Obavijesti

Potrošač

Komentari 18

Znate li kako biti sigurni u kući s plinskom instalacijom?

Znate li kako biti sigurni u kući s plinskom instalacijom?
1

Budući da opreza i dobronamjernih uputa nikada nije previše, donosimo savjete stručnjaka Gradske plinare Zagreb o načinu upotrebe prirodnog plina u domaćinstvu

VIDEO

Iako se zima kalendarski lagano približava svome kraju, zbog velikih količina snijega i niskih temperatura sezona grijanja još uvijek je u punom jeku. Među mnoštvom ponude načina grijanja, mnogi rado odabiru korištenje prirodnog plina. Kako biste bili sigurni u to što takva vrsta grijanja zapravo podrazumijeva, Gradska plinara Zagreb izdala je brošuru s brojnim savjetima stručnjaka o načinu upotrebe prirodnog plina u domaćinstvu te o tome na što sve trebate obratiti pozornost kod njegove upotrebe.

Da bi prirodni plin opravdao svoju učinkovitost i pouzdanost, prije njegova uvođenja u vaše domaćinstvo, moraju se odraditi neke predradnje koje svakako uključuju redovito održavanje i provjere plinske instalacije i trošila. ''Samo se pravilnim korištenjem i redovitom kontrolom i servisom plinske instalacije stvaraju preduvjeti za sigurnu uporabu plina'', navode u Plinari.

Sigurnost pred kućnim vratima

''Na trasi priključka nije dopušteno izvoditi iskope, gradnju objekata, skladištenje i sađenje drveća. Ako uočite bilo kakvo oštećenje, propuštanje zapora ili regulacije tlaka, kao i ostale smetnje i nedostatke, odmah nas obavijestite'', savjetuju iz Plinare. Važno je pritom znati da se glavni zapor  nalazi tamo gdje plinski priključak ulazi u plinski ormarić izvan objekta ili kroz zid u objekt. 

Zapori se nalaze na cijevnoj instalaciji ispred plinomjera svakog plinskog aparata. ''U slučaju dužeg izbivanja iz stana potrebno je zatvoriti protok na zaporu ispred plinomjera. Nakon ponovnog otvaranja zapora ispred plinomjera, potrebno je zatvoriti zapore ispred svih plinskih aparata i pričekati desetak minuta da bi se aktivirao regulator i time pustio plin do aparata'', poručuju te dodaju kako je važno svim zaporima uvijek osigurati slobodan pristup

Sigurnost u kući 

Jednako tako je važno da na cjevovode ne postavljate i ne vješate ništa. Ako preuređujete stan i za njegovu adaptaciju je potrebno bušenje zidova i zabijanja čavala, svakako prije radova provjerite gdje su postavljene cijevi kako ne bi došlo do njihova oštećenja. 

Česti izvor opasnosti za plinske cjevovode predstavlja i korozija. ''Obratite pozornost da su cjevovodi odgovarajuće zaštićeni i po potrebi ih sami oličite'', savjetuju iz Plinare.

Nečistoća ne guta samo energiju

''Kod plinskih aparata koji zrak za izgaranje uzimaju iz prostorije u kojoj su postavljeni, prašina ili vlakna mogu začepiti fine sapnice u plinskom plameniku. Posljedica je slabo izgaranje, povećana potrošnja energije, povećana opasnost od kvara aparata'', stoji u brošuri te se navodi kako u krajnjem slučaju može zbog lošeg i nepotpunog izgaranja doći do nastanka ugljičnog monoksida (CO) koji je opasan za zdravlje. Stoga svakako obratite pozornost na:

  • izgled plamena (plamen ne gori oštro plavkastom bojom već bukti žućkastom bojom),
  • tragove čađi, onečišćenja, promjenu boje na ili oko aparata, 
  • samogašenje aparata, 
  • pojavu neuobičajenih mirisa tijekom rada, 
  • oštećenje ili nedostajuće kontrolne gumbe, 
  • neuobičajene zvukove i pojave kod paljenja ili rada aparata.

Ako vaš plinski aparat pokazuje neki od navedenih nedostataka, isključite aparat i nazovite servisera.

Ušteda energije kod grijanja prostorija

Kako biste smanjili gubitak topline iz prostorije, uz bolju izolacija objekta, izo stakla i sličnu zaštitu, važno je i provesti mjere racionalne uporabe prirodnog plina za grijanje:

  • očistiti aparat prije svake sezone loženja od svih nečistoća plinskom plameniku i izmjenjivaču topline, 
  • ugraditi uređaje za automatsku regulaciju sustava grijanja, 
  • provjeriti jesu li temperature polaznih i povratnih vodova unutar dopuštenih granica, 
  • ugraditi termostatske radijatorske ventile (ušteda do 20 posto), 
  • smanjenje temperature u prostoriji za 1 stupanj Celzijev znači smanjenje troškova za energiju za otprilike 6 posto. To znači da temperatura u prostoriji ne bi trebala prelaziti 20 stupnjeva Celzijeva, a tijekom noći trebalo bi je smanjiti barem za 5 stupnjeva Celzijeva.

Prirodni plin u automobilu

Pored uporabe prirodnog plina za grijanje i pripreme tople vode za kuhanje, prirodni plin sve širu primjenu nalazi i u prometu (stlačeni prirodni plin). ''Stlačeni prirodni plin donosi višestruku uštedu na cijeni goriva te brojne ekološke prednosti'', poručuju iz Plinare te navode neke takvih prednosti:.

  • duži vijek trajanja motora, 
  • duži vijek trajanja ulja i svjećica, 
  • tiši rad motora, 
  • ekološki odobreno, prihvatljivo i suvremeno vozilo, 
  • ne plaća se eko test na tehničkom pregledu, 
  • povećana sigurnost u slučaju udarca u stražnji dio vozila, 
  • mala emisija ispušnih plinova.

Pravilno održavanje plinskih instalacija

Održavanje se sastoji od pregleda, servisiranja i popravaka plinske instalacije. Naravno, to ne može raditi svatko već za to postoje ovlaštene osobe koje smiju izvoditi radove na plinskoj instalaciji. Riječ je o registriranim i stručno osposobljenim plinoinstalaterima, ovlaštenim serviserima, radnicima GPZ te ovlaštenim područnim dimnjačarima (ako su plinski aparati spojeni na dimnjak). Izvješće o nalazu i stanju plinske instalacije, kao i račun za obavljenu uslugu treba izdati svaka od ovlaštenih osoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode