog ovrha blokirala račune čak 242.192 građanina. Odblokirat će ih nakon što plate dio duga

VIDEO

Što napraviti kad shvatite da zbog blokade ne možete do novca? Ako želite što prije odblokirati račun, najprije otiđite do najbliže Fine. Tamo ćete saznati tko vam je i zašto blokirao račun. Tada bi bilo dobro kontaktirati ovrhovoditelja i, ako možete odmah platiti, dogovorite se da mu dug uplatite na račun. U cijelosti ili dogovorite otplatu na rate. Čim se plati dio duga račun se može odblokirati. Ako je riječ o izvansudskoj ovrsi (zadužnica, rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, zahtjev za izravnu naplatu), tada ovrhovoditelj povlači ovrhu, a FINA odblokira račun.

Ako je riječ o sudskoj ovrsi, tada ovrhovoditelj obavještava sud, a sud bi trebao obustaviti prisilnu naplatu. Najbrži i najjednostavniji način je uplatiti iznos duga na blokirani račun. Tada banka obavještava Finu o priljevu novca, a FINA naloži prijenos na račun ovrhovoditelja i ovršeniku deblokira račun. Ipak, malo građana si može priuštiti namirenje cijelog duga pa, u slučaju da ne osporavaju dugovanje, ne moraju raditi ništa. Kad dug bude namiren, FINA će račun odblokirati. 

Tko prima novac koji je po zakonu izuzet od ovrhe (rodiljna naknada, stipendija, naknada za nezaposlene...), u Fini mora zatražiti otvaranje zaštićenog računa na koji će sjedati samo naknade koje se ne smiju ovršiti. Postoje i slučajevi kada ovršenici pobijaju postojanje duga, a račun im je svejedno blokiran. Tada, ako je riječ o izvansudskoj ovrsi, ovršenik mora kontaktirati ovrhovoditelja, predočiti dokaze o nepostojanju duga i zatražiti da povuče ovrhu. U slučaju sudske ovrhe, ovršenik prigovor šalje sudu. Tko je platio više nego što je bio dužan, može tražiti povrat ili ga tužiti. 

Ništa bez FINE: Tko je blokirao račun i zašto?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Imate novac, priznajete dug i želite što bržu deblokadu

Najjednostavnije je uplatiti na svoj blokirani račun iznos dugovanja i čekati da FINA banci naloži prijenos novca na račun ovrhovoditelja. Deblokada računa uslijedit će nakon povlačenja ovrhe. Novac se može uplatiti i ovrhovoditelju. 

2. Priznajete dug, a nemate novac da odmah platite

Čekajte da se ovrhovoditelj naplati iz vašeg redovitog priljeva i FINA će račun odblokirati. Primate li naknade izuzete od ovrhe, morate otići u Finu da nalože banci otvaranje zaštićenog računa. Nezaštićena primanja stizat će na blokirani račun.

3. Imate dokaze da duga nema, a račun vam je ipak blokiran

Kod izvansudske ovrhe ovršenik mora kontaktirati ovrhovoditelja, predočiti mu dokaze o nepostojanju duga i potom zatražiti povlačenje ovrhe. Kod sudske ovrhe ovršenik prigovor i dokaze da nije dužan mora slati sudu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang