Bakhov sin Ivo Kozarčanin, vinski kritičar s položenim tečajem prve razine za sommeliera, preporučuje dobra vina: 'Hrvatska vina povoljnija su od uvoznih...'
Odabrali smo idealna vina za doček: Četiri butelje za 150 kn
Hrvatska vina povoljnija su od uvoznih, pokazala je potraga za dobrim buteljama nižih cijena za doček Nove godine. Četiri fine domaće butelje pjenušavog, bijelog, crnog i slađeg vina pronašli smo na tržištu za 150 kuna.
To je dovoljno za umjereno četveročlano društvo. Čak i ako uzmu po dvije
boce, neće bankrotirati, a za ukupno 300 kuna tijekom Silvestrova “šetat”
će po četiri hrvatske vinske regije, od Podunavlja, preko bregovite
Hrvatske i Istre do južne Dalmacije.
Pjenušcem Poy s Plešivice može se ugodno nazdraviti pri dolasku na doček i
ponoviti to u ponoć. Proizveden je metodom druge fermentacije u tanku, a
to je brže i jeftinije nego ako mjehurići nastaju u boci.
Graševina iločke obitelji Buhač fino pristaje uz piletinu, ali i hladnu
svinjetinu, a plavac Skaramuča s Pelješca uz jača jela od crvenog mesa,
naprimjer pašticadu. Muškat žuti porečkih Vina Laguna, pak, lijepo će
popratiti laganije, voćne kolače ili sladoled, ako duga novogodišnja noć
ne bude prehladna.
Kriterij za izbor vina nije bila (samo) cijena, nego je riječ o vinima
koja su osvajala priznanja na ocjenjivanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Birajući i uvozna vina po istom kriteriju, dakle da su na dobrom glasu,
nemoguće je pronaći četiri butelje podjednake kvalitete za isti iznos.
U prirodnom pjenušavom vinu mjehurići nastaju djelovanjem kvasaca koji
prerađujući grožđani šećer u alkohol stvaraju i ugljični dioksid. Takvog
vina, a da bude i fino, iz uvoza nema za manje od 40 kuna. Jeftinija su
dobra za mućkanje i prolijevanje, ali neće se u njima uživati. Štoviše,
zbog njih mnogi i kažu da pjenušava vina ne vole.
Pjenušci koji se mogu preporučiti su iz divovske španjolske vinarije
Freixenet. Cijena im je oko 60 kuna, a proizvedeni su klasičnom
šampanjskom metodom druge fermentacije u boci koja daje finije mjehuriće
te punije arome i okus nego tankovska metoda. Iz španjolske stiže i vrlo
fino bijelo vino koje je jeftinije od našeg.
Candidato Viura svježe je, diskretnih ugodnih mirisa i vitkog tijela, a u Vrutku je butelja 21,60 kuna. Iz Španjolske je i fino crno vino za 45 kuna. To je Bujanda Crianza od sorte tempranillo, živahno i skladno vino koje fino miriše po crnom ribizu, kupini i borovnici. Dobar slatkiš iz uvoza je Late harvest, što znači kasna berba, argentinske vinarije Finca la Celia. Mješavina sivog pinota, semillona i traminca u boci od pola litre u Vrutku je 50 kuna. Četiri uvozna vina koja se mogu preporučiti za doček Nove stoje, dakle, više od 175 kuna.