Obavijesti

Promo sadržaj

Cipele, torbe, hladnjaci: Hrvate u online kupnji najviše brine sigurnost provedene transakcije

PROMO

Cipele, torbe, hladnjaci: Hrvate u online kupnji najviše brine sigurnost provedene transakcije

Građani sve više izbjegavaju razmjenu novčanica i uviđaju prednosti kartičnog poslovanja – epidemiološki je sigurnije, a kontrola financija lakša. No mnoge je i dalje strah kibernetičkih napada, pa su najvažnije vijesti za korisnike upravo one o 'dodatnoj zaštiti'...

Plaćanje karticama u epidemiji preporučeno je kao sigurnija opcija, a na temelju rasta e-comma koji je uvelike posljedica masovne digitalizacije i ubrzanih promjena navika kupaca, kartice su mnogima postale nezaobilazno sredstvo plaćanja. U nedavnom istraživanju 24sata o kupnji preko interneta, jedan rezultat je posebno iskočio - za čak 95,8 posto ispitanika sigurnost plaćanja bio je najvažniji aspekt u online trgovanju. Istražili smo na koje sve načine možete dodatno zaštititi svoj identitet te koje su ukupne prednosti kartičnog poslovanja.

Bolja evidencija dnevnih troškova 

Bezgotovinskim plaćanjem uvelike ste u prednosti ako želite voditi evidenciju o svim svojim kupnjama. Na mobilnom ćete telefonu, putem aplikacije, u svakom trenutku imati pristup svojim troškovima, preostalim neplaćenim ratama ili ukupnom saldu koji možete iskoristiti. Kartično poslovanje omogućava bolju kontrolu raspodjele novca, a samim time možete više uštedjeti u mjesečnom budžetu jer imate bolju kontrolu nad cjelokupnim financijama. Korištenjem gotovine za kupnju svakodnevnih potrepština teže je raspodijeliti novac i znati koliko je, kad i gdje potrošeno.

Vrijeme je novac, a beskontaktna kartica ga štedi

Primijetili ste zasigurno koliko vas nervira na blagajni kupac ispred vas koji uzaludno petlja po novčaniku tražeći sitan novac, a nakon što ga jedva pronađe, utrošit će još vremena dok ga prebroji. Isto će učiniti i prodavačica, a iz reda pored blagajne negodovanje onih koji čekaju bit će sve glasnije.

Kartica, i k tome beskontaktna, idealan je način da sve to ubrzate, a ako želite ljubaznoj blagajnici ostaviti napojnicu, imajte kovanica u džepu. Brzina kartičnog plaćanja vidljiva je najviše tamo gdje zaista možete, ne samo sebi nego i drugima olakšati prolazak - primjerice na stadionima, gdje je velika gužva tijekom utakmice, u restoranima brze hrane, na benzinskim postajama i svakako na autocestama. Sjetite se samo koliko je dugačka kolona tijekom turističkih sezona ispred naplatnih postaja na kojima piše "cash". Beskontaktna kartica u "novo normalno" doba čuva dodatno i zdravlje vas i drugih. 

Navike Hrvata prilikom online kupnje

Brzina je svakako i razlog zbog kojeg se građani sve više okreću online trgovanju. Prema istraživanju 24sata u kojem su sudjelovala 1374 ispitanika, u doba pandemije, online kupovanje ukupno se povećalo za više od 30%, od toga više kod žena. I dok oba spola kupuju gotovo podjednako online, žene kupuju češće, a više ih preferira i domaće web shopove od stranih. Hrvati ukupno najviše kupuju odjeću, obuću i modne dodatke, a slijede bijela tehnika i kućanski aparati te kozmetika.

Što se tiče prednosti online kupnje, čini se da za većinu kupaca ona predstavlja uštedu vremena, veći izbor proizvoda nego u klasičnim prodavaonicama te mogućnost razgledavanja i izbora proizvoda u miru. Kupnja u web trgovinama štedi vrijeme i omogućava da u miru razgledate proizvode.

Korisnicima najvažnija sigurnost plaćanja 

Većina ljudi kaže kako im je pri online kupnji najveći strah ostaviti na internetu broj svoje kartice, a tu tezu potvrđuju i ispitanici ankete 24sata - čak 9 od 10 njih najvažnijim aspektom kartičnog poslovanja smatra sigurnost, zbog čega su mnoge kompanije odlučile pojačati svoje usluge u pogledu zaštite od kibernetičkih napada.

Tako je, primjerice, Mastercard omogućio dodatnu provjeru identiteta putem svoje nove usluge Mastercard® Identity Check™. Po sustavu dvostupanjske autentifikacije prilikom potvrde kupnje, ta inovacija iz Mastercarda, koja je nastala kao unaprijeđena verzija usluge Mastercard SecureCode, uvelike povećava sigurnost online kupnje. Ovaj sustav dvostruke potvrde od korisnika ne iziskuje dodatni napor, a sve se temelji na tome da prilikom online kupnje učinite i drugi korak u dokazivanju identiteta. Najčešće je to kad iznos prelazi određenu granicu od 100 kuna ili kad netko karticom kupuje prvi put u webshopu. Taj drugi korak može biti nešto što je poznato samo osobi koja kupuje - PIN, kôd, lozinka ili nešto što ima samo osoba koja kupuje, poput mobilnog telefona, biometrijskog otiska prsta, “skena” lica, kakav nudi Face ID, i slično. Na korisniku je da sam odabere što želi uspostaviti kao drugi "vatrozid" i tako nastavi sigurno kupovanje na internetu.

Savjeti za čuvanje kartica

Bankovne kartice treba čuvati baš kao i novac. Za njihovu pohranu idealni su novčanici dizajnirani za kartice, a svakako ih je pritom važno često i provjeravati jesu li na mjestu. Budite sigurni da čuvate i evidenciju o svim važnim informacijama vezanim uz kartice – brojeve, datume isteka i telefonske kontakte za hitne usluge.

Svakako pronađite i dobar način za zaštitu PIN-ova i pohranjivanje podataka te imajte na umu preporuke za čuvanje kartica - držati ih dalje od mobilnog telefona, sunca i drugih izvora topline. Vodite računa i o raznim pogodnostima koje vam se nude na vašoj kartici – promotivne kampanje s popustima, dodatni bodovi za plaćanje računa na vrijeme te noviteti usluga koje će vam osigurati još bolje korisničko iskustvo.

PROMO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve