Promo sadržaj

Komentari 0

Evo kako možete što bezbolnije proći državnu maturu

Evo kako možete što bezbolnije proći državnu maturu

Srednjoškolci se trenutno suočavaju s velikom stresom uoči ispita na državnoj maturi. Od stresa ne možemo potpuno pobjeći, ali ga je moguće svesti na razumnu mjeru

Državna matura visoko je stresno razdoblje, a trema i nervoza uoči važnog ispita mogu imati neugodne posljedice na nas. Na neke stres djeluje tako da ne mogu normalno spavati. Drugi u sebe prekomjerno unose junk food, dok se kod trećih stres manifestira znojenjem dlanova ili strahom od pada ispita.

O čemu ovisi razina stresa s kojom se suočavamo? U velikoj mjeri o nama samima. Organizirano vrijeme učenja, kvalitetna priprema za ispit i povezivanje s ljudima koji se nalaze u sličnoj situaciji, samo su neki od koraka koji nam mogu pomoći u smanjenju nervoze i stresa. Ono što je važno je da stres dovedemo na umjerenu razinu. Jednom kada uspijemo smanjiti razinu stresa, on na nas djeluje kao motivator. To u konačnici utječe na veću produktivnost, fokus na ono što je bitno te uspješno rješavanje nekog zadatka.

Evo nekoliko savjeta kako smanjiti stres prije ispita, koje je pripremila Mia Flander Tadić, psihologinja i voditeljica Studentskog savjetovališta na Edward Bernays University Collegeu:

Dobra priprema – Neka vas dan prije ispita ispitaju ukućani ili prijatelji kako biste provjerili koliko ste spremni. Nemojte se obeshrabriti ako se pojavi pitanje na koje nećete znati odgovor, nego sjednite i još jednom koncentrirano pročitajte gradivo.

Pravilna prehrana – Neposredno prije ispita izbjegavajte konzumaciju kave, čajeva i nezdrave hrane. Umjesto toga pijte vodu, jedite zdraviju i laganiju hranu te se dobro naspavajte.

Suočite se sa svojim strahovima – Napravite svoj mini ispušni ventil deset minuta prije ispita. Na papir ili u bilješke na svom pametnom uređaju napišite zašto se bojite polaganja ispita i obračunajte se sa svojim strahovima na papiru.

Pozitivne misli – Što je najgore što se može dogoditi? Čega se toliko bojim? Što ako padnem ispit? Zaboravite ova i slična pitanja i prebacite fokus na pozitivne misli.

Napravite mini vježbe – Opustite se uz kratke vježbe disanja i opuštanja, druženje i razgovor s dragim osobama.

Studenti Bernaysa imaju podršku Studentskog savjetovališta, posebice u vrijeme ispitnih rokova, a njihove savjete od jeseni možeš koristiti i ti jer nam je stalo do tebe.

Prijavi se za upisni razgovor na Bernays klikom na B faktor i napravi svoj najBolji korak. Odaberi #Bfaktor!