Obavijesti

Promo sadržaj

Evo u čemu smo bolji od jedne Francuske, a pariramo Švedskoj

Evo u čemu smo bolji od jedne Francuske, a pariramo Švedskoj

Solarna energija postala je jedan od najpopularnijih obnovljivih izvora energije, a osim što štiti planet, štiti vaš novčanik jer je ovo najjeftiniji izvor energije na svijetu. Kako je to moguće, objasnio nam je stručnjak Niko Bašić

VIDEO

Glavni obnovljivi izvori energije uključuju energiju vjetra, solarnu energiju, hidroenergiju, geotermalnu energiju i biogoriva. Korištenje takvih izvora energije ima mnoge prednosti - od redukcije emisija štetnih stakleničkih plinova i smanjenja ovisnosti o tržištima fosilnih goriva, ponajprije nafte i plina, do potencijalnog otvaranja novih radnih mjesta u takozvanim zelenim tehnologijama. 

Svega ovoga itekako je svjesna i Europska unija, koja je 2019. godine svojim članicama postavila vrlo ambiciozan plan. Riječ je o paketu mjera pod nazivom "European Green Deal", prema kojem bi Europa do 2050. godine trebala postati prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu. Tako je, prema prvim statistikama o korištenju obnovljivih izvora energije, EU dosegnula udio od 22,1% svoje bruto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, što je oko 2 postotna boda iznad cilja, izvještava Eurostat. Isto tako, zanimljivo je istaknuti da je Hrvatska, uz Švedsku, država članica koja je uspjela značajno premašiti svoje ciljeve za 2020. godinu, i to za 11 postotnih bodova, a Francuska jedina zemlja koja zadane ciljeve nije dosegnula.

Broj kućnih solarnih elektrana raste

S obzirom na statistike, može se zaključiti da je Hrvatska vrlo snažno zakoračila u zelenu energetsku tranziciju, ali isto tako saznajemo da je, nažalost, još na početku što se tiče pitanja kućnih solarnih elektrana. 

- Procjena je da oko 1800 kućanstava u Hrvatskoj trenutno ima kućnu solarnu elektranu. Zadnji službeno dostupni podatak je iz siječnja 2022. godine, kad je, prema HEP ODS-u, bilo malo manje od 1500 kućnih solarnih elektrana - govori nam Niko Bašić, PV B2C Operations Team Leader, E.ON Hrvatska.

Dodaje da je, primjerice, u Sloveniji samo u 2019. godini postavljeno više od 2400 kućnih solarnih elektrana, što dobro oslikava potencijal koji bi Hrvatska mogla i trebala ostvariti kad je riječ o broju postavljenih kućnih solarnih elektrana. No kako da to ostvari?

Solar,Photovoltaic,Panels,On,A,House,Roof

Cilj je postići energetsku samoodrživost

- Trenutne prepreke bržem razvoju primjene solarne energije u Hrvatskoj su sporo odobravanje dokumentacije od strane nadležnih HEP ODS-ova i nepovoljan model subvencioniranja. Za sada je metoda najbržeg prsta kriterij prema kojem se odabiru predmeti koji će dobiti subvenciju, ali mislim da bi za neke veće promjene linearno subvencioniranje bila mnogo pogodnija opcija - predlaže Bašić.

Konkretno, danas pojedinačno kućanstvo može ostvariti subvencije u iznosu većem od 50% ukupne investicije, čime se može dekarbonizirati tek jedno kućanstvo. S druge strane, ako bi se preraspodijelila subvencija na, recimo, 20% po svakom kućanstvu, onda bi se za sličan iznos dekarboniziralo 2,5 kućanstava. Time bi se većem broju građana omogućila ušteda na troškovima električne energije, ali i na inicijalnim investicijama. 

- U Europskom putu dekarbonizacije i energetske efikasnosti važnost korištenja izvora energije bez emisije štetnih plinova raste iz dana u dan. Dodatno, povećanje udjela obnovljivih izvora energije, konkretno solarne energije, povećava energetsku samoodrživost te se smanjuje ovisnost o uvoznim energentima, što je, s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju, vrlo važna stavka - kaže naš sugovornik.

Kako se ugrađuju solarni paneli?

Proces ugradnje kućne solarne elektrane počinje prikupljanjem informacija o potrošnji električne energije kućanstva kako bi se elektrana mogla optimalno dimenzionirati, pojašnjava nam naš sugovornik. Nadalje, E.ON preuzima sve zadatke i korake potrebne za puštanje kućne solarne elektrane u pogon.

Od pripreme Glavnog elektrotehničkog projekta prema predviđenoj i ugovorenoj snazi kućne solarne elektrane te izvršavanja provjere mogućnosti priključenja kod HEP ODS pa sve do montaže panela. Također izrađuju finalnu dokumentaciju te zahtjev za trajni pogon prema HEP ODS-u. S kupcem se na kraju još samo aktivira kućna solarna elektrana. 

Solarni paneli koje ugrađuje E.ON imaju garanciju na proizvodni kapacitet od 25 godina. U slučaju da proizvodni kapacitet pojedinog panela padne ispod 85%, E.ON će zamijeniti panele koji ne zadovoljavaju deklarirane parametre kvalitete unutar navedenog roka.

Cijene kućnih solarnih elektrana vrlo su različite te ovise o potrebnoj snazi elektrane, koja se dimenzionira na temelju potrošnje energije u kućanstvu te budućim planovima potrošnje pojedinoga kupca, što uključuje, primjerice, potrebu za dodatnim trošilima, punjačima za automobile i slično. Za najjednostavniju provjeru cijene ovog pothvata posjetite besplatan E.ON kalkulator uštede.

House,With,Photovoltaic,Solar,Panel,And,Calculator,And,Documents,-

Isplativost nakon 6 do 8 godina

Prema izvješću Međunarodne agencije za obnovljivu energiju iz 2020. godine, pokazalo se da je solarna energija najjeftinija električna energija u povijesti i da je u većini velikih zemalja jeftinija od ugljena i plina. Također, predviđa se da će troškovi za ovu vrstu energije do 2024. godine pasti od 15% do 35%. Samo prošle godine Australija je postavila više od 3000 MW krovnih solarnih panela, zbog čega danas jedna trećina australskih kućanstava koristi solarnu energiju, što je uvjerljivo najveća takva stopa na svijetu. Upravo će ovakav pozitivan trend ugradnje panela i njegova sve šira dostupnost omogućiti značajno smanjenje troškova solarne energije.

Nažalost, u trenutnim okolnostima Bašić svjedoči da se hrvatski građani teško odlučuju na investiciju u kućnu solarnu elektranu, i to ponajviše zbog visokih inicijalnih troškova. Ipak, ako sagledamo širu sliku, naš sugovornik kaže da paneli nakon relativno kratkog vremena počinju donositi isključivo dobit uštedom na računima električne energije

- Trenutno je očekivano vrijeme povrata investicije za prosječno kućanstvo od šest do osam godina. S obzirom na to da su cijene električne energije za kućanstva i dalje državno potpomognute te je realno očekivati nastavak rasta cijena električne energije, taj će se period značajno smanjivati - predviđa Bašić. Dodaje da će ova mogućnost uskoro postati realna i za zgrade jer se očekuje donošenje izvedbenih zakona relevantnih državnih tijela prema kojima bi stanari mogli koristiti kućne solarne elektrane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
PROMO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu

Strateškim odabirom kompanija za preuzimanje i težnjom izvrsnosti u složenim procesima njihove integracije, Studenac nastavlja širenje na hrvatskom tržištu

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?
PROMO

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?

Uživajte u čarima odmora u hotelu Continental u Opatiji
Nastavi tradiciju uz Staročeško
PROMO

Nastavi tradiciju uz Staročeško

U današnje vrijeme, kod pristupa potrošačima sve je bitnija autentičnost i postojanost branda, a još bitnija je i očuvanost tradicije. Upravo smo na tradiciju najponosniji u Pivovari Daruvar kao nešto što iznimno poštujemo i čuvamo.