Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

ENC uređaj: Čitateljici automat naplatio maksimalnu cestarinu

ENC uređaj: Čitateljici automat naplatio maksimalnu cestarinu
1

Problemi s EnC-om najčešće nastaju kad vozači ne drže razmak deset metara ili ne drže uređaj na propisanome mjestu, tvrde u HAC-u. No što sada napraviti?

VIDEO

"Živim izvan Zagreba i plaćam autocestu svaki dan tri kune u jednom smjeru. Ušla sam na autocestu u vrijeme velike gužve. Rampa se dignula, ali očito mi nije skinula novac s ENC uređaja", požalila nam se čitateljica. - "Na izlasku me djelatnik uvjerio da potpišem papir kako ću platiti 234 kune, koliko stoji najduža dionica, ali da neću to morati platiti nego da se javim u Ivanjoj Reci idući put, predam ENC i da ću platiti samo tri kune. Tamo su mi dali hrpu info telefona njihovih službi i rekli da se trebam žaliti pismeno ili e-mailom službi reklamacija. Rekli su da mogu slobodno koristiti ENC, da neće biti nikakvih problema, a nakon mjesec i pol primijetila sam da su mi skinuli 234 kune", rekla je.

U Službi za održavanje i naplatu cestarine Hrvatskih autocesta rekli su da ne znaju za konkretan problem pa daju općenit odgovor: - Zbog nepravilnog korištenja ENC uređaja korisniku se može dogoditi da na izlaznu naplatnu postaju dođe bez potrebnih ulaznih podataka na ENC uređaju. Tad mu se, u skladu s Općim uvjetima korištenja, naplaćuje ugovorna kazna u iznosu dvostruke najdulje dionice - kažu u HAC-u.

Nepravilno korištenje ENC uređaja, objašnjavaju, najčešće se odnosi na nepridržavanje propisanog razmaka od deset metara, prolazak za vozilom iako se brklja između njih nije spustila te na nepostavljanje ENC uređaja na propisano mjesto na vjetrobranskom staklu. Svaki korisnik ima pravo reklamirati naplaćenu cestarinu po čemu se utvrđuje činjenično stanje. U slučaju opravdanosti zahtjeva, preplaćena cestarina mu se vraća na ENC račun.

- Korisnik reklamaciju može iznijeti na besplatni broj 0800 0422 koji je dostupan od 0 do 24 ili na info- naplata@hac.hr. Naglašavamo da su odredbe o naplaćivanu ugovorne kazne donesene s ciljem zaštite imovine Hrvatskih autocesta i sprječavanja manipulacija korisnika - objasnili su u HAC-u i dodali kako ne tvrde da je u ovom slučaju gospođa nepravilno koristila ENC uređaj. 

Cestarina se može platiti karticama i stranim valutama

Na naplatnim postajama Hrvatskih autocesta cestarina se može platiti gotovinom, karticama za koje je na prodajnome mjestu istaknuta vidljiva oznaka da su prihvatljivo sredstvo plaćanja. Cestarina se može platiti i u stranim valutama, prema tečaju na dan plaćanja. 

Pripremite sitan novac

Tko plaća gotovinom, trebao bi pripremiti sitan novac kako bi naplata bila što brža. To posebno vrijedi u dane vikenda kad će na autocestama biti najveće gužve.

Kazna: Najduža relacija puta dva

Vozilo bez ulazne kartice ili bez zapisa gdje je ušao te ona koja su na autocesti dulje od 24 sata bez dokaza o razlogu zadržavanja plaćaju dvostruki iznos za najdužu relaciju na toj autocesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja