Obavijesti

Potrošač

Komentari 102

Nabavna cijena pala, a jedemo skupo meso upitne kvalitete

Nabavna cijena pala, a jedemo skupo meso upitne kvalitete
1

Cijene svinjskog mesa u EU su pale jer trenutno nema izvoza u Rusiju. Kupci u našim trgovinama pojeftinjenje ne osjete, a kupuju meso vrlo sumnjive kvalitete

VIDEO

Većina svinjskog mesa nije otišla na rusko tržište pa je došla na naše, kaže Stjepan Kušec, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Od 20. kolovoza 2014. godine, kad je Rusija zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz Europske unije, na tržištu se pojavila velika količina svinjskog mesa. A obično kad je ponuda veća od potražnje, dolazi do pada cijena. To se i dogodilo u zemljama EU. Svinjsko meso u našim trgovinama uglavnom je kupljeno od neke članice Europske unije.

Uvozimo meso namijenjeno Rusiji, a svoje izvozimo u Srbiju

- Većina svinjskog mesa nije otišla u Rusiju, pa je došla nama na tržište. Količina svinjetine koju mi proizvedemo pokrila bi oko 30 posto našeg tržišta. Ali od kada se to dogodilo s Rusijom, sve izvozimo u Srbiju i nešto u Mađarsku jer meso ovdje ne možemo prodati. Najveći problem su trgovački lanci koji meso dobivaju iz EU jako jeftino - objašnjava nam Stjepan Kušec.

Kaže kako bi zbog svega toga cijene mesa u trgovinama trebale biti niže, ali nisu. Neke su čak i više. Prema podacima portala Supermarketi.info, kilogram svinjske lopatice s kostima danas u trgovačkom lancu stoji 37,99 kuna, a u lipnju prošle godine cijena je bila 24,99 kuna. Svinjskom vratu s kostima cijena je ostala ista - 37,99 kuna.

Cijene ostale visoke, trgovci imaju ogromne zarade

- Oni koji se bave trgovinom i uvoze meso zarađuju golemi novac gotovo preko noći. Prostora za sniženje cijena sigurno imaju, ali kad bi to htjeli napraviti. Lani je uvezeno svinja u vrijednosti oko 70 milijuna dolara, a to je oko 455 milijuna kuna - naglašava Stjepan Kušec.

Dodaje i da je čuo kako hrvatskim proizvođačima pršuta nude svinjske butove iz inozemstva za 18 kuna po kilogramu. Prema Styriabrid burzovnim izvještajima iz Njemačke, koji se nalaze na internetskoj stranici Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, bazna cijena tovne svinje je 1,23 eura (oko 9,40 kuna) za kilogram.

Prošle godine u srpnju, prije zabrane prodaje u Rusiju, ta cijena je bila 1,52 eura (oko 11,60 kuna). To je cijena za živu tovnu svinju i ona može varirati ovisno o broju isporučenih životinja te mesnatosti i težini svinjskih polovica. Tovne svinje inače teže više od 100 kilograma.

Svinje iz EU hrane se otpacima

Predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije Goran Jančo kaže kako Europska unija ima hiperprodukciju svinjskog mesa. Također, objasnio nam je kako izgleda proizvodnja svinja, primjerice u Nizozemskoj i Danskoj, što objašnjava kako mogu imati niže cijene od hrvatskih proizvođača. Ali otkriva nam i što u stvari jedemo.

- Te zemlje imaju razvijenu prehrambenu industriju. Svinje hrane s otpacima te industrije, a to pojeftinjuje cijenu svinje u konačnici. Ondje postoje i farme sa svinjama koje nikad u životu nisu jele kukuruz, ječam i ostale žitarice, kao što to jedu naše svinje. Mi takvoj proizvodnji nikako ne možemo konkurirati - govori Goran Jančo, dr. vet. med. Dodaje kako meso svinje koja je hranjena otpadom iz prehrambene industrije može biti prepuno raznih aditiva koji su u meso došli kroz tu hranu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana