Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 4

Čudo od igračke: Znate li koliko je LEGO kockica potrebno složiti od Zemlje do Mjeseca?

Čudo od igračke: Znate li koliko je LEGO kockica potrebno složiti od Zemlje do Mjeseca?

Rijetko se koja igračka može pohvaliti popularnošću koju uživaju LEGO kocke. Prve LEGO kocke napravljene su 1934. godine, a ime ove desetljećima cijenjene igračke dolazi od danskih riječi Leg i Godt, što zapravo znači 'lijepo se igraj'

VIDEO

Bez obzira na to jeste li se igrali ovim figuricama kao djeca ili kao odrasli, sigurni smo da vam je slaganje ovih kockica bilo, a možda je i danas, zaista lijepo iskustvo. Osim što je zabavno, slaganje ovih kockica pomaže djeci razviti motoričke sposobnosti, a istodobno je vrlo učinkovit alat za djecu s autizmom. Oblikovanje ovih šarenih elemenata, naime, autističnoj djeci pomaže u razvijanju verbalne i neverbalne komunikacije, uči ih dijeliti te timskom radu. No iza ovih genijalnih igrački krije se još mnogo zanimljivih i nadasve nevjerojatnih činjenica koje možete saznati u nastavku.  

Kako je sve počelo? 

Autor ovih atraktivnih figurica danski je stolar Ole Kirk Christiansen. On je, ne znajući kakvu će popularnost ove plastične igračke postići, skromno počeo izrađivati igračke od drva breze, što je rezultiralo proizvodom izuzetne kvalitete. Nakon što je uvidio da su kupci prepoznali kvalitetu njegovih igračaka, počeo je proizvodnju figurica od plastike, danas poznatijih kao LEGO kocke. Fascinantan je i podatak da, nakon više od pola stoljeća proizvodnje, ove kocke i dalje imaju isti standard veličine. Drugim riječima, ako imate LEGO kocke iz, recimo, 1956. godine, one su i dalje kompatibilne s najnovijom LEGO kockom.  

Little,Child,Playing,With,Lots,Of,Colorful,Plastic,Toys,Indoor,

Nadalje, danas se u jednoj minuti proizvede čak 78.000 LEGO kocki, a kalupi za proizvodnju precizni su do čak dvije tisućinke milimetra, što je, usporedbe radi, manje od širine jedne vlasi kose, a LEGO trenutno proizvodi više od 3700 elemenata kockica, koje se fabriciraju u više od 60 različitih boja.   

Jedna od možda najzanimljivijih činjenica vezana je ipak uz sljedeći podatak: poželite li izgraditi toranj od Zemlje do Mjeseca, morat ćete složiti 40 milijardi LEGO kockica! Ako se odlučite na ovaj ekstremni pothvat, dobra je vijest da najveći izbor LEGO kockica možete pronaći u web trgovini eKupi.  

Moć šarenih kockica 

Prvi LEGO set koji je ova tvrtka licencirala bili su Ratovi zvijezda. Danas, 20 godina kasnije, u ponudi je oko 1000 LEGO tematskih setova, uključujući i one Marvelovih superheroja. Ako ste njihov obožavatelj, na eKupi pronaći ćete 17 različitih setova za djecu i odrasle. Uz pomoć legendarnog Batmobilea, sigurni smo, neovisno o svojoj dobi, možete vrlo brzo pobjeći iz stvarnog svijeta, a ovaj će vam realistični model, po akcijskoj cijeni od 659 kuna, poslije poslužiti i kao dojmljiv ukras gdje god ga postavili zahvaljujući svom postolju i informativnoj pločici uz koje dolazi.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli LEGO (@lego)

A poželite li upravljati sudbinom svih stanovnika svijeta, na ruku jednostavno možete navući Rukavicu beskonačnosti. Sastavljanjem i izlaganjem ove autentične replike s pomičnim prstima, živim bojama i pločicom s opisom na čvrstom postolju, možete prisvojiti golemu moć, i to po cijeni od samo 509 kuna! Zbog toga iskoristite ovu priliku i postanite Marvelov super heroj. Cjelokupnu ponudu ovih šarenih kockica za djecu, ali i odrasle, pogledajte ovdje.   

LEGO umjetnost 

No daleko od toga da se LEGO kocke koriste samo u rekreativne svrhe. Postoje ljudi čija se karijera svodi na slaganje i izlaganje ovih kockica i, vjerovali ili ne, za to primaju i prilično pristojnu plaću. Prvi umjetnik koji je LEGO počeo koristiti kao umjetnost bio je Amerikanac Nathan Saway, a njegova izložba zvala se "Umjetnost kockica". A Britanac James May otišao je i korak dalje. On je, naime, sagradio prvu LEGO kuću, i to od nevjerojatna 3,3 milijuna kockica. Njegova je LEGO kuća imala WC, tuš i krevet – dakle sve što je potrebno za ljudski život! 

A zahvaljujući američkom arhitektu Adamu Reedu Tuckeru, obožavatelji LEGO kockica danas mogu uživati u liniji proizvoda LEGO Architecture. Ovaj arhitektonski umjetnik dizajnirao je mnoge svjetske i kulturne znamenitosti u malom obliku. Tako, recimo, danas iz udobnosti svoga kauča možete prizvati duh "Grada Lavova" detaljnim modelom siluete Singapura, uživati u slaganju prave američke ikone: Bijele kuće ili sastaviti najveći arhitektonski izraz ljubavi u predivnome modelu Taj Mahala, koji se sastoji od čak od 2022 pojedinačne kockice. No, ako želite proputovati svijet, onda odmorite mozak uz LEGO Art kartu svijeta, koja je ujedno najveći komercijalni LEGO set s 11695 dijelova.

Sve ove svjetske znamenitosti dostupne su na eKupi, gdje za narudžbe iznad 350 kuna dobivate dodatni LEGO set Lov na uskrsna jaja! Sve što trebate je u košaricu ubaciti LEGO setove u vrijednosti većoj od 350 kuna i set Lov na uskrsna jaja, koji je dostupan ovdje. Ova ponuda vrijedi do 14. 4. ili do isteka zaliha.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.