Obavijesti

Promo sadržaj

Dobar primjer iz Vrbovskog: Evo kojim demografskim mjerama potiču mlade da ne odseljavaju

Dobar primjer iz Vrbovskog: Evo kojim demografskim mjerama potiču mlade da ne odseljavaju
6

Prvi puta u pedeset godina života imam nešto što mogu nazvati svojim domom. - zadovoljno je kazao je Ivo Majić, otac 12-člane obitelji iz Solina koja je prije dva tjedna od Grada Vrbovskog dobila darovnicu u iznosu 100.000 za kupnju nekretnine na području Vrbovskog

Radi se o demografskoj mjeri koju Vrbovsko provodi već treću godinu zaredom, a njome potiču mlade ljude i obitelji da ne odseljavaju, ili kao i u ovom slučaju, da se dosele u Vrbovsko. Obitelj Majić je treća obitelj koja je prilikom kupnje prve nekretnine iskoristila ovu mjeru. Jedini uvjet je da obitelj godinu dana živi u Vrbovskom, odnosno da imaju prijavljeno prebivalište i da je jedan član obitelji zaposlen.

Svi smo presretni. Šestero djece je cijelo vrijeme sa nama ovdje u podstanarstvu dok smo čekali na pravo za potporu i priviknulo se na novu sredinu, škole, stekli su nove prijatelje, dvoje starije djece će uskoro doseliti iz Solina, a dvoje najstarijih su već na svom životnom putu. Ostvario nam se san da nam djeca odrastaju u zdravom okuženju i u prirodi. Ovdje je fenomenalno, malo je mjesto, ovdje se osijećamo zdravije i fizički i psihički. U Solinu nismo imali budućnosti jer smo živjeli u gradskom stanu kao zaštićeni najmoprimci, a nismo imali nikakve mogućnosti otkupa stana. Nekretnine su jako skupe, a za nas sluha nisu imali niti grad, niti država, niti banke. U svoju novu kuću u Vrbovskom useljavamo za desetak dana, a dobivenim novcem ćemo zatvoriti kredit u banci, a dio iskoristiti za uređenje kuće. Zahvaljujem Gradu. - zadovoljno govori Ivo, dodajući da će uz potpore i sami lakše nastaviti dalje. Uz subvenciju pri kupnji nekretnine sa 100.000 kuna Vrbovsko za pomoć mladim obiteljima provodi još dvije mjere, obiteljima koje su u posljednjih sedam godina kupile kuću na području grada sa 20.000 kuna bespovratnih sredstava za rekonstrukciju ili održavanje objekta, te mlade obitelji do 45 godina koje mogu ostvariti isti iznos novca za preuređenje ili dogradnju svog stambenog prostora. Te mjere je iskoristilo deset obitelji.

Mjera pomoći pri kupnji nekretnine izazvale su interes. Drago nam je da ju je obitelj Majić uspjela ostvariti, a interes je pokazala i mnogočlana obitelj iz Ukrajine za koju treba vidjeti postoje li mogućnost njihova dolaska, odnosno ispunjavanje uvjeta među kojima je i hrvatsko državljanstvo. Najvažnije nam je i da našim mjerama zadržimo postojeće stanovnike, mlade ljude koji su završili školovanje, zaposlili se ili stvorili obitelj da ne odseljavaju, a drago nam je i da privučemo nove. Uočavamo da te mjere koje provodimo zadnje tri godine daju rezultata i zadržavaju mlade ljude ovdje. To je nešto što im daje sigurnost, a mi ćemo ih, uz niz drugih, provoditi i nadalje jer vjerujem da će uz kontinuiranu  provedbu dati rezultate. - kazao je gradonačelnik Dražen Mufić.

Gard Vrbovsko osim niza mjera kojima zaustavlja depopulaciju puno ulaže i u razvoj, unaprjeđenje komunalne infrastrukture, te gospodarski i turistički razvoj čime postaje poželjno mjesto za stanovanje. Oko 30 milijuna kuna vrijedni su projekti koji su u tijeku ili će u skorije vrijeme započeti, a radi se o nizu projekata na sustavu vodoopskrbe i odvodnje i infrastrukturnim projektima. Započeti su radovi na izgradnji i uređenju reciklažnog dvorišta vrijednog 5,4 milijuna kuna, kao i radovi na izgradnji prvih dječjih jaslica u Vrbovskom koje će se graditi u sklopu dječjeg vrtića "Bambi" u vrijednosti 1,9 milijuna kuna. Na poslovnim prostorijama NK Vrbovsko provest će se energetska obnova i sanacija, graditi će se most nad izvorom Kamačnik. Od značajnijih projekata u tijeku su radovi na uređenju "Lovačkog doma" u buduću knjižnicu i čitaonicu. U tijeku je izgradnja rekonstrukcije vodovoda Jablan-Senjsko vrijedni 6,7 milijuna kuna, kao i radovi na uređenju Kuće Mance vrijedni 6,7 milijuna kuna. Radi se o budućem kulturno povijesnom centru u kojem će se posjetitelji upoznati s poviješću i tradicijom ovoga kraja koji će obogatiti turističku ponudu. Dobrim infrastrukturnim temeljima veliki naglasak Vrbovsko stavlja na razvoj održivog turizma. U sklopu međunarodnog projekta INTERREG-a s partnerima iz Republike Slovenije proveli su dva projekta, "Carnivora dinarica“ koji je u tijeku i njime se želi poboljšati status zaštite velikih zvijeri, dok je nedavno završen i projekt "Veze prirode" u najpoznatijem i najposječenijem izletištu značajnog krajobraza "Kamačnik". Projektom je u izletištu uređena multimedijalna staza u vrijednosti 1,2 milijuna kuna koju posjetitelji sada mogu edukativno obići uz korištenje tablet uređaja i VR naočala, a kako bi izletište dodatno obogatili i oplemenili prijavljen je i projekat za izgradnju Centra za posjetitelje. Veliki potencijal vide i u dolini Kupe gdje je započet projekt izgradnje šetnice, a preostalo je urediti još devet kilometara. Uređuju kupalište Klanac, pristupne ceste do Kupe gdje je privatni ulagač već kupio zemljište i izgraditi će auto kamp. Želja im je urediti Dvorac Zrinsko – Frakopanski u Severinu na Kupi, te Park Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu, izgraditi skijalište „Bijela kosa“ za kojeg je imaju spremnu projektnu dokumentcija i projekat je također prijavljen na natječaj.

Radi se o najboljoj mikrolokaciji u Hrvatskoj pogodnoj za skijalište. Naime na tom području se i sada do petog mjeseca zadržavao snijeg dok ga nijegdje drugdje nije bilo. Tamo su temperature takve da bi skijalište bilo vrlo eksploatirano. Ima građevinsku dozvolu, a 10 milijun kuna smo uložili u proširenje ceste, dovođenje struje i vode, prosijecanje staze. Projekat je vrijedan 150 milijuna kuna, a prijavili smo ga na 79 milijuna, nadamo se naći potencijalnog ulagača ili sredstva iz EU fondova. - govori Mufić, dodajući da također nastavljaju i s projektom sadnje i doniranja sjemenskog krumpira zainteresiranim domaćinstvima, te sadnica voćki koji su bili pokrenuli lani u cilju samodostatnosti u jeku koronavirusa. Kako bi potaknuli poljoprivrednu proizvodnju i ove godine je svakoj obitelji podijeljeno 25 sjemenskog krumpira sa pripadajućom količinom umjetnog gnojiva i prihrane. Posao uzgoja krumpira kojeg uzgaja Grad, povjeren je gradskoj tvrtci Komunalac kojeg su za proizvodnju potpuno opremili potrebnim strojevima.

vrbovsko

Uspjeli smo u projektu jer se od 2000 domaćinstva njih 1050 javilo na naš poziv i uzelo krumpir, što je odaziv 60 do 70 posto od stanovništva koje je u mogućnosti izvršiti sadnju.  Lani ih se javilo nešto manje od 800. Podijelili smo 26,1 tonu krumpira i 3002 sadnice bobičastog voća, maline, kupine, ribizla i aronije. Ove godine će i Grad udvostručiti nasad i posaditi ćemo 12 tona krumpira na 6 he zemljišta. Umjesto jedne ove godine smo posadili četiri sorte krumpira, dvije rane i dvije kasne. Cilj projekta je da se ljudi vrate prirodi, obrađuju svoje površine i ukazati im na potencijal našeg područja s nadom da će se iz ovoga izroditi i nekoliko OPG-ova. - kazao je Mufić, dodajući da su od lanjskog uroda od 100 tona dio krumpira plasirali po tržnoj cijeni tvrtki s kojoj surađuju, Agro Velebit iz Gospića, a oni im osiguravaju sjemenski krumpir, a dio su donirali školama, vrtićima, pučkoj kuhinji i potrebitima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!