Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Kuća na rate, bez banke: Dobro sročen ugovor je ključan

Kuća na rate, bez banke: Dobro sročen ugovor je ključan
1

Prije prodaje treba definirati ugovor, koji mora sadržavati ovršnu klauzulu i zadužnicu. Ugovor svakako treba ovjeriti kod javnog bilježnika

VIDEO

Prodajem kuću, a javio mi se kupac koji je želi kupiti na rate. Zanima me je li to regulirano zakonom te koliko je takva prodaja za mene sigurna? Što ako mi kupac neće otplaćivati rate, upitao nas je čitatelj iz Bjelovara. Odgovor je jednostavan: nekretninu možete prodati na rate, no to sa sobom nosi rizik. Morate složiti kupoprodajni ugovor. To možete napraviti sami, iako je bolja i sigurnija varijanta angažirati odvjetnika ili agencije za posredovanje s nekretninama. U ugovoru definirajte rokove otplate, garantne rokove, visinu rate i što ako dođe do problema u naplati. Pritom budite što detaljniji. To vam poslije može značajno pomoći ako u slučaju spora završite na sudu. Također, morate definirati i koji će sud imati nadležnost u slučaju spora. 

Zadužnica: Onaj tko je prodao nekretninu može direktno s bankovnog računa dužnika prisilno naplatiti potraživanje

Nakon toga ugovor ovjerite kod javnog bilježnika. Javnobilježnička komora preporučuje građanima i solemnizaciju ugovora. - Obavezno solemnizirajte ugovor kod bilježnika jer je nakon toga javni bilježnik odgovoran za tekst. Ako dođe do problema, nema parnice nego se odmah ide na ovršni postupak - objasnili su nam u Javnobilježničkoj komori. U ugovor se obično stavlja i ovršna klauzula čime ugovor dobiva kredibilitet ovršne isprave. Na temelju te isprave vjerovnik može pokrenuti ovrhu ako je došlo do nepoštivanja ugovornih odredbi. Drugi način je zadužnica. Preko zadužnice dužnik jamči da vjerovnik može naplatiti dug, odnosno da vjerovnik ima pravo na svoj račun prebaciti traženi novac. I zadužnica mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, a jednom ovjerena više se ni na sudu ne može pobijati. Sa zadužnicom u rukama, onaj tko je prodao nekretninu može direktno s bankovnog računa dužnika prisilno naplatiti potraživanje. Vjerovnik zadužnicu pokazuje u Fini. Nakon toga se plijene računi dužnika u svim bankama i provodi prisilna ovrha. Kupnja kuće na rate bez bankarskog kredita može biti povoljnija za kupca, ali nešto rizičnija za prodavatelja. No u vremenima kada trgovina nekretnina ne ide najbolje, ne treba je isključiti.

Solemnizacija je dodatno osiguranje pri kupoprodaji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Solemnizacija je potvrda ugovora kod javnog bilježnika kod kojeg se provjerava odgovara li ugovor propisanom obliku te objašnjavaju sudionicima smisao i posljedice. Po tome se solemnizacija ugovora razlikuje od obične javnobilježničke ovjere potpisa.

Agencije sve ubrzavaju

Agencije za trgovinu nekretninama uzimaju 3% provizije od prodavatelja i 1-2% od kupca, no ubrzavaju cijeli postupak prodaje nekretnine te paze na zakone.

Ovrha u slučaju neplaćanja

Ako kupac ne poštuje ugovor, prisilna naplata pokreće se preko Fine. Plijene se računi dužnika, a ako na njima nema novca, može se pokrenuti i ovrha nad nekretninama i pokretninama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang