Gastro - pustolovine britanskog chefa na National Geographicu | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Gastro - pustolovine britanskog chefa na National Geographicu

Gastro - pustolovine britanskog chefa na National Geographicu
5

Divlji brzaci, olupine brodova, ose, crvi i neobični svećenici. Što li sve Gordon Ramsay neće napraviti za hranu?

Otkrivanje neobičnih okusa (i ukusa) i poseban je zadatak britanskog chefa Gordona Ramsaya u serijalu Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje, čija se treća sezona upravo prikazuje na National Geographicu. Gordona su izvukli iz prostrane kuhinje londonskog restorana i poslali u potragu za novim, neotkrivenim i (moglo bi se reći) čudnim kuhinjama svijeta

Nakon Istre, Teksasa, Portugala i Maina, Gordon ne posustaje. Borba za hranu (ponekad i goli život)  te konačni okršaj s lokalnim chefovima u kojemu za svoje domaćine priprema sve ono što je naučio, nastavljaju se i dalje. Iako je u fokusu nacionalna kuhinja, Ramsayeve gastro - avanture vode nas u neobične i pitoreskne kutke svijeta i upoznaju s tradicijom, načinom života i svjetonazorima raznih nacija. Da, zabavno je gledati vrhunskog chefa kako se bori s prirodom i suočava s nepoznatim, ali je podjednako zabavno i učiti o zemljama koje možda nikad ne bismo ni pomislili posjetiti.

86291

Jugoistok Meksika, točnije grad Oaxacu, upoznajemo 17. listopada u 21:00h na National Geographic-u. Misija: otkriti tajnu čuvenog gustog i bogatog umaka (mole). Oaxaca je sjecište drevnih i kultura novog svijeta te, kako Ramsay kaže „utvrda autohtonih namirnica i tradicionalnog molea“. Ovaj živopisni grad istoimene meksičke pokrajine dobrano je izmučio našeg chefa koji je zaključio da je njegova tradicionalna kuhinja najkompliciranija kuhinja svijeta. Naime, obilje začina i okusa, višesatna priprema, tona živaca, naporan fizički rad i žuljevi na rukama, nikako ne odgovaraju Ramsayevom karakteru.  Pa ipak, odlučan u namjeri da u finalnom obračunu pobijedi Gabrielu Camaru, zvijezdu moderne meksičke kuhinje, i usput prikupi što je više moguće autohtonih sastojaka, uporni Britanac pristaje na sve. Radi čokoladu na tradicionalan način – ručno melje i prži zrna kakaa (Usput, Meksikanci i dalje piju čokoladu na stari način – s cimetom i vodom), traži ogromne crve u starim panjevima, zavlači se u mravinjak medenih mrava, bori s osama za njihov med i larve koje su također dio tradicionalne kuhinje (Navodno su odlične s čilijem i češnjakom), saaaaaaatima priprema originalni mole s mladim kuharom, gubi živce s osjetljivom pripremom tortilja i pokušava pripremiti agave za proizvodnju čuvenog mezcala. Uz sve to, ponovno završava samo u ručniku – jer obilježje Oaxace je i temescal, vrsta saune koja potječe još iz doba Asteka. Je li mu pomogla? Hmmmm...

86293

Divljina u blizini kanadske granice, Gornji poluotok američke savezne države Michigan (Upper Peninsula) osim prekrasne prirode, nudi i netipičnu američku kuhinju. Da nije tako, vraga bi Ramsay lutao po toj divljini i strahovao od medvjeda, vukova i puma u lokalnim šumama!  Zbog svoje geografske izoliranosti (ovdje živi samo 3 % stanovništva Michigana), stanovnici su razvili veoma jak regionalni identitet i nazvali se Yooperima. Zato je i Ramsayev zadatak u ovoj epizodi postati Yooperom, što u jednoj prilično zatvorenoj zajednici poput ove nije nimalo jednostavno. U šumama prepunih divljih zvijeri lovi šljuke, bere posebnu vrstu divljih gljiva (tzv. chaga) koje – kao za inat – rastu visoko na drveću i pokušava uloviti skrivenog slatkovodnog bakalara, odnosno burbot fish među olupinama starih brodova duboko ispod površine hladnog jezera Superior (ima ih više od 600, kažu domaćini). Put ga vodi i do zabačenog samostana u kojemu žive neobični svećenici poznati po fantastičnom džemu od sjevernoameričkih malina (thimbleberry). Kako bi doslovno zaradio teglicu, Gordon mora postaviti ogradu koja će nasade štititi od medvjeda i dokazati snagu volje u utrci s prepunim tačkama. Treba li uopće spomenuti koliko puta ga je svećenik upozorio na psovanje? Odiseja poluotokom završava kod jednookog kapetana koji će ga naučiti pripremati dimljene riblje kobase. I za kraj, sve što je naučio (i za što se namučio) treba primijeniti u  konačnom duelu s lokalnim chefom Jamesom Rigatom. Je li zaradio titulu počasnog Yoopera? Pričekajte 24. listopada i saznajte u 21:00h na National Geographic-u.

86293

U Finskoj, zemlji tisuću jezera i više od tri milijuna sauna, chef pokušava upoznati finsku ljetnu kuhinju. Svoje putovanje započinje u Laponiji (da, tamo gdje živi Djed Mraz i ne, nije ga upoznao), kojoj ljeto donosi pregršt boja, temperature od kojih 18 stupnjeva i danje svjetlo u trajanju 70-ak dana. Za dobrodošlicu ga njegov „izazivač“, chef Kim Mikkola, šalje u močvaru prepunu komaraca, zmija i tzv. živog blata kako bi ubrao „dragulje močvare“ – nordijsku kupinu koju će definitivno morati koristiti u finalnom obračunu. U močvari će zaigrati i nogomet sa ženskim timom, kušati jedan prilično neobičan specijalitet (Ima veze s mravima i to je jedino što ćemo vam za sada otkriti) i saznati da izvorni naziv Finske – Suomi – potječe od finske riječi za močvaru (suomi). Na samoj granici sa Švedskom bori se s ludim riječnim brzacima čije ime nije imao šanse izgovoriti (Ovdje ćete čuti najviše cenzorskih „bipova“), u finskoj sauni kuha okruglice od soba (Upozorenje: Gordon u ručniku!), a na drvenim pontonima upitne stabilnosti i kvalitete prastarom metodom peca riječnu ribu, whitefish, koja se tradicionalno peče na rašljama i otvorenoj vatri. Grand finale – uči raditi katran. Da, katran. Iako se koristi za premazivanje brodova i protiv komaraca, Finci su našli još jedan zanimljiv način uporabe – rade liker. Okus? Gordonov izraz lica govori sve…a još puno toga nam je Gordon pripremio u svom serijalu „Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje“ koji se upravo emitira na National Geographic-u. Nove epizode možete gledati svake nedjelje u 21:00h, a epizoda o Finskoj će premijerno biti prikazana 31. listopada.

86293

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu
PROMO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom
PROMO

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom

Napravljeno od neobičnog materijala Ceraluminuma i sa superiornim mogućnostima umjetne inteligencije, ovo će prijenosno računalo osvojiti vaše srce
Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit
PROMO

Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit

BMC Complementary Medicine and Therapies je znanstveni časopis porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva (Velika Britanija) koji izdaje izdavačka kuća BioMed Central