Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Tko će platiti štetu? Ništa bez policijskog zapisnika nesreće

Tko će platiti štetu? Ništa bez policijskog zapisnika nesreće
1

U slučaju da vam je automobil uništilo drvo s javne površine, štetu bi vam morala platiti lokalna samouprava. oni su dužni brinuti se o drveću koje se nalazi uz cestu, a plaćaju i osiguranje

VIDEO

Oluja Teodor, koja je poharala cijelu zemlju, iza sebe je ostavila mnoštvo oštećenih automobila i kuća, a građane u nedoumici - kako naplatiti štetu? Od koga ćete tražiti odštetu ovisi o tome što se na automobilu dogodilo. 

- Ako je vozilo oštetilo drvo s javne površine, grane i slično, popravak mora platiti lokalna samouprava. U Zagrebu se naplata štete može tražiti od Zrinjevca jer su oni zaduženi za brigu o javnim površinama, parkovima, drveću uz ceste i slično - kaže Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača

Na primjer, zabijete li se autom u drvo na javnoj površini i srušite ga, Zrinjevac bi vam mogao naplatiti štetu. - Vodeći se istom logikom, i oni vama moraju platiti kad njihovo drvo uništi automobil - objašnjava Vujović i dodaje da, u slučaju da je na vozilo pao dio zgrade, tad štetu plaća zgrada, odnosno komunalno društvo koje zgradu održava. Zgrade obično imaju osiguranje koje pokriva štetu u takvim situacijama. Događa se i da na vozilo padne, recimo, crijep s kuće ili grana iz dvorišta. Tad vlasnik kuće i dvorišta mora refundirati trošak popravka vozila. Neovisno tko je kriv, ono što bi od dokumentacije obavezno trebali imati je policijski zapisnik. 

- Ako oštećeni nema policijski zapisnik, neka nabavi bilo kakav službeni dokument koji će potvrditi da se to stvarno dogodilo. Savjetujem građanima da naplatu traže mirnim putem, a ako ne uspiju, neka angažiraju odvjetnika i traže je sudski - dodao je Igor Vujović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uzimaju postotak kad dobijete spor na sudu

Na internetskoj stranici www.odšteta.com nalazi se tvrtka kojoj besplatno možete donijeti dokumentaciju na procjenu slučaja te, ako ima šanse da spor dobijete, pristat će na to da ih angažirate. Oni uzimaju 15 posto plus PDV od visine odštetnog zahtjeva, ali tek kad sud presudi u vašu korist. Na internetskoj stranici pozivaju građane koji su imali prometnu nezgodu, ozljedu na javnoj površini ili ozljedu na radu, da im se jave na telefon 0800 17 17.

Važno je da ozlijeđeni građani nabave medicinsku dokumentaciju

Građani koji su ozlijeđeni jer je na njih pala grana, dio krova i slično također imaju pravo na naknadu štete. Procedura je slična kao i s oštećenim automobilima. Važno je prikupiti što više službene dokumentacije među kojom je medicinska najvažnija.

Pobrinite se da imate svjedoke

Ako ste ozlijeđeni zbog oluje ili vam je u njoj stradao auto, nije loše uzeti brojeve telefona građana koji su to vidjeli. To bi vam poslije na sudu moglo jako dobro doći.

Fotografirajte mjesto nesreće

Imate li mogućnosti, fotografirajte mjesto nesreće iz više kuteva jer bi vam to, uz službenu dokumentaciju, moglo dobro doći kod rješavanja spora, bilo na sudu, bilo mirnim putem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang