Obavijesti

Promo sadržaj

20 godina Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica

20 godina Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica

Centar za djecu mlade i obitelj Velika Gorica jedina je ustanova u Hrvatskoj koja već 20 godina brine o potrebama djece, mladih, roditelja ali i svih ostalih članova obitelji

Osnivač Centra je Grad Velika Gorica, a osmišljen je kao mjesto u kojem se provode preventivni programi koji djeluju na pozitivan razvoj djece i mladih u zajednici.

U Hrvatskoj, pa tako i u Velikoj Gorici, u posljednje vrijeme se sve češće govori o problemima mentalnog zdravlja djece i mladih. Domaća i svjetska istraživanja navode podatak 20/20 – što znači da oko 20% djece i mladih ima problema s mentalnim zdravljem, a od njih se samo 20% prepozna. Ti podaci govore o važnosti postojanja ovakvih institucija koje se bave problemima mentalnog zdravlja u zajednici, posebno uslijed traumatičnih događanja posljednjih godina kao što su potresi, pandemija, rat u Ukrajini, visoka inflacija.

Centar promiče mentalno zdravlje senzibilizacijom i edukacijom svih članova lokalne zajednice izdavanjem brošura i pisanjem tekstova, držanjem predavanja i edukacija, pružanjem usluga u vidu socijalizacijskih radionica, a nudi i individualna savjetovanja i logopedske terapije.

Zahvaljujući podršci osnivača Grada Velike Gorice, svi programi u Centru su dostupni i besplatni.

U Centru za djecu mlade i obitelj se promovira dječja participacija, a u njemu djeluje Dječje gradsko vijeće u kojem su izabrani članovi iz svih škola u Velikoj Gorici. Na sjednica Dječjeg gradskog vijeća se raspravlja o pitanjima koja muče djecu i mlade. Oni predlažu, a jednom godišnje se sastaju s gradonačelnikom koji odgovara na njihova pitanja i prijedloge.

U Centru se provode programi vezani uz pripremu za porod i dolazak bebe u obitelj, grupe za predškolce, razne kreativne i socijalizacijske radionice, kao priprema za prijelazna razdoblja u školovanju – za polazak u školu, u 5. razred i u srednju školu. Isto tako se nude i grupe pomoći u učenju.

U Centru za djecu mlade i obitelj Velika Gorica programi se osmišljavaju na temelju ispitanih potreba u zajednici, pa su korisnici (djeca, mladi, roditelji) partneri u kreiranju programa i sadržaja.

U utorak 25.travnja 2023. godine u 12.00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica Centar za djecu mlade i obitelj će proslaviti 20 godina svog rada. Na svečanosti će se prisutnima obratiti gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, zamjenica pravobraniteljice za djecu mr.sc. Maja Gabelica Šupljika, prof.dr.sc. Martina Ferić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Arijana Mataga Tintor, savjetnica u Gradu Velikoj Gorici, Matija Dražetić, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Velika Gorica i Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra. Čitavo događanje moderirat će poznata voditeljica Jelena Glišić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.