Obavijesti

Pročitajte tko su pobjednice 5. Foto dana mladih!

Pročitajte tko su pobjednice 5. Foto dana mladih!
12

Svečano proglašenje pobjednika održalo se u nedjelju, 10. svibnja u karlovačkom gradskom kazalištu Zorin dom, a titulu najboljih fotografkinja 5. Foto dana mladih odnijele su...

Svečano proglašenje pobjednika održalo se u nedjelju, 10. svibnja u karlovačkom gradskom kazalištu Zorin dom, a titulu najboljih fotografkinja 5. Foto dana mladih odnijele su Sara Filipa Delić kao najbolji autor Foto dana mladih te u kategoriji turističke fotografije, Hanah Šoprek u kategoriji umjetničke fotografije i Nika Mokos u kategoriji reklamne fotografije.

Stručni žiri u sastavu direktora Canon Hrvatske Ivana Matića te dvije cijenjene fotografkinje Barbare Šarić i Lili Zaneta, složio se da je ovogodišnja konkurencija bila izuzetno jaka, a fotgrafije iznad svih očekivanja. Nakon dugog vijećanja, odabrali su najbolje radove i proglasili pobjednice 5. Foto dana mladih.

'Pobjeda na Foto danima mladih mi je, vjerujem, odskočna daska za dalje, kao i veliko ohrabrenje i poticaj.  Nadam se da ću upravo zbog sudjelovanja i pobjede na 5. Foto danima mladih moći napredovati u onome što radim. Ovo je bila odlična prilika za učenje o fotografiji i za stjecanje novih prijatelja koji će biti uz tebe, u što sam se i sama uvjerila, bez obzira što smo svi jedni drugima ujedno i konkurencija. Posebno sam  zahvalna svojim modelima koji su mi uvelike pomogli i svima onima koji su me naučili o mnogim stvarima vezanim za moj najdraži hobi – fotografiju', istaknula je Sara Filipa Delić pri preuzimanju nagrade. 

Sudionici su na svečanom proglašenju pogledali i video kronike 5. Foto dana mladih, odnosno pregled svih događanja tijekom proteklih dana. Bilo je puno pljeskanja i smijeha na izjave i dojmove sudionika.  

'Foto dani mladih su pravi festival, a ovo su najbolje kronike koje sam vidjela. Fotografije su odlične', rekla je članica žirija Barbara Šarić.

Pobjednice su bile jako uzbuđene i niti jedna od njih nije očekivala pobjedu. Bitno im je, kako kažu, aktivno se baviti fotografijom, učiti o fotografiji i pritom se zabavljati s ljudima koji dijele iste interese i ljubav prema umjetnosti. 

'Konkurencija je bila stvarno jaka i izgubila sam svaku nadu u pobjedu već na početku, ali kada se to na kraju nekim čudom ipak dogodilo, stvarno sam bila šokirana! Ova pobjeda će mi svakako biti velika motivacija za dalje i da moram vjerovati u sebe i svoj rad. Smatram da je cjelokupni koncept Foto dana mladih sjajna prilika za sve nas mlade fotografe. Organizatori svake godine dižu ljestvicu, pomiču granice i nama sudionicima pružaju iskustvo za pamćenje', istaknula je Nika Mokos, pobjednica kategorije reklamne fotografije. 

Po prvi put, Foto dani mladih dobili su i regionalni karakater. 50 mladih fotografa i fotografkinja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije natjecalo se u kategorijama turističke fotografije, reklamne fotografije i umjetničke fotografije, a ove su godine nagrade bile izuzetno vrijedne. Uz novi Canon EOS 700D aparat i 18-55mm objektiv,  Turistička zajednica grada Karlovca otkupit će i najbolje fotografije. 

'Vidimo znatni napredak u kvaliteti fotografija. To je svakako trend koji očekujemo i idućih godina, a posebno mi je drago što smo u naš rodni Karlovac doveli fotografe iz drugih sredina, koji su grad doživjeli na drugačiji način. Zahvaljujem se svim sudionicima, partnerima, volonterima i svima koji su ovim mladim ljudima pružili priliku za druženje, učenje i napredovanje u fotografiji', naglasio je Filip Trezner, idejni začetnik Foto dana mladih.

Festivalski dio programa traje do 12. svibnja!

S proglašenjem pobjednika ne završavamo festivalski dio programa, tako da će svi zainteresirani posjetitelji, do utorka 12. svibnja, moći posjetiti brojne izložbe, predavanja i tribine. Uz 'Malu školu fotografije', izdvajamo izložbe 'Najbolje fotografije Foto dana mladih Karlovac' i 'Hrvatska očima mladih' te tribinu o važnosti fotografije za promociju kulturne i prirodne baštine grada Karlovca.

Organizatori su za svoj rad dobili potporu cijelog niza institucija. Pokroviteljstvo manifestaciji dao je Odbor za turizam Hrvatskog sabora, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Time je festival dobio dodatnu prepoznatljivost i potvrdu promocije prirodne i kulturne baštine Hrvatske kao i promociju umjetnosti fotografije.  

Foto dane mladih organizira udruga za medijsko stvaralaštvo i kulturne aktivnosti „Izvan fokusa“, a cilj je kroz umjetnost fotografije promovirati turističke potencijale i ljepote Hrvatske te informirati, educirati i pripremati mlade zaljubljenike u fotografiju za njihov budući postao. 

Više o programu saznajte na www.fotodanimladih.com.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama
Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.