Obavijesti

Predstavnici Saveza za energetiku kod Ive Josipovića

Predstavnici Saveza za energetiku kod Ive Josipovića
1

Ivo Josipović primio je predstavnike Saveza za energetiku Hrvatske. Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza, predstavio je rad Saveza tijekom 2013. godine.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Saveza za energetiku Hrvatske koje ga je izvijestilo o radu Saveza u 2013. godini kao i o razvojnim i investicijskim projektima tvrtki-članica Saveza. Istaknuvši važnost energetike, predsjednik Josipović podržao je projekte obnovljivih izvora energije i svih drugih projekata koji pridonose održivom razvoju i rastu gospodarstva.

Na prijemu su sudjelovali Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Hrvatske (SEH), Marino Franinović, zamjenik predsjednika SEH-a i predsjednik Radne skupine za obnovljive izvore energije SEH-a, Marin Pasarić, glavni tajnik SEH-a i predsjednik Radne skupine izvoznika u zelenom gospodarstvu SEH-a i Elvira Prohaska, predsjednica Radne skupine za održivo gospodarenje otpadom SEH-a te sljedeći predstavnici tvrtki-članica Saveza - Tomislav Šerić (HEP), Steffen Drausnigg (ABB), Verica Mazić (CAPAROL), Jasna Martinčić (CMS Reich-Rohrwig Hainz), Irena Intihar (ČISTA VODA), Nikolina Ptiček (DELOITTE), Ivana Dominković-Cecelja (DOMINKOVIĆ & PARTNERI), Darko Hibler (DQS ZAGREB), Dražen Crnković (DUCATI KOMPONENTI), Krunoslav Lisjak (ENERGY PLUS), Irena Gec Andlar (GEC), Tina Jakaša (HEP OPSKRBA), Leo Penović (HEP-Razvoj višenamjenskih nekretninskih projekata), Krešimir Benjak (KNAUF INSULATION), Dražen Kovačić (PEUGEOT HRVATSKA), Tom Vereecken (REMONDIS Medison), Darko Mužević (ROBERT BOSCH), Jurica Gorup (SOLARNI PROJEKTI), Mile Štimac (TELEKTRA) te Tomislav Franko (WIENERBERGER ILOVAC).

"Koristim prigodu uime predstavnika i djelatnika svih više od 150 tvrtki-članica Saveza za energetiku Hrvatske, nazočne delegacije odabranih tvrtki-članica i nekolicine tvrtki za koje se nadam da će to uskoro postati te svoje osobno ime zahvaliti Vam se na ukazanom povjerenju već drugu godinu zaredom te na prilici da Vas upoznam s djelokrugom rada Saveza za energetiku Hrvatske, razvojnim i investicijskim projektima tvrtki-članica te posebno iskazati zahvalnost na, do sada prihvaćenim pokroviteljstvima nad sajamskim manifestacijama u našoj organizaciji. Uz izraze poštovanja, naš današnji poklon ujedno je i poruka koju odašiljemo cijeloj Hrvatskoj, poruka o važnosti ulaganja i zagovaranja održivoga razvoja, a uz druge sektore, posebno i u sektoru održive elektromobilnosti. Osim što ćemo Vas upoznati s rezultatima rada u proteklih godinu dana, tendencija nam je i istaknuti djelokrug rada tvrtki-članica, posebno s aspekta razvojnih i investicijskih projekata te aspekta investicijske problematike. Pri kraju našeg današnjeg druženja dio tvrtki-članica Saveza predstaviti će i vlastite razvojne i investicijske projekte.", istaknuo je Tomislav Marjanović u uvodom dijelu govora.

Ističući sažetak Godišnjeg izvješća o radu Saveza za energetiku Hrvatske za 2013. godinu, Marjanović je naglasio: "Rješenjem Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba od 15. studenog 2013. izvršen je upis promjena u Registru udruga Republike Hrvatske kojim je izvršena izmjena naziva Saveza za energetiku Zagreba u Saveza za energetiku Hrvatske te je pritom zadržan status udruge više razine te ustrojstvo krovne nacionalne organizacije za pitanja energetike, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom 2013. godine osnovana je Radna skupina za obnovljive izvore energije pod predsjedanjem Marina Franinovića iz tvrtke VR ENBEKON (ujedno novi zamjenik predsjednika Saveza za 15. prosinca 2013. godine), Radna skupina za razvoj održive i niskougljične mobilnosti pod predsjedanjem Aleksandra Radosavljevića iz tvrtke ABB te Radna skupina za održivo gospodarenje otpadom pod predsjedanjem Elvire Prohaske iz tvrtke ELS. Dodao bih kako se u prvom kvartalu ove godine očekuje se osnivanje Radne skupine za energetsku učinkovitost pod predsjedanjem Krunoslava Lisjaka iz tvrtke ENERGY PLUS te Radne skupine za naftu i plin.

Putem trgovačkog društva Foscrot Ltd. iz Londona otvoren je i Međunarodni ured Saveza za energetiku Hrvatske s ciljem aktivne promocije hrvatskih industrijskih poduzeća te međunarodnog plasmana nekih od komercijalnih projekata Saveza. Već postojeće povezano trgovačko društvo ENERGO MEDIA SERVIS d.o.o. u 2013. godini okončalo je postupak uspostave sustava upravljanja kvalitete prema normi EN ISO 9001:2008 za "Pružanje usluge integriranih rješenja i platformi za popularizaciju, rast, razvoj i konkurentnost zelenog gospodarstva te konzaltinga na području financiranja zelenih investicijskih projekata na domaćoj i međunarodnoj razini", a tržišna marka "CROENERGO.EU - energija i okoliš na jednom mjestu", ujedno istoimeni portal, stekao je status Superbrands Green Croatia 2014. i to kao prvi portal u Republici Hrvatskoj. Inače, riječ je o oznaci koju mogu dobiti samo brendovi sa visokom ekološkom sviješću.

Na 38. Hrvatskom salonu inovacija - INOVA 2013., jedna od najvrjednijih nagrada - nagrada Gradonačelnika Grada Zagreba - dodijeljena je tvrtki-članici Saveza HEP-Opskrbi za projekt "Mreže punionica ELEN", a samom Savezu je pripalo posebno priznanje za izniman doprinos organizaciji sajma. Uz nagradu HRVOJE POŽAR, Savez za energetiku Hrvatske posebno se ponosi nagradom ECO OSKAR koje mu je dodijelilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Nakon 3 godine rada i djelovanja te raznovrsnim metodama istraživanja investicijskog tržišta detektirali smo 12 strateških područja zelenog gospodarstva, a koja su podijeljena na 4 osnovne grupe - održiva gradnja; energetika; održive tehnologije i zaštita okoliša. Dodao bih ovome kako je Savez krajem 2013. godine pokrenuo projekt godišnjeg stipendiranja studenata, a koji se obrazuju za zanimanja u području zelenog gospodarstva te su za 2014. godinu odabrana 4 studenta sa Građevinskog, Poljoprivrednog, Prirodoslovno-matematičkog i Fakulteta kemije i inženjerstva materijala kojima su dodijeljene stipendije.

U svibnju 2013. godine održana je druga po redu svečanost dodjele prestižnih godišnjih nagrada istaknutim hrvatskim poduzetnicima i novinarima za razvoj zelenog gospodarstva, a ukupni pobjednik godišnje nagrade je tvrtka-članica Saveza PJER s projektom "SQE tehnologija gradnje energetski učinkovitih objekata". Tom je prigodom održan i prvi Godišnji susret nositelja GREEN MARK-, oznake u vlasništvu Saveza. U travnju 2014. godine biti će održana treća po redu svečanost dodjele nagrada te drugi Godišnji susret nositelja GREEN MARK-a kada će Savez za energetiku Hrvatske po prvi puta predstaviti i posebnu ediciju kataloga svih nositelja istoimene oznake. Tom će prigodom biti i predstavljena nova web stranica Saveza na domeni seh.com.hr čime će se dnevno izvještavanje o radu Saveza u potpunosti izdvojiti od medijske djelatnosti putem portala CROENERGO.EU.

Povodom Svjetskog dana turizma prošle je godine četvrti put za redom održana svečanost dodjele prestižnih godišnjih nagrada istaknutim hrvatskim poduzetnicima i inovatorima za razvoj kreativnog i inovativnog turizma s posebnim naglaskom na održivi razvoj, dok je ukupan broj nagrađenih subjekata u 4 godine provedbe projekta 40. Povodom Svjetskog dana turizma ove će se godine održati i jubilarna, peta po redu svečanost dodjele nagrada, kada će Savez za energetiku Hrvatske predstaviti i višejezični interaktivni vodič "Doživite kreativnu i inovativnu Hrvatsku" kojim će predstaviti 50 najinovativnijih hrvatskih turističkih subjekata koji paralelno s inovativnom turističkom djelatnošću njeguju održivi razvoj u cijelosti.

U segmentu medijskog djelovanja Savez za energetiku Hrvatske je putem portala CROENERGO.EU zaključno s krajem 2013. godine plasirao više do 20.000 medijskih vijesti te ostvario opću čitanost veću od 1,25 milijuna što ovaj specijalizirani medij svrstava u sam vrh najutjecajnijih medija o temama energetike i zaštite okoliša te povezanih tema. Također, tijekom 2013. godine realizirana su i 4 redovna izdanja magazina LIVING GREEN, a putem njega su podržani projekt "PEUGEOT protiv mina" te niz start-up "zelenih" projekata hrvatskih poduzetnika.

U listopadu 2013. godine održan je i prvi hrvatski Green-tech i green-lifestyle sajam "GREENVEST: HOME EDITION", a pod okriljem brenda "GREENVEST: INVEST IN GREEN CROATIA". Na sajmu se okupilo 50 izlagača iz cijele Hrvatske, a važno je naglasiti kako je partnerskom suradnjom s tvrtkom-članicom Saveza CO2CUT izvršena i kompenzacija 80 tona CO2 čime je ovaj sajam postao prvim ugljično neutralnim sajmom u Hrvatskoj i regiji.

U segmentu provedbe projekta "GREEN MARK - Sign of Excellence", Savez za energetiku Hrvatske je tijekom 2013. godine dodijelio oznaku za ukupno 42 brenda, a sukladno dodijeljenim oznakama tijekom 2012. godine, u Hrvatskoj je zaključno s krajem 2013. ukupno 56 brendova nositelja oznake. Početkom 2014. godine oznaka je dodijeljena za još dva brenda, a među kojima je i Grad Zagreb za projekt "Integrirano web i mobilno rješenje MojZagreb".

Za kraj, važno je naglasiti kako je Savez za energetiku Hrvatske i tijekom 2013. godine poslovao pozitivno te nastavio praksu gotovo 100%-otnog financiranja iz privatnog sektora, a da je značajan pad prihoda posljedica prepuštanja komercijalnih i prodajnih projekata na upravljanje trgovačkom društvu ENERGO MEDIA SERVIS d.o.o..".

U posljednjem dijelu govora, a koji se odnosi na razvojne i investicijske projekte dijela tvrtki-članica Saveza za energetiku Hrvatske te investicijsko okruženje, Marjanović je istaknuo: "Kao što sam i u uvodnom dijelu naglasio, Savez za energetiku Hrvatske detektirao je 12 strateških područja zelenog gospodarstva, a koja su podijeljena na 4 osnovne grupe - održiva gradnja; energetika; održive tehnologije i zaštita okoliša."

Grupu održive gradnje čini održiva arhitektura, niskougljična gradnja te održivo uređenje i inteligentno upravljanje domom, što su ujedno 3 od 12 strateških područja zelenog gospodarstva. Kako ističe tvrtka-članica Saveza KNAUF-INSULATION "energetska učinkovitost jedan je od najčešće korištenih pojmova koji se danas provlači kroz medije, a usko je povezana s investicijama u državnom i privatnom sektoru". Stručnjaci iz te tvrtke navode kako 85% zgrada u Hrvatskoj nije propisno ili uopće izolirano, a riječ je brojci koja nas mora zabrinuti i istovremeno potaknuti na poduzimanje konkretnih mjera. "Energetski učinkovita obnova zgrada osim izravne uštede koju koristimo za grijanje i hlađenje, uistinu može pokrenuti domaće gospodarstvo kroz nekoliko tisuća novih radnih mjesta i pridonijeti smanjenju nezaposlenosti, ali i osigurati značajan broj investicija koje su izravno ili neizravno povezane s proizvodnim industrijskim granama. Rast proizvodnje generirat će rast osobne potrošnje, a time i novu proizvodnju", ističu. Da bi se to postiglo potrebno je i politički i javno zagovarati energetsku učinkovitost u graditeljstvu, po hitnom postupku ukloniti zakonske i administrativne barijere koje stoje na putu energetski učinkovite obnove i izgradnje te kroz državne potpore osigurati subvencije takvim investicijskim projektima.

Dodao bih ovome kako je cilj Europske unije da sve novoizgrađene zgrade budu 20% više energetski učinkovite do 2020., čime bi se smanjila emisija stakleničkih plinova za 20% i povećala količina obnovljive energije za 20%. Međutim, tvrtka-članica Saveza WIENERBERGER ILOVAC otišla je korak dalje i u tom smislu razvila koncept e4 kuće od opeke koja znatno nadilazi ambiciozne kriterije učinkovitosti koje je propisala Europska unija. e4 kuća od opeke iznimno je niskoenergetska građevina što podrazumijeva uštedu novca svaki dan jer zahtijeva vrlo malo energije. Zbog visoko napredne tehnologije opeka i fleksibilnog planiranja, e4 kuća ispunjava sve potrebne uvjete za korištenje obnovljivih izvora energija, sanitarnih i ostalih sustava uz nizak operativni trošak i sustav niskotemperaturnog grijanja.

Kao istaknuti hrvatski investicijski projekt u segmentu održive gradnje ističemo projekt tvrtke-članice Saveza PJER pod nazivom "SQE tehnologija gradnje", a predstavlja sistem gradnje armirano betonskih konstrukcija kojim se pomoću patentiranog sustava plastičnih spona i izolacijske oplate visoke nosivosti stvara kalup za armiranje i ulijevanje betona koji potom ostaje kao trajna izolacija objekta i podloga za postavljanje instalacijske mreže te pred montažna nosiva konstrukcija za sustav suhe gradnje u unutarnjem i vanjskom dijelu objekta za različite tipove završnih obloga. Smanjivanje troškova gradnje rezultat je povećanja brzine rada i produktivnosti radnika kod grubih građevinskih radova, montaže instalacijske mreže te završnih radova na objektu. Visoka kvaliteta građevina je posljedica činjenice da se radi o armiranobetonskim konstrukcijama koje su neusporedivo čvršće i otpornije od ostalih načina gradnje u seizmički najzahtjevnijim područjima.

Grupu energetike čine obnovljivi izvori energije, energetska učinkovitost i napredni prijenos i distribucija, a što su ujedno sljedeća 3 od 12 strateških područja zelenog gospodarstva.

Posebno s aspekta obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, kako ističe tvrtka-članica DELOITTE, potrebno je osigurati stabilnu investicijsku klimu kroz dugoročno okvirno planiranje do 2030. godine putem krovnog dokumenta. Na takav bi se dokument investitori mogli osloniti odnosno njegova bi struktura bila odrednicom gospodarske politike koja bi bila implementirana kroz zakone i podzakonske akte. "Pri donošenju zakona i podzakonskih propisa trebalo bi u većoj mjeri konzultirati banke kako bi se izbjegla situacija da se određenim propisima oteža bankabilnost projekata. Naime, posebno u sektoru obnovljivih izvora energije se pokazalo da otežavanje pri dobivanju investicija ide na štetu ponajviše hrvatskim investitorima koji izlaze iz projekta ili uzimaju inozemne partnere kako ne bi primjerice izgubili pravo na ostvarenu kvotu.", ističe DELOITTE. U ovom segmentu DELOITTE naglašava kako bi više pažnje trebalo usmjeravati na nove tehnologije i inovacije, i to ne samo kroz državne potpore već i kroz zakonodavnu inicijativu. DELOITTE sugerira osnivanje tijela pri Uredu Predsjednika Republike Hrvatske koje bi bilo zaduženo za praćenje novih trendova na području energetike te koje bi promptno predlagalo ažuriranje određene regulative kako bi se prepoznata nova tehnologija ili trend predvidjeli zakonskim propisima i omogućila implementacija istoga, a tvrtka posebno ističe sektor skladištenja električne energije. Uz to DELOITTE navodi i prijeko potrebno zagovaranje na većoj transparentnosti rada državnih tijela u sektoru energetike posebno u činjenju javne dostupnosti svih mišljenja HERA-e ili energetskih subjekata prema Ministarstvu gospodarstva.

Tvrtke SOLARNI PROJEKTI i VR ENBEKON, hrvatski lideri u izgradnji solarnih elektrana, ističu kako bi Republika Hrvatska postala energetski neovisnom zemljom kada bi iskoristila potencijale koje proizlaze iz sunca, vode i vjetra. "Hrvatska se nalazi se na samom dnu u Europskoj uniji po iskoristivosti sunčeve energije. Hrvatskoj nedostaje energije za više od 50 posto potreba, opskrba energijom je nesigurna, ovisimo o uvozu, a cijene energenata rastu. Nabavu nam otežavaju gospodarski i financijski problemi jer su cijene energije nepoznanica s kojom se susreću mnoga svjetska gospodarstva koja ovise o uvozu energije", ističe VR ENBEKON.

Jedan od najvećih investicijskih projekata u sektoru obnovljivih izvora energije koje Savez za energetiku Hrvatske u ovom trenutku prati jest projekt tvrtke-članice ENERGIJA PROJEKT pod nazivom "Vjetroelektrana Senj", a koji se odnosi na izgradnju vjetroelektrane za proizvodnju električne energije planirane snage 156 MW. Područje zahvata VE Senj smješteno je na području Ličko-senjske županije, sjeveroistočno od grada Senja u blizini postojeće vjetroelektrane Vrataruša. Ukupna površina zahvata iznosi oko 68,4 km2, a prva faza izgradnje uključuje izgradnju 26 vjetroagregata ukupne instalirane snage 78 MW.

U sektoru energetski učinkovite rasvjete istaknuo bih djelatnost dviju tvrtki-članica Saveza za energetiku Hrvatske. Tvrtka TELEKTRA kroz 25-godišnju tradiciju i u skladu sa sustavom upravljanja kvalitetom i normom ISO 9001:2008, vodeća je tvrtka na tržištu u projektiranju rasvjetnih rješenja i sustava upravljanja rasvjetom, s naglaskom na energetsku učinkovitost. S druge strane, tvrtka ENERGYPLUS okuplja klaster domaćih proizvođača koji su osmislili, razvili, patentirali i proizveli proizvode visoke razine energetske učinkovitosti. Proizvodima iz vlastite proizvodnje korisnicima su omogućene prosječne uštede od 50% do 80%, kao i vrlo konkurentna cijena proizvoda, što značajno doprinosi iznadprosječnom povratu investicija u energetskoj učinkovitosti.

Uz članstvo ove ludbreške tvrtke iz istoga grada u članstvu Saveza za energetiku Hrvatske nalazi se i tvrtka DUCATI komponenti. Prije 10-ak godina u Ludbregu je, u sastavu grupacije Ducati Energia iz Bologne, sa radom započela i tvrtka DUCATI komponenti koja danas zapošljava 103 radnika te svake godine ulaže više od 7% ukupnih prihoda u razvoj novih proizvoda. Tvrtka je poznata po proizvodnji generatora, motora, statora, dijelova vanbrodskih motora i ostalih dijelova za sve vrste dvokotača. Kada govorimo o "zelenom" gospodarstvu, proizvodnju tvrtke DUCATI komponenti možemo podijeliti u 4 osnovne grupe: mali elektromoped simpatičnog naziva "Free Duck" (dostupno u potpuno električnoj ili hibridnoj izvedbi), akumulatori električnih vozila (izvedbe za unutrašnju i vanjsku primjenu), mali vjetrogeneratori (za kućne odnosno manje potrebe za električnom energijom) te e-kotač "Copenhagen Wheel" (za pretvorbu klasičnog u električni bicikl).

Tvrtka-članica Saveza, hrvatski ABB, je brodogradilištu Viktor Lenac u Rijeci osigurao najsuvremenije rješenje koje poboljšava kvalitetu napajanja i smanjuje troškove održavanja. Pored smanjenja emisija, zagađenja i razine buke, ABB rješenje omogućuje uštede koristeći elektro-energetsku mrežu umjesto dizelskog generatora. Visoki troškovi potrošnje goriva za dizel motore zbog njihove niske efikasnosti u odnosu na energetske pretvarače, visok nivo buke, naročito noću, u relativno urbanoj sredini u blizini stambenih objekata, zagađenje uslijed kontinuiranog rada motora s unutarnjim sagorijevanjem kroz emisije CO2, NOx i drugih stakleničkih plinova su također bili ključni faktori za odabir ABB-ovog statičkog pretvarača. Rješenje s ABB-ovim statičkim pretvaračem pruža mnoge prednosti za Viktor Lenac - jednostavna upotreba i održavanje, niži operativni troškovi i troškovi održavanja, nema buke, nema zagađenja, pouzdan rad, mogućnost korištenja pretvarača prilikom ispitivanja i terećenja dizel-generatorskih postrojenja na brodu i vraćanje energije u vlastitu mrežu umjesto da se energija "spaljuje" na otpornicima uronjenim u more.

Tvrtka-članica Saveza HEP-Opskrba, vodeći opskrbljivač i lider u prepoznavanju trendova na tržištu električne energije, nastavlja svoju zelenu priču lansiranjem novog proizvodom ZelEn. Riječ je o jedinstvenom proizvodu na hrvatskom tržištu. Naziv proizvoda nastao je kombinacijom prvih slova riječi Zelena Energija, a predstavlja električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz 26 HEP-ovih hidroelektrana certificiranih od strane renomirane njemačke certifikacijske kuće TUV SUD. ZelEn je namijenjen kupcima HEP-Opskrbe s godišnjom potrošnjom većom od 1 GWh. Važno je napomenuti da će sva sredstva prikupljena od prodaje proizvoda ZelEn, HEP koristiti isključivo za financiranje projekata iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. O visini prikupljenih sredstava i njihovom trošenju javnost će biti informirana putem web stranice zelen.hep.hr. Uz razvojni projekt ELEN i lansiranjem proizvoda ZelEn, HEP-Opskrba pokazuje da je ne samo vodeći opskrbljivač električnom energijom, nego i lider u prepoznavanju trendova na tržištu. HEP je polako, ali sigurno, prije usvajanja Direktive o korištenju infrastrukture za alternativna goriva na EU razini, krenuo s razvojnim projektom izgradnje punionica za električne automobile pod brendom ELEN. Brend ELEN je marketinška kovanica sastavljena od riječi ELektrična ENergija, a izgradnjom vlastite infrastrukture, HEP želi povezati cijelu Hrvatsku, priključiti se europskoj energetskoj autocesti i pridonijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša. ELEN je prvi hrvatski lanac stanica za punjenje električnih vozila. Riječ je o razvojnom projektu koji se bazira na novim i inovativnim tehnologijama, a čiju osnovu čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila. Tako će HEP u Koprivnici izgraditi prve stanice za punjenje, a u sklopu projekta korištenja električnih vozila CIVITAS DYN@MO, s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu, smanjenja onečišćenja i gradske buke.

Tijelo pod nazivom Radna skupina za razvoj održive i niskougljične mobilnosti Saveza za energetiku Hrvatske odnedavno je uključeno u izradu Nacionalnog političkog okvira vezano uz Direktivu o korištenju infrastrukture za alternativna goriva, a govoreći o ELENU došli smo i do pretposljednja 3 od 12 područja zelenog gospodarstva odnosno grupu pod nazivom održive tehnologije, a koju čine niskougljična i e-mobilnost, održivi niskougljični kućanski i industrijski uređaji i sustavi te ekološka proizvodnja hrane.

Posljednju grupu, onu vezanu uz zaštitu okoliša, čine tehnologije reciklaže i proizvodi od recikliranih materijala, održivi turizam te održivo upravljanje vodnim resursima. U tom smislu u Savezu za energetiku Hrvatske najaktivnija je Radna skupina za održivo gospodarenje otpadom pod predsjedanjem gospođe Elvire Prohaske.

Jedan od najznačajnijih projekata u ovom području jest projekt tvrtke-članice Saveza HEP – Razvoj višenamjenskih nekretninskih projekata pod nazivom "Zagreb na Savi", a riječ je o projektu zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save od granice s Republikom Slovenijom. "Riječ je o višenamjenskom programu koji sadrži komponente zaštite okoliša, vodoprivrede, transporta, energetike te onu najpoznatiju komponentu, potencijal izlaska Zagreba na rijeku Savu. Za realizaciju ovakvog projekta potrebna je sinergija različitih razina vlasti i što je možda i bitnije, sinergija različitih struka i specijalnosti. Na programu već rade i radit će hidrolozi, urbanisti, energetičari, građevinari, ekonomisti, stručnjaci za privlačenje EU sredstava, a prilika je i za izgradnju kapaciteta te razvoj brojnih industrija. Europska unija je već prepoznala Zagreb na Savi kao program s velikim investicijskim potencijalom te je odobreno 1,5 milijuna eura tehničke pomoći za izradu studije izvodivosti i strateške procjene utjecaja na okoliš. Po završetku izrade studija, imat ćemo jasnu perspektivu financiranja i realizacije programa. Planirano je većinsko financiranje iz sredstava EU, s obzirom na višenamjenski karakter i koristi samoga programa. Cilj ovog programa nije samo njegova realizacija. Cilj nam je razviti hrvatsku pamet i industriju na način da nakon realizacije programa ostaje izvozni proizvod u svim već nabrojanim područjima. Izvozni proizvod koji smo razvili na EU sredstvima", ističu iz HEP-Razvoja višenamjenskih nekretninskih projekata.

"Poštovani gospodine Josipović, nastavno svim iznesenim informacijama i činjenicama, pozivamo Vas da u okvirima svojih ovlasti snažnije zagovarate politiku održivog razvoja koja uključuje i održivu gradnju i energetiku i održive tehnologije i zaštitu okoliša, a kako bismo svih dionicima investicijskog tržišta u Hrvatskoj dodatno pomogli uime cijele delegacije Saveza za energetiku Hrvatske predlažem osnivanje Radnog tijela pri Vašem uredu koje bi pomoglo realizaciju investicija privatnog sektora u svim područjima zelenog gospodarstva. U slučaju pozitivnog odgovora predlažemo da Vam naknadno dostavimo prijedlog djelovanja Radnog tijela."

Više o temama vezanim za energetiku i održivost potražite ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer