Obavijesti

Promo sadržaj

Festival će se održati u MSU i u KIC-u, a selekcija je izvanredna - pregršt nagrađivanih filmova

Festival će se održati u MSU i u KIC-u, a selekcija je izvanredna - pregršt nagrađivanih filmova
9

Sedamnaesto izdanje Festivala tolerancije u Zagrebu, uz selekciju intrigantnih filmova prikazanih i nagrađenih na najznačajnijim svjetskim festivalima poput Sundancea, Cannesa ili Berlinalea.

Filmske projekcije igranih filmova očekuju nas 23. - 27. siječnja 2024. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, a dokumentarni program 24. – 28. siječnja, u Dokukinu KIC, u Preradovićevoj 5. Svi program besplatni su za posjetitelje. 

Festival tolerancije posljednjih 16 godina održava se kao angažirana kulturno-edukativna platforma, koja primarno kroz filmski, ali i izložbeni te edukativni program promiče ideje tolerancije, suživota, otvorenosti i dijaloga. Teme kojima će se kroz filmove i popratni program baviti Festival tolerancije kroz svoje 17. izdanje su: izbjeglištvo, bijeg iz domovine, pitanje identiteta, bulling,  žene u patrijarhalnoj sredini i negiranje zločina, genocida i holokausta. Aktualne su to društvene pojave koje sve više ukazuju na potrebu za progovaranjem o nepravdama, inzistiranju na dijalogu i suradnji cijele zajednice u borbi protiv diskriminacije, što je uz podršku marginaliziranim skupinama jedan od glavnih ciljeva djelovanja udruge Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb i projekta Festivala tolerancije – JFF Zagreb. 

Filmski programi ove su godine podijeljeni u četiri kategorije, a selekciju filmskog programa potpisuju  Snježana Tribuson i Boško Picula uz programsku savjetnicu i predselektoricu Dinu Pokrajac. Prilikom selekcije filmova posebna se pozornost usmjerila na filmove iz tzv. svjetskoga festivalskog kruga nagrađivane na prestižnim festivalima. Ugriz stvarnosti prikazuje nam jedanaest  dokumentarnih filmova, a u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost i aktualnost koju dobar dokumentarac uvijek ima. Izdvajamo film “20 days u Mariupolju” Msytslava Chernova,  koji je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu osvojio nagradu publike.

Program Spektar donosi nam selekciju od dvanaest svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na teme kao što su holokaust, ljudska prava i aktualni društveni problem, od kojih bismo izdvojili dramu “Disco boy”,  Giacoma Abbruzzesa u kojem glumi Leon Lučev, a koja je na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađena za izvanredno umjetničko dostignuće te film “ Tjelešce (Piccolo Corpo)” Laure Samani, dobitnika nagrade Europsko otkriće – Prix FIPRESCI 2022.

Očekuje nas i pobjednik prestižnog Sundance film festivala “ Tisuću i jedan (A thousand and one)”, redatelja A.V. Rockwella, kao i “Ljeto s nadom (Summer with Hope)” - pobjednik Karlovy Vary Film Festivala 2022. 

Mali koraci posvećen edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, a između četiri ponuđena naslova prikazivat će se i “ Piletina za Lindu (Chicken for Linda)” koji je osvojio nagradu ocjenjivačkog suda za najbolji dugometražni animirani film na ovogodišnjem Festivalu u Annecyju 2023.

Samo kratko, donosi izbor od 14 kratkih filmova među kojima i “27” koji je režirala  Flóra Anna Buda, a proglašen je najboljim kratkim filmom u Cannesu i Annecyju, “ Gusjenice (Les chenille)” koji su režirali Michelle Keserwany i Noel Keserwany, a koji je nagrađen kao najbolji kratki film na Berlinaleu, te “ Stranac na vratima (Stranger at the gate)” Joshue Seftela iza kojeg je nominacija za nagradu Oscari i posebno priznanje na Tribeca Film Festivalu.  

Tolerance Talk, javne panel rasprave koje se dugi niz godina održavaju u sklopu filmskog programa Festivala tolerancije i ove godine otvorit će tri goruće i društveno relevantne teme: ovisnost o video igrama, integraciju izbjeglica (u suradnji s UNHCR Hrvatska) i pitanje negiranja holokausta te rastućeg antisemitizma. 

Gradeći na idejama i vrijednostima, tolerancije, suživota, otvorenosti i dijaloga izložbeni program Festivala svake je godine tematski posvećen ranjivim društvenim skupinama. Izložba fotografija "Tu smo" rezultat je suradnje Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom "SUMSI." Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o kvaliteti života osoba s invaliditetom i služi kao podsjetnik na važnost inkluzije, razumijevanja i podrške. Inspirirana izložbom foto-portreta izbjeglica iz 2019. godine, "Oni/They," izložba "Tu smo" donosi foto portrete osoba s invaliditetom kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana. Ove fotografije nisu samo slike; one su priče o hrabrosti, izdržljivosti i dostojanstvu. Fotografije će biti izložene u javnom prostoru, na Trgu Petra Preradovića, od 18. do 28. siječnja 2024. godine.  

Program je kao i dosadašnjih godina besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR Hrvatska i drugih partnera. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
PROMO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu

Strateškim odabirom kompanija za preuzimanje i težnjom izvrsnosti u složenim procesima njihove integracije, Studenac nastavlja širenje na hrvatskom tržištu

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?
PROMO

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?

Uživajte u čarima odmora u hotelu Continental u Opatiji
Nastavi tradiciju uz Staročeško
PROMO

Nastavi tradiciju uz Staročeško

U današnje vrijeme, kod pristupa potrošačima sve je bitnija autentičnost i postojanost branda, a još bitnija je i očuvanost tradicije. Upravo smo na tradiciju najponosniji u Pivovari Daruvar kao nešto što iznimno poštujemo i čuvamo.