Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

U Ekohrani čak 95% sastojaka obavezno mora biti - ekološko

U Ekohrani čak 95% sastojaka obavezno mora biti - ekološko
1

ZBRKA S OZNAKAMA Mnogi pišu da je proizvod prirodan, organski ili ekološki, ali bez hrvatske ili EU naljepnice kupac baš nikada ne može biti sasvim siguran...

VIDEO

Gdje god se okrenem, nešto je organsko, eko i bio. Može li se vjerovati da su ti proizvodi uistinu ekološki, pitalo nas je nekoliko čitatelja.

I u 24sata nedavno smo testirali proizvode za čišćenje čiji naziv i ambalaža sugeriraju da je riječ o ekološkom proizvodu, no ispostavilo se da u sebi nemaju ništa ekološko, odnosno da im je sastav sličan klasičnim sredstvima za čišćenje. Razlikuju se u cijenama, ali i činjenici što se ekoproizvodi nalaze u bocama od recikliranog materijala.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se nazivi “bio” i “eko” ne smiju tako lako koristiti.

- Radi zaštite potrošača i tržišnog natjecanja, pojmovi ‘organski’, ‘biološki’, ‘ekološki’ te kratice ‘bio’ i ‘eko’ zabranjeni su u označavanju, prezentiranju i komercijalnim dokumentima za proizvode koji nemaju najmanje 95 posto sastojaka proizvedenih u skladu s pravilima o ekološkoj proizvodnji - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju kako se tih 95 posto sastojaka moralo uzgojiti bez uporabe pesticida, umjetnih gnojiva, antibiotika, hormona i genetski modificirane hrane.

Prava ekološki proizvedena hrana nosi i poseban znak. U udruzi Potrošač objašnjavaju da proizvod koji želi dobiti znak mora proći postupak pred Ministarstvom poljoprivrede. Znak se dodjeljuje na 12 mjeseci.

Među prvima u Hrvatskoj važnost ekologije prepoznao je hvarski vinar Zlatan Plenković. S ekološkim uzgojem grožđa i proizvodnjom vina počeo je 1990. godine.

- Izbacili smo umjetna gnojiva. Imamo sreće da su naši vinogradi daleko i od industrijske proizvodnje, a nalaze se na područjima na kojima nema puno kiše. To znači kako nema ni puno bolesti, pa ni potrebe za kemikalijama - objasnio je Plenković. Još 1998. godine, kao prvi vinar u Hrvatskoj, za svoja vina dobio je certifikat ekološki čistog proizvoda od Bioinspekta iz Sankt Galena (dolje lijevo).

Danas europski ekološki certifikat imaju četiri sorte vina iz njegova šibenskog vinograda. No njegova vina s tom oznakom nisu skuplja od onih koja nemaju takav certifikat.

- To je zato što su sva naša vina ekološki uzgojena. Samo su dva vinograda u postupku certificiranja. No vjerujem da neki prehrambeni artikli, iako nemaju potreban certifikat, nazivima i ambalažom sugeriraju ekološku proizvodnju jer proizvođači misle da će tako lakše naći put do potrošača te da će im to značiti da mogu povisiti cijenu - zaključio je Zlatan Plenković.     

24sata

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović