Obavijesti

Promo sadržaj

5 najljepših biciklističkih staza u Hrvatskoj

5 najljepših biciklističkih staza u Hrvatskoj
2

Bilo da ste rekreativac ili profesionalni sportaš, složit ćete se da je Hrvatska raj za bicikliste. No, među tolikim biciklističkim stazama postoje njih pet uistinu vrijedne divljenja

Ove godine istražite Lijepu Našu pedalirajući na više od 3000 kilometara biciklističkih staza i više od 150 ruta za svačiji ukus – od asfaltiranih putova koja prolaze kroz pitoreskna mjesta idealnih za obiteljske izlete, pa sve do makadamskih i zemljanih trasa za adrenalinom nabijeni brdski biciklizam.

Sve su biciklističke staze u Hrvatskoj primamljive, no neke od njih se ipak ističu. Donosimo vam listu pet, po mišljenju brojnih biciklista, najljepših staza po kojima se nikako ne smijete propustiti provozati.

Biciklistička staza „Parenzana“

Popularizacija cikloturizma u Istri (Istria bike) počela je 2002. godine biciklističkom manifestacijom „Parenzana - Put zdravlja i prijateljstva“ i preuređenjem nekadašnje željezničke pruge Trst-Poreč u biciklističko-pješačku stazu koja ide kroz najljepši dio sjeverne Istre. Oko 105 kilometara duga makadamska ruta s pravom nosi titulu kraljice biciklističkih staza u Hrvatskoj jer vijuga kroz brojne udoline, vinograde i maslinike, te preko zelenih brežuljaka i pored ljupkih srednjovjekovnih gradića.

Biciklisti obožavaju Parenzanu jer svaki njezin kilometar izaziva divljenje prema mirnom krajoliku kojim se nekada kretala glasna lokomotiva, a pogotovo dio od Vižinade do Motovuna. Impresivni vijadukti Završje i Oprtalj, zanimljivi sjenoviti tuneli Freski, Motovun i Kostanjica te male željezničke stanice podsjećaju bicikliste na davna vremena i željezničku prošlost Istre.

Biciklistička staza Vransko jezero

Brojni će biciklisti priznati da je staza oko Vranskog jezera najljepša u sjevernoj Dalmaciji jer prolazi Parkom prirode i ornitološkim rezervatom u kojem živi preko 200 vrsta ptica. Postoji lakša ruta od 34 km i nešto teža dionica od 48 km, no obje su kružne i većim dijelom makadamske. Vidikovac Kamenjak je postao tradicionalna stanica za odmor s koje se pruža divan pogled na Kornate i netaknutu ljepotu flore i faune parka. Osim rute oko jezera, isprobajte i jednu od laganijih, obiteljskih biciklističkih staza koje spajaju more i unutrašnjost, a uključuju Pakoštane i Biograd na Moru.

Biciklistička staza „Ćiro“

Na jugu Dalmacije postoji staza koju ćete zavoljeti zbog spoja kamena, masline, vinove loze i mora. Nekada je slavni austrougarski vlak “Ćiro” od Čapljine do Dubrovnika prevozio sve što treba, a danas 33 km dugom trasom stare uskotračne pruge pedaliraju ljubitelji zdravog života, pustolovine i ljepote Konavoskog polja. Staza od Vojskog Dola do Karasovića idealna je za jednodnevni izlet jer je lagana i puna atraktivnih stanica, poput tunela u kojemu obitava kolonija šišmiša, te prekrasnog vidikovca s kojeg se možete diviti konavoskim vinogradima.

Biciklistička staza „Od dvorca do dvorca“

Najatraktivnija ruta središnje Hrvatske svakako je ona koja povezuje dvorce, kurije, crkvice i arheološka nalazišta Zagorja i Međimurja. Dvorci poput Velikog Tabora, Trakošćana, Klenovnika, Banjskih dvora i varaždinskog Starog grada unose dašak misteriozne i bogate povijesti naše zemlje koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ova je ruta duga čak 82,2 km i ima puno uspona, pa se ne preporučuje početnicima.

Biciklistička staza „Aurea Pannonia“

Voziti se stazama duž žitnih polja i slikovitih, zelenih mjestašca san je svakog bicikliste rekreativca. Pobjegnite od gradske vreve i uputite se u slavonsku zlatnu dolinu vrteći pedale između pet gradskih centara: Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Požege i Virovitice. Provedite obiteljski dan u prirodi putevima Panonske doline ili se odlučite za samo jednu od brojnih malih biciklističkih staza. Ruta Srijem je kružna, nije zahtjevna i nadovezuje se na dunavsku rutu EuroVelo 6, a možete biciklirati i do Parka prirode Kopački rit, jedno od najvećih, najvažnijih i najljepših močvarnih područja u Europi.

Ništa bez pomne pripreme!

Da biste uživali u ljepotama Hrvatske na dva kotača, potrebno je dobro se opremiti. Na službene brojke trajanja svih dionica gledajte s rezervom, jer će vam zasigurno trebati više od navedenog vremena, što zbog odmora, a što zbog čestog zaustavljanja kako bi uživali u ljepoti prizora oko sebe, ali i uzeli pokoji selfie za uspomenu. Ako niste stigli obaviti servis bicikla, bilo bi pametno dobro podmazati bicikl, napumpati gume te provjeriti kočnice i svjetla. Ne idite na izlete bez kacige i rukavica za sve sudionike u prometu, kao ni bez pumpe, rezervne gume, vode, kreme za sunčanje, rezervne odjeće i navigacijske karte u svojim ruksacima.

Ove godine razgledajte Lijepu Našu na dva kotača. Uživajte u netaknutoj prirodi, udahnite miris poljskog cvijeća i mora te probudite sva osjetila na jednoj od navedenih biciklističkih staza. I ne zaboravite se opremiti na vrijeme! Pregledajte ponudu biciklističke opreme na web shopu ili u najbližoj prodavaonici Hervisa, jedne od najvećih specijaliziranih sportskih trgovina u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini