Riječ je o pšenici visoke kvalitete, koja je sve traženija na hrvatskom, ali i inozemnim tržištima, a neizostavan je sastojak najkvalitetnijih tjestenina
Durum pšenica otkupljuje se po dvostruko većim cijenama od obične pšenice
Kao i svake godine, sredinom srpnja, vrijeme je za žetvu pšenice. U Hrvatskoj se ove godine očekuje čak 750.000 tona pšenice, što je prinos koji je i iznad očekivanog. Međutim, rijetki od nas znaju da nije svaka pšenica ista. Naime, jednu od najkvalitetnijih i najcjenjenijih sorti – durum pšenicu – u Hrvatskoj nažalost malotko proizvodi.
Durum pšenica sadrži čak 50 posto više bjelančevina od obične pšenice, ali je bogata i ugljikohidratima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima te vitaminima. No, ona je i odličan izvor zarade za poljoprivrednike jer se ove godine durum pšenica otkupljivala po čak 2 kn za kilogram dok je cijena „obične“ pšenice bila 0.94 kune, a cijela žetva, uz prinos od 5,5 tona po hektaru, već je otkupljena. Zanimljivo je i da se durum pšenica može sijati dva puta godišnje, u jesen i u proljeće.
Naime, najveći domaći proizvođač svježe tjestenine, tvrtka Naše klasje iz Zaprešića, za svoju svježu tjesteninu Aurelia koristi isključivo najkvalitetniju durum pšenicu hrvatskih proizvođača. Zanimljiva je činjenica da je upravo tvrtka Naše klasje prije sedam godina pokrenula pilot-projekt sadnje durum pšenice s ratarima u Baranji jer se do tada durum pšenica u Hrvatskoj uopće nije proizvodila.
„Dugo godina nas je smetala činjenica da, pored naše žitnice u Slavoniji i Baranji, Hrvatska nema registrirane sorte pa time niti proizvodnju tvrde pšenice od koje se proizvodi svaka „ozbiljna“ tjestenina. Ulaskom u EU sve europske sorte su automatizmom postale registrirane kod nas, a mi smo se potrudili pronaći ratare u Baranji koji su odlučno ušli u proizvodnju nečeg novog. Danas s ponosom ističemo da je Aurelia svježa tjestenina jedina tjestenina proizvedena od baranjske durum pšenice“, rekao je Zoran Šimunić, vlasnik i direktor tvrtke Naše klasje.
Baranjac Josip Šipoš, koji proizvodi durum pšenicu za potrebe tvrtke Naše klasje iznimno je zadovoljan što je ušao u projekt proizvodnje durum pšenice jer ona donosi odlične prinose po dvostruko većim cijenama otkupa od uobičajenih, a Šipoš je i ponosan što svojom durum pšenicom može doprinijeti iznimnoj kvaliteti finalnog proizvoda, hrvatskoj svježoj tjestenini Aurelia.
Križevci – tvoje blagdansko odredište ove godine
Made in Slavonija: od baroka do cerničkog ćupteta
Izazovi u gospodarenju biootpadom: Konferencija u Šibeniku