Obavijesti

Potrošač

Komentari 59

Istražili smo: Kako prepoznati lažni bakalar i kupiti onaj pravi

Istražili smo: Kako prepoznati lažni bakalar i kupiti onaj pravi
1

Pravi bakalar službeno se zove 'Gadus morhua' i on mora biti dug najmanje 60 centimetara. Miris mu je intenzivan i vrlo je zdrav. No, postoji i 'lažni' bakalar...

VIDEO

Pacifički, grenlandski i atlantski su najčešće vrste bakalara na našem tržištu. No onaj koji najviše volimo na stolovima za Badnjak je atlantski, latinskog naziva Gadus morhua. Zove se još i norveški i arktički.

Uoči blagdana obišli smo nekoliko trgovačkih centara. Svi sušeni koje smo našli su tradicionalni, gadus morhua. U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da je na deklaracijama obavezno navesti hrvatski trgovački naziv i latinski naziv. Na smrznutom bakalaru Ledo latinski naziv je Pollachius virens, a trgovački naziv kod nas je crna kolja. Na filetima bakalara Pedro latinski naziv je Gadus Macrocephalus. Prema popisu hrvatskih trgovačkih i znanstvenih naziva pojedinih vrsta proizvoda ribarstva, riječ je o pacifičkom bakalaru. Drugi Ledov smrznuti bakalar nosi latinski naziv Gadus morhua.

- Na pakiranju smrznutog bakalara treba pisati latinski naziv Gadus morhua i samo je to pravi bakalar - kaže dr. Tomislav Treer, profesor ribarstva na zagrebačkoj Agronomiji.

- Ako piše nešto drugo to je zavaravanje kupaca. Pollachius virens nije bakalar, nego njegov rođak crna kolja. Gadus macrocephalus je pacifički bakalar. To je najbliži rod, no ne i pravi bakalar. I naš oslić je rođak bakalara, pa bi i njega mogli nazvati jadranskim bakalarom, no ne zovemo ga tako - pojasnio je profesor Treer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je u tijeku akcija označavanja i sljedivosti sušenog bakalara u maloprodaji.

- Ako se utvrdi da navedena vrsta ribe ne odgovara vrsti navedenoj na etiketi u maloprodaji, a što dovodi potrošača u zabludu, inspektor poduzima optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu i donosi rješenje kojim se naređuje zabrana stavljanja na tržište zatečenog lota proizvoda ili prema potrebi, naredbu da se hrana opozove ili povuče - kažu u Ministarstvu i dodaju da su kazne za lažno označavanje od 50.000 do 100.000 kuna.

Bakalar je nekad bio sirotinjska hrana koju su na našu obalu donijeli Mlečani. No zbog velikog ulova cijena mu je u zadnjih nekoliko godina drastično skočila. U našim trgovinama se sušeni bakalari prodaju po cijeni od 180 do čak 280 kuna. Stručnjaci objašnjavaju da pravi, norveški bakalar treba biti duži od 60 centimetara, ravan, plosnat. Crta preko tijela ne bi trebala biti tako izražena. 

Mnogi govore da se pravi bakalar prepoznaje po repu koji mora biti u obliku metle, a ne u obliku slova “V”. Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi može prepoznati namakanjem u vodi. On tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi.     

24sata

24sata

24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang