Obavijesti

Potrošač

Komentari 145

Nevjerojatno: Režije u Zagrebu još su skuplje nego u Londonu

Nevjerojatno: Režije u Zagrebu još su skuplje nego u Londonu
1

SKUPO, SKUPO Prema portalu Numbeo, Zagrepčani za režije izdvajaju 1569 kuna, a Londončani, koji imaju 244 posto veću plaću, režije plaćaju 81 kunu manje

VIDEO

Cijena struje u državi kao da je tri puta opasala zemaljsku kuglu pa onda meni dođe u šteker. I vele ‘štedi struju’. Da u deset navečer palim vešmašinu pa kad u ponoć počne skakati centrifuga da sjednem na nju? To nam je standard?

Pismo Hrvata nezadovoljnog troškovima života već neko vrijeme kruži internetom. Iako je vjerojatno napisano prije koju godinu, još je aktualno. Usporedili smo troškove u nekoliko hrvatskih i europskih gradova. Prema podacima portala Numbeo, koji prati troškove života u nekoliko tisuća svjetskih gradova, ukupni troškovi električne energije, grijanja, vode i smeća za stan od 85 kvadrata u Zagrebu iznose 1569 kuna. Usporedbe radi, u Frankfurtu ti troškovi iznose 1628 kuna. To znači da je Frankfurt 3,75 posto skuplji. 

I voda nam je skupa

Prema količinama pitke vode među vodećima smo u Europi, no boca od litre i pol vode u Zagrebu stoji 32 posto više nego u Frankfurtu. Kod nas ćete je platiti 5,70 kuna, a u Frankfurtu ona stoji 3,86 kuna. U Splitu je boca još i skuplja, litra i pol vode samo je dvije i pol kune jeftinija nego u Londonu. Iako je prema ovom portalu prosječna plaća u Splitu 15.000 kuna manja nego u Londonu. 

24sata

Tucet jaja kod nas je 15 kuna, a u Frankfurtu su kunu jeftinija. No prema istom portalu stanovnici Frankfurta dobiju 223 posto veću plaću od Zagrepčana. Nesrazmjer između prihodovne i rashodovne strane kućnih budžeta uočio je i Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Cijene plina i dalje padaju?

- Mnogi bi bili sretni da su im režije tako jeftine kao što su kod nas. No nažalost, ne bi bili sretni i s našom prosječnom plaćom - objasnio je Kurtović. I za plin, koji je od jučer jeftiniji od pet do devet posto, misli da je prilično jeftin.

- U Europi smo i prije ovog pojeftinjenja bili 3. ili 4. po jeftinoći plina. No s obzirom da imamo svoj plin, mislim da bi cijene mogle biti i niže - dodaje Kurtović. Plin je od jučer jeftiniji od 20 do 30 lipa po prostornome metru. Vlada je donijela odluku da cijena od 0,2289 kn/kWh vrijedi do 31. ožujka iduće godine. No u HERA-i tvrde da će se niže cijene primjenjivati samo do kraja ove godine jer na konačnu cijenu utječe i trošak distribucije i opskrbe, a trenutna odluka o cijeni opskrbe vrijedi do 1. 1. 2016. To znači da je cijena grijanja pala završetkom sezone grijanja, a taman kad se radijatori zagriju u idućoj, na snagu će stupiti nove cijene plina.

No Nenad Kurtović kaže da je riječ o dvije različite odluke i da je u skladu sa zakonom da ove cijene plina ostanu samo do kraja godine. Kakav će biti trend i hoće li cijena plina i dalje padati, nismo saznali. No prema nekim spekulacijama, i ova odluka Vlada ide u smjeru ‘‘privikavanja’’ građana na niske cijene s obzirom na planove bušenja u Jadranu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode