Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Podvala: Prodali auto iz 2005., naplatili kao da je iz 2008.

Podvala: Prodali auto iz 2005., naplatili kao da je iz 2008.
1

Uvoznik tvrdi da se ne navodi godina proizvodnje jer svi dijelovi nisu proizvedeni u isto vrijeme. A sudski vještak kaže da to nije istina

VIDEO

Protrnuo sam kad su mi rekli da mi je auto stariji nego što sam mislio. ‘Kako? Pa kupio sam ga od ovlaštenog distributera Alfa Romea’, mislio sam. No podaci su bili neumoljivi – podvalili su mi stariji i slabiji auto, prepričao nam je agoniju kupac koji je htio ostati anoniman. 

On je 2011. u zagrebačkom Autocommercu kupio auto iz 2008. godine snage motora 110 kW. Auto je bio rabljen, ali je imao sve papire. Platio ga je 138.000 kuna, oko 10 posto iznad prosječne cijene na tržištu. Pristao je na to misleći da je siguran jer kupuje automobil od generalnog zastupnika Alfa Romea. Nakon nekog vremena puknula je glava motora. 

Iako je prošao jamstveni rok, iz Autocommerca su platili popravak od 40.000 kuna. No potom auto nije palio. 

- U ovlaštenom servisu su se začudili kad sam rekao da je auto iz 2008. Takve probleme su imali auti proizvedeni ranije. Dao sam im broj šasije da provjere - kaže naš sugovornik. Po broju šasije auto je bio iz 2005., a snaga motora bila je 100 kW a ne 110 kW. - Pokušao sam mirno izgladiti problem. Tražio sam da mi vrate onoliko koliko sam ga preplatio jer je auto stariji i slabiji. Nisam uspio, pa sam podignuo tužbu - kaže ljutiti kupac. 

Kod uvoza rabljenih auta navodi se samo godina stavljanja u promet?

Slučaj je na sudu, pa ga iz Autocommerca nisu htjeli komentirati. Samo su rekli da je tužba neosnovana te su poslali presliku očitovanja njihova odvjetnika. Tamo piše da se odavno odustalo od navođenja godine proizvodnje u dokumentima auta jer se ne mogu svi dijelovi u isto vrijeme proizvesti. Kod uvoza rabljenih auta, tvrde, navodi se godina stavljanja u promet. Zato je u papirima auta stajalo da je iz 2008. a ne iz 2005. 

Smodlaka: "Autocommerc snosi odgovornost"

No stalni sudski vještak za strojeve, cestovni promet i za motorna vozila Stanko Smodlaka kaže da Autocommerc neupitno snosi odgovornost za lažne podatke i da mora obeštetiti kupca. - Kupac se ne bi trebao zamarati tko je kriv za neistinite podatke. Jednom kad je Autocommerc preuzeo auto, preuzeo je i odgovornost za istinitost podataka. To se na sudu relativno lako dokazuje – smatra Smodlaka. Dodao je da se utužiti može i prodavatelj i posrednik preko kojeg je došao rabljeni auto. Komentirao je i godinu koja se upisuje u prometnu knjižicu vozila i rekao da se u njoj navodi godina otkad je auto u uporabi. Ako je on proizveden u listopadu 2012., a u salon stigao u veljači 2013., onda se upisuje ovaj posljednji datum.

Uvoznici: Nismo posumnjali u vjerodostojnost dokumenata

U Autocommercu tvrde da su svi podaci o računu, kao i godina proizvodnje vozila, navedeni u skladu s raspoloživim ulaznim podacima o autu. Navodeći da Autocommerce nije prvi vlasnik vozila, ističu da nisu sumnjali u vjerodostojnost preuzetih dokumenata.

"Uvoznici su odgovorni"

Jadranka Kolarević iz udruge Potrošač tvrdi da su uvoznici odgovorni da svi podaci i bitne činjenice o uvezenoj robi budu istiniti. U protivnom snose odgovornost. 

Traži da mu vrate 30.000 kuna

Nesretni vlasnik Alfa Romea koji je stariji nego što je trebao biti, a motor mu je slabiji nego što je očekivao, osjeća se prevarenim i sudskom tužbom traži odštetu od 30.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest