Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Nestala mi je kartica, što ću sad? Naknade su do 150 kuna

Nestala mi je kartica, što ću sad? Naknade su do 150 kuna
1

Neke banke naplaćuju samo izdavanje nove kartice, a druge posebno naplaćuju prijavu nestanka, izradu nove kartice i izdavanje novog PIN-a. Razlike u trošku su veće od sto kuna

VIDEO

Otvarate novčanik, a u njemu nema kartice. Hvatate se za glavu jer bez nje ne možete zamisliti svakodnevni život. Istražili smo koliko će vas stajati nova te koliko ćete čekati da je ponovno primite u ruke. Naknada će ovisiti o banci čiju karticu koristite. I dok su u nekim bankama umjereni u cijeni, u drugima i tu vide priliku za dodatnu zaradu. Na primjer, u Splitskoj banci će vam najprije naplatiti 100 kuna za prijavu izgubljene kartice, a potom će vam iz džepa izvući još 50 kuna za izdavanje nove. 

Slično je i u Hypo banci, samo što su njihovi apetiti malo skromniji. Recimo, prijavu izgubljene debitne kartice naplaćuju 20 kuna, a charge i revolving kartice 50 kuna. Potom zaračunavaju 30 kuna za izdavanje nove debitne kartice, a revolving i charge naplaćuju 70 kuna. U Erste banci ne naplaćuju prijavu gubitka kartice, ali uz 25 kuna za izradu nove zaračunavaju i 10 kuna za izdavanje novog PIN-a. Kod većine ostalih banaka novi PIN ne naplaćuju posebno, kao ni naknadu za prijavu nestanka kartice. 

Ovisno o kojoj banci se radi, čekanje na novu karticu može potrajati do desetak dana. U nekim bankama, na primjer HPB-u, može se tražiti i izrada kartice po hitnom postupku i tad je gotova za tri radna dana. Najugodnije nas je iznenadio trošak kad izgubite karticu American Express jer ga nema. Osim što ne naplaćuju naknadu za izradu nove kartice, klijent će je dobiti u roku od 24 sata. Istražili smo i što kad izgubite štednu knjižicu. 

U Erste banci su nam objasnili koja je procedura i koliki je trošak. - U slučaju da je štedna knjižica izgubljena, ukradena ili uništena, klijent je obvezan pred nadležnim sudom pokrenuti postupak amortizacije te predati banci dokaz da je takav postupak pokrenut. Banka će na pisani zahtjev klijenta štednu knjižicu smatrati nevažećom, onemogućiti daljnje raspolaganje novcem na računu u poslovnoj mreži banke u svrhu sprječavanja zloporaba, a daljnje raspolaganje računom omogućiti isključivo u poslovnici banke u kojoj je račun otvoren u skladu sa stanjem koje banka ima u evidenciji - kažu u Erste banci i dodaju da za oglašavanje štedne knjižice nevažećom naplaćuju 45 kuna. U PBZ-u takvo oglašavanje stoji 15 kuna, ali oni naplaćuju i 10 kuna za internu blokadu računa uz koji je vezana izgubljena štedna knjižica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prijavite što prije da je kartica nestala

Pazite gdje držite karticu i naučite PIN napamet - Ne držite kartice na mjestima gdje ih svatko može vidjeti, na primjer u automobilu. Ne zapisujte PIN već ga naučite napamet.

Ako nestanak ne prijavite, moguće su zloporabe - Što više vremena prođe otkad vam je kartica nestala, veće su šanse da je netko zlorabi, stoga gubitak prijavite što prije možete.

Stare kartice prerežite prije bacanja u smeće - Dok čekate da vam banka napravi novu karticu, novac možete podizati na šalteru banke. Stare kartice prerežite prije bacanja.

Naknade za novu karticu 

  • HYPO: 50 kuna
  • ZABA: 50 kuna
  • HPB: 50 kuna
  • PBZ: 50 kuna
  • OTP: 50 kuna
  • Splitska banka: 150 kuna  
  • Erste Banka: 35 kuna
  • RBA: 50 kuna
  • Diners: 50 kuna
  • American: 0 kuna
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje