Promo sadržaj

Komentari 0

Đurđevac – za 1 gradsku kunu osigurao 8,7 kn iz europskih fondova

Đurđevac – za 1 gradsku kunu osigurao 8,7 kn iz europskih fondova

Grad s 8.000 stanovnika pronašao model jačanja poduzetničkih kapaciteta

Grad Đurđevac u posljednjih desetak godina otvaranjem poduzetničkih zona i inkubatora, povlačenjem sredstava iz EU fondova do razvoja poduzetničkih mjera pokazuje kako su modeli generiranja gospodarskog napretka mogući, ako im se pristupa strateški. Nedavnim otvaranjem poduzetničke zone A-sjever, uz postojeće, A-jug i zonu B, Grad koji broji oko 8.000 stanovnika prometnuo se u važnu gospodarsku točku na karti Hrvatske. Koncept poslovnog centra, koji potiče poduzetničku klimu u Koprivničko – križevačkoj županiji, Grad Đurđevac je gradio sustavno. Izgradnjom Poduzetničkog inkubatora, kako generatora razvoja, Grad Đurđevac je napravio iskorak koji je rezultirao velikom aktivacijom poduzetnika iz IT sektora i IKT tehnologije. Ovim projektom Grad je osim infrastrukture poduzetnicima osigurao oslobođenja plaćanja zakupa prve godine, dok se svake sljedeće godine zakup povećava za 25%. U inkubatoru je trenutno smješteno osam tvrtki, koje zapošljavaju 44 osobe.

Kontinuitet daljnjeg poslovnog razvoja poduzetnika, koji afirmiraju svoje poslovanje kroz inkubator, Đurđevac je omogućio kroz tri poslovne zone. Razvoj poslovnih zona, koji je započeo prije nekoliko godina išao je postupno, uz prepreke koje su se najviše odnosile na rješavanje imovinsko pravnih pitanja, posebice otkupa zemljišta i problema sa stanjem u zemljišnim knjigama. Prema riječima bivšeg gradonačelnika, Željka Lackovića, „Jedini model u rješavanju imovinsko – pravnih pitanja bilo je strpljenje i tim ljudi koji su se sustavno i kontinuirano bavili ovom problematikom. Riješeni imovinsko - pravni odnosi bili su temelj za pripremu projektno - tehničke dokumentacije, a upravo zahvaljujući pravodobnom rješavanju navedenog bili smo potpuno spremni prijaviti se za EU natječaje, koji su nam osigurali izvrsne uvjete financiranja izgradnje infrastrukture, a temeljem kojih smo uspjeli otkup zemljišta po povoljnim uvjetima ponuditi i našim investitorima.

Poslovna zona A sjever

U posljednjih nekoliko godina Đurđevac je pokazao kako usprkos fami oko kompleksnosti privlačenja sredstava iz EU fondova, administrativnim izazovima, zbog kojih se veliki broj manjih općina nije usudio aplicirati u tolikoj mjeri, odlučio ozbiljnije okrenuti ovom modelu financiranja.

Ulaskom Republike Hrvatske u EU otvorile su se brojne mogućnosti za razvoj jedinica lokalne samouprave i drago nam je što je smo jedna od uspješnijih jedinica lokalne samouprave gdje smo na 1 gradsku kunu uspjeli osigurati 8,7 kn iz EU fondova. Koristeći EU fondove razvijamo infrastrukturu, podigli smo društveni standard i unaprijedili razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Iako se često govori kako ne treba „svaštariti“ i prijavljivati svaki projekt, učinili smo upravo to – javili smo se na svaki natječaj koji je bio raspisan, a na kojem smo zadovoljavali formalne uvjete za prijavu. Iako svi projekti nisu prošli iz svakog smo naučili nešto novo i imali pripremljenu dokumentaciju za novi natječaj.“, izjavio je gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči.

S ciljem stvaranja daljnjeg povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanja poduzetničke klime te osiguranja preduvjeta za razvoj poduzetničkih aktivnosti Đurđevac razvija i Program poticanja poduzetništva, koji sadrži 20 modula, odnosno mjera, za što je ove godine izdvojeno 640.000 kn.

Proračun iz godine u godinu pokazuje ekspanzivan rast, (2015. godine 35.365.504 kn / 2021. godine 106.752.132 kn), što potvrđuje kako su odluke donesene posljednjih godina o modelu razvoja Đurđevca pokrenule upravo one segmente gospodarstva koje su imale pravi potencijal za razvoj ovoga kraja.