Obavijesti

Promo sadržaj

Europska unija ulaže u digitalnu i zelenu tranziciju hrvatskih poduzeća

Europska unija ulaže u digitalnu i zelenu tranziciju hrvatskih poduzeća
3

Europska unija nastoji transformirati svoje gospodarstvo ulaganjem u zelene i digitalne tehnologije koje, osim što izravno odgovaraju na nadolazeće izazove klimatske krize, također predstavljaju ogroman potencijal za rast i daljnji razvoj europskih poduzeća.

U Republici Hrvatskoj, u dosadašnjoj provedbi EU fondova, financijska sredstva za digitalnu i zelenu tranziciju dodjeljivala su se kroz Operativni programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., odnosno kroz Prioritetnu os 3 „Poslovna konkurentnost“ ukupne vrijednosti 585,7 milijuna eura.  

Potencijal zelenog gospodarstva za rast i razvoj prepoznala je tvrtka MEC d.o.o. iz Nedelišća koja se bavi proizvodnjom fleksibilne ambalaže pretežito za prehrambenu industriju i koja ima dugogodišnje iskustvo u korištenju EU fondova. Tako su još 2017. godine proveli projekt “Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovnih procesa uvođenjem integriranog CRM i ERP rješenja“ kojim su poboljšani način i kvaliteta rada kroz informatičke procese. Vrijednost projekta iznosila je 231.708 kuna, dok su bespovratna sredstva iz EU fondova iznosila 166.829 kuna. Za sljedeći projekt naziva „Projekt izmjene rasvjete i izgradnje sunčane elektrane radi povećanja energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama“ čija je ukupna vrijednost iznosila 1.131.393 kuna, MEC je osigurao bespovratnu potporu iz EU fondova u iznosu od 861.887 kuna.  

Krajem prošle godine tvrtka je započela provedbu projekta „Jačanje konkurentnosti poduzeća MEC ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ kojim je nabavljen stroj za tisak te je uveden sustav automatskog pakiranja, čime je riješen niz problema kao što su ograničeni proizvodni kapaciteti, smanjena fleksibilnost proizvodnje, visoki troškovi poslovanja, nastanak otpada te nedostatak takozvanih „pametnih“ proizvodnih sustava kojima se postižu automatizacija, digitalizacija, umreženost i povezanost poslovnih procesa. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 16,2 milijuna kuna pri čemu je 7,5 milijuna kuna dodijeljeno iz EU fondova. 

Stroj koji smo nabavili trenutačno je trend na tržištu, jer osim što omogućuje preradu novih reciklabilnih materijala, također omogućuje tisak s vodenim bojama koje drastično smanjuju utjecaj na okoliš. Projektom smo dodatno uveli automatizaciju pakiranja novih roba i time eliminirali mogućnost ljudskih pogrešaka“, izjavio je Danko Železnjak, direktor tvrtke MEC. 

U novom financijskom razdoblju 2021.-2027. Europska unija stavlja još veći naglasak na važnost zelene i digitalne tranzicije s ciljem stvaranja održivijeg i otpornijeg europskog gospodarstva. Radi se ujedno o području unutar kojeg će biti moguće ostvariti najveće sufinanciranje budućih EU projekata.  

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici strukturnifondovi.hr 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
PROMO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu

Strateškim odabirom kompanija za preuzimanje i težnjom izvrsnosti u složenim procesima njihove integracije, Studenac nastavlja širenje na hrvatskom tržištu

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?
PROMO

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?

Uživajte u čarima odmora u hotelu Continental u Opatiji
Nastavi tradiciju uz Staročeško
PROMO

Nastavi tradiciju uz Staročeško

U današnje vrijeme, kod pristupa potrošačima sve je bitnija autentičnost i postojanost branda, a još bitnija je i očuvanost tradicije. Upravo smo na tradiciju najponosniji u Pivovari Daruvar kao nešto što iznimno poštujemo i čuvamo.