Obavijesti

Promo sadržaj

Dugotrajne zimske južine i vrtoglavice

Dugotrajne zimske južine i vrtoglavice
3

Nezapamćeno visoke temperature za ovo doba godine izazivaju brojne zdravstvene probleme, osobito kod starijih i osjetljivih ljudi. Jedna od najčešćih simptoma zbog kojeg pacijenti ovih dana traže pomoć od liječnika je i vrtoglavica.

O vrtoglavici smo razgovarali s doktorima iz Pupillam poliklinike iz Zadra, to su: dr. Maja Grgec Dragičević, specijalistica otorinolaringologije i dr. Ivan Miletićem, specijalist neurologije.

Što je zapravo vrtoglavica i kako je najbolje opisati?

Dr. Grgec Dragičević: Vrtoglavica je subjektivni osjećaj dezorijentiranosti ili kretanja koji može uključivati osjećaj rotacije, ljuljanja ili nestabilnost. U užem smislu vrtoglavica ili vertigo je subjektivni osjećaj rotacije prostora (kao da se prostor okreće oko nas) i kao takav je najčešće posljedica poremećaja rada sustava za ravnotežu. U širem smislu kada pacijenti kažu „vrti mi se“ pod time opisuju cijeli niz simptoma kao što je i osjećaj manje nestabilnosti i osjećaj smušenosti u glavi. Važno je zapamtiti da vrtoglavica nije bolest nego simptom nekog stanja ili bolesti. Također, uz navedene simptome nerijetko se javljaju mučnina i povraćanje.

Kad se vrtoglavicom bave neurolozi a kad otorinolaringolozi?

Dr. Grgec Dragičević: Uloga neurologa je vidjeti postoji li neki centralni uzrok (posebice kod naglog početka), dok se otorinolaringolog bavi problemima uha koji su mogli dovesti do vrtoglavice. Najčešće su oboje specijalista uključeni u postavljanje dijagnoze. U našoj poliklinici Pupillam smo zbog toga osnovali tzv. multidisciplinarni centar za vrtoglavice. U njemu doktori specijalisti različitih područja pristupaju pacijentu s vrtoglavicom uzimajući u obzir sve njegove bolesti i stanja.

Koji su najčešći uroci vrtoglavice?

Dr. Miletić: Vrtoglavica može imati više uzroka, uključujući bolesti i probleme s uhom (bilo zbog upale, infekcije, ili poremećaja poput Ménièreove bolesti), probleme s vidom, neurološke bolesti, nagle promjene krvnog tlaka, dehidraciju, anemiju i neke lijekove. Ponekad je uzrok psihološki, kao kod anksioznosti ili panike. Kada govorimo o klasičnoj vrtoglavici onda vrtoglavice možemo “ugrubo” možemo podijeliti na periferne i centralne.

Po čemu se razlikuju periferne i centralne vrtoglavice?

Dr. Miletić: Perifernim vrtoglavicama je uzrok poremećaj osjetnih stanica - “senzora” koji mozgu javljaju informacije o položaju glave i tijela u prostoru. Najčešće se radi o poremećaju polukružnih kanalića - dijela unutarnjeg uha koji je zadužen za percipiranje promjene položaja glave. Centralne vrtoglavice su uzrokovane poremećajem funkcije samog mozga - uglavnom u području maloga mozga ili moždanog debla. Ti dijelovi mozga imaju funkciju koordinacije pokreta na način da primaju i obrađuju informacije koje mozak dobiva iz unutarnjeg uha te osjetnih stanica smještenih u mišićima vrata te u koži i mišićima/zglobovima donjih ekstremiteta.

Da li su isti uzroci kod mlađih i starijih ljudi ili ima neke razlike?

Dr. Miletić: Kod starijih je uzrok najčešće vaskularne prirode. Naime, zbog ateroskleroze i poremećaja cirkulacije velikih i malih arterija vrata i glave može doći do naglog prekida cirkulacije u tkivu mozga i nastanka moždanog udara. Kod moždanog udara (infarkta mozga) zbog prekinute opskrbe tkiva mozga dolazi do oštećenja i odumiranja moždanih stanica. Kod mlađih su jedan od čestih uzroka “centralne” vrtoglavice tzv. demijelinizacijske bolesti središnjeg živčanog sustava među kojima je najzastupljenija i najpoznatija multipla skleroza. Osim navedenih primjera tegobe vrtoglavice i poremećaja ravnoteže mogu uzrokovati i druge patologije npr. tumori tkiva mozga, degenerativne bolest mozga te kronično izlaganje alkoholu, nekim lijekovima i kemikalijama.

Koje bolesti unutarnjeg uha uzrokuju vrtoglavicu?

Dr. Grgec Dragičević: To su tzv. benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV), Meniereova bolest, vestibularni neuritis, itd. Oni mogu narušiti normalno funkcioniranje sustava za ravnotežu u unutarnjem uhu, koji pomaže u reguliranju ravnoteže i orijentacije tijela u prostoru. Takve vrtoglavice obično izgledaju kao napadaji vrtoglavice u trajanju od nekoliko sekundi do nekoliko dana. Pacijent je nemoćan, ali se uz pomoć ipak može postaviti u uspravan položaj. Praćene su redovito mučninom ili povraćanjem. Iako su iznimno neugodne, manje su „opasne“ od onih kojima je uzrok u samom mozgu i živcima.

Štp je to paroksizmalni pozicijski vertigo?

Dr. Grgec Dragičević: To je vrtoglavica koja se manifestira kratkotrajnim, ali intenzivnim epizodama vrtoglavice koje su obično pokrenute promjenama položaja glave. Za razliku od drugih uzroka, nije uzrokovana infekcijom ili upalom i može se relativno lako liječiti putem određenih pokreta glave poznatih kao manevarska terapija.

Kako se dijagnosticira vrtoglavica?

Dr. Grgec Dragičević: Točna dijagnoza vrtoglavice zahtijeva sveobuhvatan pregled koji može uključivati anamnezu, fizički pregled, testove sluha, testove ravnoteže, krvne pretrage, magnetnu rezonanciju (MR) ili CT glave te posebne dijagnostičke postupke poput elektrofizioloških ispitivanja.

Od kakvog značaja je magnetna rezonancija u dijagnostici vrtoglavice?

Dr. Miletić: Magnetna rezonancija je najosjetljivija i najdetaljnija metoda prikaza moždanog tkiva, a naročito područja stražnje lubanjske jame gdje se nalaze mali mozak i moždano deblo. Za vrijeme samog pregleda može se po potrebi učiniti, uz snimanje tkiva mozga i tzv. MR angiografija - prikaz krvnih žila bez primjene kontrastnog sredstva.

Kakve su opcije liječenja za vrtoglavicu?

Dr. Miletić: Liječenje vrtoglavice ovisi o njenom uzroku. Ono može uključivati lijekove za ublažavanje simptoma, fizikalnu terapiju, vježbe za ravnotežu, promjene u načinu života kao što su hidratacija i izbjegavanje određenih pokreta koji izazivaju simptome. Najpogodnije je kada možemo riješiti njen uzrok i time osloboditi pacijenta simptoma kao kod slučaja kada je problem s pomakom kristalića u centru za ravnotežu gdje uz 1-2 repozicijska pokreta pacijenta doživotno oslobađamo tegoba koje su ga onemogućavale u svakodnevnom životu. Međutim, nekad se dogodi i suprotno, a to znači da ne znajući pravi uzrok vrtoglavice ne možemo ju ni „izliječiti“.

Postoje li specifične preporuke za osobe koje često doživljavaju vrtoglavicu?

Dr. Grgec Dragičević: Osobama koje često doživljavaju vrtoglavicu preporučuje se da uvijek polako ustaju iz ležećeg ili sjedećeg položaja, da piju dovoljno tekućine, da izbjegavaju iznenadne promjene položaja, da smanje unos soli ako je vrtoglavica povezana s Menierovom bolesti ili kao što je slučaj kod BPPV da prakticiraju vježbe za ravnotežu. Također, trebali bi redovito kontrolirati svoje zdravstveno stanje i pratiti upute liječnika.

Mogu li vježbe za ravnotežu stvarno pomoći?

Dr. Miletić: Da, vježbe za ravnotežu mogu značajno pomoći u smanjenju simptoma vrtoglavice, posebno ako je uzrokovan problemima s unutarnjim uhom. Te vježbe pomažu tijelu da se prilagodi i nauči kako kompenzirati nedostatak informacija ili pogrešne informacije koje dolaze iz unutarnjeg uha.

Kada treba potražiti hitnu medicinsku pomoć u vezi s vrtoglavicom?

Dr. Miletić: Hitnu medicinsku pomoć treba potražiti ako vrtoglavica dolazi s drugim ozbiljnim simptomima kao što su oštra glavobolja, gubitak sluha, teškoće u govoru, promjena vida, slabost u udovima, padovi ili gubitak svijesti. Ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem koji zahtijeva brzu medicinsku intervenciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.