Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Struja 165, plin čak 1200 kuna: Koliko košta uključivanje?

Struja 165, plin čak 1200 kuna: Koliko košta uključivanje?
1

Nema novca, nema usluge: Ponovno ukopčavanje u vodovodnu mrežu stoji 1200 kuna, struju ću vam iskopčati već nakon dva neplaćena računa

VIDEO

Istražili smo koliko dugo pružatelji usluga toleriraju neplaćanje prije obustave. Većina njih najprije šalje opomene. Primjerice, Vodoopskrba i odvodnja u Zagrebu daje korisnicima 15 dana da plate dug, a nakon toga “zatvaraju pipu”. 

- Ako potrošač ne podmiri dug, može se obustaviti isporuka vode za bilo koja dva dospjela računa - kažu i dodaju da ponovno uključenje u vodoopskrbni sustav naplaćuju 1168,75 kuna. Nakon što je dug plaćen, vodu će otvoriti za najviše 48 sati. U Zagrebačkoj plinari malo su fleksibilniji pa neplatiše iskapčaju nakon 70-ak dana. 

- Troškovi ponovnog uključenja mogu se kretati od 1200 kuna, kad je skinuto brojilo sa sustava, pa do nekoliko tisuća kuna ako se isključenje moralo provesti na kućnom priključku na ulici (npr. obiteljska kuća). Ponovno uključenje uslijedi dan, dva nakon podmirenja svih dugovanja - objašnjava njihov glasnogovornik Davor Šestan. HEP dužnicima šalje opomenu s rokom plaćanja od osam dana, potom slijedi obustava. 

Trošak ponovnog priključenja na mrežu ovisi o tome koliko je brzo dug plaćen nakon iskapčanja. Ako je plaćen u roku od 24 sata, uključenje u redovitom radnom vremenu naplatit će od 165,99 do 487,70 kuna, ovisno jesu li isključili struju na obračunskome mjernom mjestu, u ormariću, na stupu ili na krovu. U stvarnosti svi operateri toleriraju i veće kašnjenje od ovog “deklarativnog”, no sigurno je da nećete izbjeći troškove ponovnog uključivanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Skuplje izvan radnog vremena: HEP skuplje naplaćuje uključenje struje ako to rade izvan radnog vremena. Tada se cijene kreću od 181,35 kuna do 521,51 kune.
  • Nakon opomene isključe telefon: U VIP-u ponovno uključenje mobitela ili interneta naplaćuju 71,14 kuna. Uključenje privremeno isključenog fiksnog telefona stoji 101,43 kune
  • Uključenje je jeftinije u HT-u: Ponovno uključenje nakon privremenog isključenja Hrvatski telekom naplaćuje manje od VIP-a, 62 kn za mobitel, a 75 kn za fiksni telefon. 

Problematičnim dužnicima naplaćuju i dolazak zaštitara 

Zaposlenik HEP-a nam je ispričao kako se popeo na stup da isključi dužnika, a ovaj se pojavio s motornom pilom i rekao mu da silazi ili će prerezati stup. U takvim situacijama HEP mora zvati zaštitare što problematičnom dužniku naplate dodatnih 125 kuna.

B.Net: Za neplatiše nema TV programa

Naknada za ponovno uključenje internetske usluge B.neta iznosi 15,37 kuna, a ponovno uključenje fiksne linije kao usluge TV-a iznosi 101,43 kune.

Smeće moraju odvoziti i dužnicima

Tri mjeseca neplaćanja računa toleriraju u Zagrebačkom holdingu u podružnici Čistoće, a potom slijedi ovrha. Oni dužnicima ne smiju ostaviti smeće u kantama nego ga moraju odvesti.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje