Obavijesti

Potrošač

Komentari 9

Rad bez plaće: Što kada poslodavac ne isplaćuje plaću?

Rad bez plaće: Što kada poslodavac ne isplaćuje plaću?
1

Radnik je prijavio poslodavca koji mu duguje preko 18.000 kuna. Poslodavac kaže da radnik laže i da za njega nije radio. Što radnik tada može napraviti?

VIDEO

Tri mjeseca sam radio bez plaće, ali u uvjerenju da sam prijavljen. Kad mi je dozlogrdilo stalno slušati da će plaća biti sutra, dao sam otkaz i zatražio radnu knjižicu. Šokirao sam se vidjevši da mi ni jedan radni dan nije upisan, priča razočarani radnik iz sjeverozapadne Hrvatske (podaci poznati redakciji). 

Radio je od 26. listopada 2012. na gradilištima u nekoliko gradova. Odmah na početku posla predao je poslodavcu radnu knjižicu, poreznu karticu i ostale dokumente potrebne za zapošljavanje. Nakon što je prestao raditi i vidio praznu radnu knjižicu, čuo je i da poslodavac priča kako mu ne planira platiti. - Radio sam u Našicama i Karlovcu na novim trgovačkim centrima, u bolnici u Virovitici, Green Gold centru i hotelu Hilton u Zagrebu. Moji kolege to mogu potvrditi. Poslodavac bi mi davao od 200 do 300 kuna tjedno na ruke, da imam za gablec, a ostao mi je dužan oko 18.000 kuna plaće – kaže neplaćeni radnik. Savjetovali su mu da tuži poslodavca, ali nema novca za odvjetnika. Prijavio ga je državnom inspektoratu. 

- Zvao me kad je čuo da sam ga prijavio. Rekao mi je da ću dobiti novac, ali da ćemo se ‘obračunati jer sam glumio frajera i prijavio ga’ - prepričao je razgovor, koji je snimio. - To ništa nije istina. On nije radio za mene. Nisam ni imao posao dogovoren u Našicama. U Green Goldu u Zagrebu, posao smo odradili samo moj brat i ja - tvrdi poslodavac. - Nakon prijave državnom inspektoratu, ako se tvrdnje oštećenog radnika pokažu točnima, protiv poslodavca se može pokrenuti prekršajni ili kazneni postupak. Radnik može i sam pokrenuti privatnu tužbu, no ako uzme odvjetnika, morat će ga platiti - objasnio nam je pravne mogućnosti neplaćenih radnika varaždinski odvjetnik. Radnik koji ne dobiva plaću može pokrenuti ovrhu preko Fine, no mora od poslodavca dobiti potvrdu o neisplati plaće. U slučajevima poput ovog teško je vjerovati da će poslodavac izdati takvu potvrdu, pa ovo pravo ostaje mrtvo slovo na papiru za gotovo 100.000 ljudi koji rade bez plaće.

1.Prekršajni postupak

Ako inspektori rada utvrde nepravilnosti, pokreću prekršajni postupak, u kojem oštećenog zovu za svjedoka, a ovisno o ishodu, poslodavac plaća kaznu.

2. Kazneni postupak

Ako ujedno bude pokrenut kazneni postupak protiv poslodavca, radnik ima pravo postaviti imovinsko-pravni zahtjev i tražiti isplatu svih plaća.

3. Privatna tužba

Radnik može sam podnijeti tužbu. Ako je njegova tražbina između 10.000 i 100.000 kuna, odvjetnik će ga stajati 1000 kuna po svakoj poduzetoj radnji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode