Obavijesti

Promo sadržaj

Bliže oblacima: Vrhovi u Varaždinskoj županiji koje morate osvojiti

Bliže oblacima: Vrhovi u Varaždinskoj županiji koje morate osvojiti
11

Očuvana planinska i brdska područja Varaždinske županije pružaju brojne mogućnosti za aktivan odmor.

Uz Ivanščicu i Ravnu goru, ovo područje skriva mnoga mjesta zanimljiva pravim avanturistima, ali i onima koji traže nova iskustva i vole otkrivati nova mjesta. Često povezano s brojnim legendama i pričama, planinarenje u okolici Varaždina nikad ne može biti dosadno. Otkrijte ono što mnogi još nisu i doživite zanimljivu kombinaciju divljeg, a istovremeno pitomog i šarmantnog krajolika.

Bez obzira jeste li amater ili iskusni planinar, staze različitih težina mogu odgovoriti na vaše potrebe.

Popnite se na vrh najviše planine sjeverne Hrvatske - Ivanščicu i na 1060 metara nadmorske visine uživajte u širokom pogledu s jednog od vidikovaca (Stričevo ili Piramida). Ivanščica je omiljeno odredište brojnih planinara i ljubitelja prirode koji posjećuju njene prelijepe čistine prekrivene cvjetnim livadama. Sa svojim bogatim reljefom, sjenama gustih šuma i brojnim stazama, savršena je za planinarenje. Više je putova do vrha, a među njima, jedan je posebno zanimljiv jer prolazi pokraj Černih mlaka, mjesto koje je prema narodnim predajama poznato kao okupljalište vještica ili Zletišće coprnic“.  

11
| Foto: Pointers produkcija

Kratkim vertikalnim usponom brojne sportaše i rekreativce privlači i najistočniji vrh Ivanščice - Čevo (562 m). Zbog svojeg šiljastog izgleda, naziva se i Zagorski Klek, a u blizini vrha nalazi se vidikovac koji pruža jedinstven pogled prema dolini Bednje i sela u podnožju Čeva, na Ravnu goru, Ivanščicu te prema Varaždinu sve dokle oko seže.

S južne strane Ivanščice, blizu Novog Marofa, nalazi se još jedan vrh – Veliki Lubenjak. Iako sam vrh nije osobito privlačan jer ne pruža vidik, na tom se području nalazi jedna od najvećih starih gradina u Hrvatskoj – Grebengrad (590 m). Od nekadašnjeg srednjovjekovnog grada iz 13. stoljeća danas su ostale samo ruševine koje u svakom slučaju vrijedi istražiti.

I Ravna gora (686 m) je omiljeno izletište rekreativaca koji se ovdje zadržavaju i vikendom zahvaljujući planinarskim domovima. Nalazi se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpa. Možete se odlučiti za planinarenje,paragliding ili alpinističko penjanje po stijenama Velike pećine. Mogućnosti su različite, a  sve ovisi o vama i vašim resursima energije. Izaberite između laganog pješačenja iz dvorca Trakošćan ili nezaboravne i uzbudljive avanture preko stijena Velike špilje. Na putu do vrha šarmirat će vas mala bednjanska dvorišta, pokoje raspelo i ranobarokna kapelica, a kad napokon dođete do vidikovca, ne preostaje vam ništa drugo doli diviti se prekrasnom pogledu koji se pruža prema bajkovitom dvorcu Trakošćan.

Istražite i druga brda i padine koje karakterizira slikovita priroda i ljupki krajolici diljem županije. Tako u blizini sela Margečan, na brdu Gradišće, imate priliku sjesti ni manje ni više nego na Vražju stolicu! Đavolja stolica („Vražji stolček“) zapravo je stijena koja izgleda poput stolice i povezana je s brojnim pričama i legendama. Iznad Stola nalazi se smreka čija se visina nikad ne mijenja - ili barem tako kaže legenda. Osim zanimljive priče, ovo mjesto će vas nagraditi i najljepšim pogledom na dolinu rijeke Bednje.

Obujte gojzerice i krenite put vrha jer zrak je svježiji, a pogled ljepši kada smo bliže oblacima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Zašto otvoriti tvrtku u BiH? Ovo sigurno niste znali!
PROMO

Zašto otvoriti tvrtku u BiH? Ovo sigurno niste znali!

Uz novo povećanja poreza, posebice povećanja oporezivanja dividendi, sve više hrvatskih poduzetnika odlučuje se na otvaranje tvrtke u inozemstvu.

Kad Karlovačko časti, svi slavimo!
PROMO

Kad Karlovačko časti, svi slavimo!

Naše druženje traje već punih 170 godina i ne planira stati - trenuci provedeni među svojima su oni koje ćemo pamtiti zauvijek.
Story slavi rođendan: Čitateljima darujemo narukvicu Borboleta!
PROMO

Story slavi rođendan: Čitateljima darujemo narukvicu Borboleta!

Magazin Story slavi 22. rođendan i daruje čitateljima ekskluzivan poklon – narukvicu Borboleta! Odaberite između 8 trendi modela s daškom tradicije. Story + Borboleta potražite na kioscima od 22. svibnja i zablistajte uz ovaj luksuzan nakit