Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

Sigurnost na "webu": Internet je raj za varalice i prevare?

Sigurnost na "webu": Internet je raj za varalice i prevare?
1

Prvi savjet: Odmah pogledajte što je u paketu. Sadržaj treba provjeriti pri preuzimanju jer se tako najlakše može dokazati prevara i pokrenuti postupak

VIDEO

Slučaj muškarca (33) iz Metkovića koji je ranije ove godine dobio stari mobitel umjesto tableta koji je naručio na internetu i drugi slični njemu dokaz su kako kupovina preko interneta nije u potpunosti sigurna. 

Proizvode koje naručuju na domaćim oglasnicima u konačnici ne dobiju ili im stigne paket, ali u njemu nije ono što su platili. Na oglasnicima, domaćim ili inozemnim, bilo tko može prodavati bilo što i nemoguće je znati radi li se o prevarantu ili ne. Neki strani oglasnici, primjerice eBay, štite kupce tako da kupci sami ocjenjuju prodavača, a svi ostali to mogu vidjeti. Ozbiljni trgovci ne žele loše ocjene jer nitko neće kupovati kod njih. Iako ni to nije stopostotna zaštita od prevaranata, kupac ipak može dobiti sliku koliko je trgovac pouzdan. 

Učestale su i prevare s automobilima koji se prodaju u hrvatskim oglasnicima. U tom slučaju cijena automobila je puno manja od stvarne, u pravilu ima hrvatske tablice, ali se iz nekog razloga nalazi u inozemstvu. - Kada jednom uplatite novac na račun u stranoj banci koja se nalazi izvan Hrvatske, pitanje je hoćete li doći do svojeg novca ili automobila - upozorava Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Postoje i lažne tvrtke koje šalju e-mailove s abnormalnim sniženjima. Oni koji nasjednu i plate takav proizvod, nikad ga ne dobiju. Prevaranti znaju lažirati i internetsku stranicu PayPal (popularna tvrtka koja se bavi novčanim transakcijama i garantira sigurnu kupovinu putem interneta) te putem maila tražiti ljude koji koriste PayPal da im ponove brojeve svojih kreditnih kartica. 

Pojavili su se i oglasi u kojima neki azil udomljava pse i mačke. Kada se netko javi da bi uzeo životinju, kažu mu da je taj azil u Italiji i da treba platiti 1000 kuna za papirologiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Oprezno kad je cijena puno manja

Kupci trebaju biti oprezni kad je cijena proizvoda puno jeftinija od ostalih na tržištu te kad prodavač ne nudi mogućnost pregleda i osobnog preuzimanja robe koju prodaje na internetu.

2. Ne otvarajte sve linkove u e-mailu

Čuvajte podatke iz oglasa (e-mail adresa, telefon). Također, ne “klikajte” na baš sve linkove koji dođu na e-mail. Ponekad je prevarantima cilj dobivanje tzv. zombi računala, s kojim rade što žele.

3. Privatna tužba za štete do 2000 kuna

U policiji napominju da za štete manje od 2000 kuna kazneni progon protiv prevaranta moraju pokrenuti sami oštećeni građani, dok za sve veće vrijednosti to ide po službenoj dužnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje