Obavijesti

Potrošač

Komentari 26

Odabrali smo idealna vina za doček: Četiri butelje za 150 kn

Odabrali smo idealna vina za doček: Četiri butelje za 150 kn
1

Bakhov sin Ivo Kozarčanin, vinski kritičar s položenim tečajem prve razine za sommeliera, preporučuje dobra vina: 'Hrvatska vina povoljnija su od uvoznih...'

VIDEO

Hrvatska vina povoljnija su od uvoznih, pokazala je potraga za dobrim buteljama nižih cijena za doček Nove godine. Četiri fine domaće butelje pjenušavog, bijelog, crnog i slađeg vina pronašli smo na tržištu za 150 kuna.

To je dovoljno za umjereno četveročlano društvo. Čak i ako uzmu po dvije boce, neće bankrotirati, a za ukupno 300 kuna tijekom Silvestrova “šetat” će po četiri hrvatske vinske regije, od Podunavlja, preko bregovite Hrvatske i Istre do južne Dalmacije.

Pjenušcem Poy s Plešivice može se ugodno nazdraviti pri dolasku na doček i ponoviti to u ponoć. Proizveden je metodom druge fermentacije u tanku, a to je brže i jeftinije nego ako mjehurići nastaju u boci.

Graševina iločke obitelji Buhač fino pristaje uz piletinu, ali i hladnu svinjetinu, a plavac Skaramuča s Pelješca uz jača jela od crvenog mesa, naprimjer pašticadu. Muškat žuti porečkih Vina Laguna, pak, lijepo će popratiti laganije, voćne kolače ili sladoled, ako duga novogodišnja noć ne bude prehladna.

Kriterij za izbor vina nije bila (samo) cijena, nego je riječ o vinima koja su osvajala priznanja na ocjenjivanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Birajući i uvozna vina po istom kriteriju, dakle da su na dobrom glasu, nemoguće je pronaći četiri butelje podjednake kvalitete za isti iznos.

U prirodnom pjenušavom vinu mjehurići nastaju djelovanjem kvasaca koji prerađujući grožđani šećer u alkohol stvaraju i ugljični dioksid. Takvog vina, a da bude i fino, iz uvoza nema za manje od 40 kuna. Jeftinija su dobra za mućkanje i prolijevanje, ali neće se u njima uživati. Štoviše, zbog njih mnogi i kažu da pjenušava vina ne vole.

Pjenušci koji se mogu preporučiti su iz divovske španjolske vinarije Freixenet. Cijena im je oko 60 kuna, a proizvedeni su klasičnom šampanjskom metodom druge fermentacije u boci koja daje finije mjehuriće te punije arome i okus nego tankovska metoda. Iz španjolske stiže i vrlo fino bijelo vino koje je jeftinije od našeg.

Candidato Viura svježe je, diskretnih ugodnih mirisa i vitkog tijela, a u Vrutku je butelja 21,60 kuna. Iz Španjolske je i fino crno vino za 45 kuna. To je Bujanda Crianza od sorte tempranillo, živahno i skladno vino koje fino miriše po crnom ribizu, kupini i borovnici. Dobar slatkiš iz uvoza je Late harvest, što znači kasna berba, argentinske vinarije Finca la Celia. Mješavina sivog pinota, semillona i traminca u boci od pola litre u Vrutku je 50 kuna. Četiri uvozna vina koja se mogu preporučiti za doček Nove stoje, dakle, više od 175 kuna.     

24sata

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...