Obavijesti

Potrošač

Komentari 11

Ne nasjedajte na obećanja: Novac uzmu, ali kredit ne daju

Ne nasjedajte na obećanja: Novac uzmu, ali kredit ne daju
1

Izbjegavajte tvrtke koje traže da platite 7500 kuna i obećavaju da će poslati obavijest kad će vam i kako sjesti novac na račun

VIDEO

Čuvajte se onih koji velikodušno nude kredit uz vrlo nisku kamatu i ne traže ništa kao garanciju otplate. Neki građani nasjeli su na takvu ponudu tvrtke Organizirana kupnja iz Zagreba. 

- Samohrana sam majka, otišla sam tamo zatražiti kredit, dala sam im polog od 1000 eura i rekli su da dođem za dva-tri tjedna. Došla sam, a ured je zatvoren, nigdje nema nikoga. Bilo je još ljudi koji su im dali novac, a poslije su našli prazan ured - požalila nam se čitateljica. Slično iskustvo ima i drugi čitatelj. - Platio sam im 2000 kuna za dobivanje kredita iz EU. Nakon toga mi se više nisu javljali na telefon - kazao je. 

Mobitele i urede često mijenjaju

Organizirana kupnja nudi nenamjenske kredite u iznosima do 300.000 kuna na period do 25 godina s kamatom od 3,2 posto (kamata na nenamjenski kredit u bankama je oko 9 posto). Također, traže da im se određeni postotak (prevareni građani spominju 4,5 posto) traženog iznosa kredita plati u roku od 72 sata. Kad novac dobiju, žrtvama se više ne javljaju ili izmišljaju razloge zašto je isplata kredita odgođena. Jedina komunikacija s njihovim agentima je mobitelom, ali brojeve mijenjaju vrlo često, tako da ih je poslije uglavnom nemoguće dobiti. 

Provjerite! Prije ugovaranja kredita doznajte ima li tvrtka odobrenje za rad

Ista stvar je i s njihovim uredom, adresu su promijenili nekoliko puta. Građani koji su k njima došli dogovoriti kredit kažu da u uredu nemaju niti računala niti faks nego nekoliko stolova i kopirku. Fiksni telefon na koji ih možete nazvati također ne postoji. Vlasnik Organizirane kupnje je Istvan Mate, državljanin Rumunjske, a tvrtku je u Hrvatskoj otvorio 6. ožujka ove godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. - Nudili su plaću od 800 eura uvećanu za bonuse. Zvučalo je predobro i bili smo sumnjičavi. Teškom mukom smo ih našli na netu, o njihovu poslovanju u Rumunjskoj i Mađarskoj. Katastrofa! Sve je preplavljeno tužbama i previše je prevarenih - napisao je muškarac koji je kod njih bio na razgovoru za posao. Upozorio je ostale na Forumu da ne nasjedaju na njihove kredite.

Oprezno sa sumnjivim oglasima za kreditiranje

Budite oprezni i s letcima obješenima na stupovima, postajama i ostalim mjestima na kojima se pojavljuju reklame za kredite. Naime, od listopada 2012. samo oni koji imaju odobrenje mogu se baviti tim poslom, a kod ostalih riskirate da vas prevare ili da plaćate lihvarske kamate.

Sve je moguće provjeriti

Tvrtke za potrošačko kreditiranje ili posredovanje moraju imati odobrenje Ministarstva financija, kreditne institucije odobrenje HNB-a, a leasing društva od HANFA-e.

Linić: Prijavite nam sumnjive

Ministarstvo financija poziva građane da im prijave sve sumnjivo, poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita, zajmova i slično. Kažu da je važno provjeriti imaju li odobrenje za rad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović