Bakalar su danima prije Badnjaka počeli pripremati za tradicionalni obrok u Splitu, ali ovog puta na Peškariji, a veliku teću u kojoj su ga dijelili izradili su u splitskom škveru i dovezli je paukom pred zoru
Vlasnici obiteljskog obrta Baccala della mamma i chef Stiven Vunić iz konobe Zijavica otkrili su nam zanimljive varijacije delicija od bakalara. Riječ je o vrhunskoj ribi koja ima i zanimljivu povijest
Ova morska poslastica jako je zdrava riba puna bjelančevina i vrlo jednostavna za pripremu. Pri kupnji ne bi trebalo biti dilema. Što je veći i širi, lepezastog repa i snažnog mirisa - to je bolji
Od davnina se uživa u okusu bakalara te se od njega mogu pripremati razna jela. Izvrstan je izvor raznih nutrijenata, a najčešće se koristi sušen i soljen, a u Hrvatskoj ga jedemo na Badnjak
Donosimo recepte za tradicionalna hrvatska blagdanska jela. Ribe i morski plodovi tradicionalno pripremljeni za Badnjak te pečenja, salate i slastice za najukusniji božični ručak
Zbog visokih ribolovnih kvota i čimbenika u okolišu koji se do sada nisu uzimali u obzir mala je vjerojatnost da će se populacija bakalara uz njemačku obalu Baltičkog mora u bliskoj budućnosti oporaviti
Obitelj Banko iz Baderne jedan je od najpoznatijih istarskih proizvođača bakalara na bijelo. Njihovi proizvodi pod brendom Alden prvi su izbor brojnih kupaca jer nastaju od najkvalitetnijih namirnica, s puno ljubavi i prema tradicionalnoj recepturi. Riječ je o obiteljskoj tvrtki koju je pokrenuo Petar Banko, iskusni kuhar i veliki gurman, a sve je krenulo iz trgovine delikatesama u Poreču
Ako inače volite večerati, a voljeli biste zadržati postojeću težinu ili izgubiti koji kilogram, ovo je posni i fini recept za namaz od bakalara ili oslića koji je i zdrav
O kako traženom proizvodu je riječ pokazala je i prošlomjesečna pljačka u predgrađu grada Aveira. Lopovi su napravili rupu u zidu postrojenja te iznijeli frižidere u kojima se nalazila riba vrijedna 100.000 eura
Pažanin ne voli slatko, pa za njega božićni ručak može proći i bez kolača. Za Badnjak se kod Željke sprema bakalar, a Špiček kuha fiš paprikaš i poha šarana...
DOBRO BIRAJTE Na pakiranju zamrznutog bakalara treba pisati latinski naziv Gadus morhua i samo je to pravi bakalar. Pollachius virens je njegov rođak crna kolja
Na ribarnicama kažu kako će cijene ostati iste i na Badnjak, kad u podne počinje lovostaj na sitnu plavu ribu.Prodavači kažu i da je teže prodati manju ribu, nego onu skupu, što god netko mislio o tome
Restorani Bota Šare u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Stonu nude uživanje u najpoznatijim ribljim specijalitetima. Obitelj Šare već više od 20 godina bavi se uzgojem školjki, ali i serviraju ribu iz vlastitog ulova
U zagrebačkim trgovinama sušeni bakalar kreće se već od 209 kuna po kilogramu. Po istoj toj cijeni našli smo i u Varaždinu. Na pulskoj ribarnici prošli tjedan bio je 269 kuna po kilogramu
Na tanjuru je bila servirana sperma bakalara, u kojoj je, kaže, uživao. Japanska kuhinja ga je toliko očarala da je snimio i kratak video kako se pripremala hrana, kao i ostala interesantna riblja jela
Ima prostora da popravimo situaciju i da živimo još bolje, a da ne govorimo o ostalom dijelu Hrvatske - rekao je i čestitao Zagrepčanima Božić i 2019. godinu, izjavio je Bandić
Hrvatski gradovi tradicionalno su za Badnjak priredili feštu za svoje građane, pa se tako u Splitu dijelio bakalar, u Osijeku riblji paprikaš, a u Rijeci srdele i bakalar na gulaš
Zagreb, Zadar, Split, Osijek, Varaždin... Ma, gdje god se nalazili možete od ovog tjedna uživati u specijalitetima. Što ića, a što pića, što tradicionalnog, a što onog modernog...
Osječanima je u nedjelju, na Badnjak, u baroknoj jezgri Tvrđi na Trgu Svetog Trojstva podijeljeno 3.500 porcija poznate slavonske delicije – ribljeg paprikaša
Nikad nisam pretjerano voljela zimu, snijeg i ostale zimske 'gadosti' pa tako svake godine pokušavam pobjeći negdje u toplije krajeve, barem na par dana
Iskoristi svoj Oranž