Obavijesti

Promo sadržaj

Gdje probati najbolje domaće delicije od sezonskog voća?

Gdje probati najbolje domaće delicije od sezonskog voća?
2

Iako mala zemlja, Hrvatska se može pohvaliti voćnim blagodatima od kojih nastaju itekako velike slastice. Inovativne, autentične i domaće delicije na spomen kojih se same od sebe stvaraju zazubice

Gdje se može probati osvježavajuća juha od lubenice i tko radi najbolje štrudle od borovnica, saznala je ekipa portala Hrvatska 365 Gourmet. Bacite se na čitanje jer najslasniji ljetni specijaliteti čekaju vas još samo do kraja ljeta...

Bogatstvo kontinenta i domaće morske obale u ljetnim se danima posebice može mjeriti velikim količinama sočnog sezonskog voća, a kada je tu voće, vrijeme je za najfinije slastice iz kuhinja onih najiskusnijih. Iako mala zemlja, Hrvatska se može pohvaliti voćnim blagodatima od kojih nastaju itekako velike slastice. Inovativne, autentične i domaće delicije na spomen kojih se same od sebe stvaraju zazubice mogu se pronaći u svakom kutku Lijepe naše.

Dalmacija, Mediteran u malom, zadužena je za osvježavajuće deserte koji ljeti hlade uz toćanje noga u čistom moru, dok kontinentalni dio zemlje neprestano donosi novitete koji ga svakom sezonom čine sve popularnijim. Borovnice, breskve, ribizl i bazga samo su neki od favorita ove godine. Domaći uzgoj, svježi okusi i pravilna obrada namirnica donose fantastične tanjure kojima se uvijek slatko vratiti.

Da bazga nije stvorena samo za pripremu slatkih napitaka, dokazuje i sjajan desert koji se s guštom priprema kod kuće, kao i u vrhunskim restoranima. Riječ je o pohanoj bazgi čiji način pripreme iz ovog cvijeta izvlači ono najbolje, a na divan se način zaokružuje aromama limuna i đumbira. Uz to, bazga je odličan dodatak koktelima, omiljenim kolačima od sira i sladoledima, a najfinija je kada je najjednostavnija – u finom voćnom sirupu.

Omiljeni plod ljeta svakako je i osvježavajuća lubenica. Iako je dolina Neretve najpovoljnije mjesto za dozrijevanje slatkih lubenica, varaždinski restoran Verglec u potpunosti je prisvojio ovaj sočan ljetni plod, pa ga pretvorio u inovativan desert koji oduševljava. Tako u Verglecu možete okusiti ljeto na sasvim drugačiji način, u obliku juhe od lubenice, krastavaca, rajčica, čilija i luka. 
„Željeli smo gostima ponuditi sezonska jela, a lubenica je nezaobilazna ljetna namirnica“, objasnila je ovu neobičnu kombinaciju kuharica Mirela Sokol, te dodala kako je juhe ovakvog tipa definitivno najbolje poslužiti hladne, savršeno osvježavajuće. 

Na putu do omiljenih ljetnih destinacija na divnoj domaćoj obali peku se pak najraskošnije štrudle sezone, one od borovnice. Na obali Bajerskog jezera, u restoranu Bitoraj u Fužinama već tradicionalno se poslužuju domaće štrudle od borovnica. Da je riječ o zbilja posebnoj slastici govori i velik interes gostiju koji u restoran ponajviše svraćaju upravo kako bi okusili dio planinskog kraja na najslađi način. U Bitoraju se štrudla od borovnica uvijek poslužuje topla, a za nju su se zainteresirali čak i susjedi Talijani koji su je iz Hrvatske poželjeli izvoziti.

„Štrudlu pripremamo isključivo s divljim borovnicama koje se od onih iz uzgoja razlikuju po intenzivnoj boji, koju ćete odmah zamijetiti, i intenzivnijem okusu. Kore su od lisnatog tijesta, a za pripremu štrudle potrebno je znati ispeći i tri vrste kruha. Naime, poseban omjer prezli od domaćega crnoga, kukuruznog i pšeničnoga kruha čine ovu štrudlu također jedinstvenom“, objasnio je voditelj hotela Bitoraj, Andrej Kauzlarić.

Na kraju, dok je sezonsko slađenje sočnim breskvama i marelicama u punom jeku, valja spomenuti i blagodati koje donose. Iako vole pite, džemove, cimet i vaniliju, marelice će svoje najfinije adute otkriti u slasnim domaćim knedlama. Meko, lagano tijesto i fine marelice, tak takve kakve su ubrane, bit će savršen spoj za ukusna ljetna uživanja.

Najbolje ih, kažu, pripremaju u Zaprešiću, na Seoskom turizmu Stara Preša. Uz veliki voćnjak prepun plodova marelica, u to i nije teško povjerovati. Pripremaju ih na tradicionalan način, a ono što ih čini zbilja posebnima jest hrskavi omotač.
„Uvijek poslužujem knedle s preljevom od maslaca i prezli“, otkrila je svoju tajnu glava obitelji i glavna kuharica u restoranu, Biserka Jakševac. 

Već poznati okusi sočnih breskva u sasvim novom ruhu kriju se pak u prekrasnoj Istri i na samom jugu zemlje, u neretvanskoj dolini. Od različitih se sorti pripremaju različite delicije, breskve se kombiniraju u salatama, s pršutom, mentom i bosiljkom. Odlične su s vrućeg grilla omotane domaćim pršutom, a sjajne okuse daju i pečene u pećnici uz dodatak omiljenih začina. 

Ipak, u mjestašcu Vid pored Metkovića, u restoranu Đuđa i Mate, najviše ih cijene kada su svježe, a vole ih kombinirati i s tradicionalnim recepturama toga kraja. Tako u obilasku divnog juga Lijepe naše, svakako svratite u ovaj jednostavan, ali tradicijom i okusima bogat restoran gdje ćete na najljepši način uživati u sezonskim breskvama u sočnom kolaču s jogurtom i cimetom po receptu kuharice Marije Taslak.

Zvuči zbilja primamljivo, zar ne?
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
PROMO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu

Strateškim odabirom kompanija za preuzimanje i težnjom izvrsnosti u složenim procesima njihove integracije, Studenac nastavlja širenje na hrvatskom tržištu

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?
PROMO

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?

Uživajte u čarima odmora u hotelu Continental u Opatiji
Nastavi tradiciju uz Staročeško
PROMO

Nastavi tradiciju uz Staročeško

U današnje vrijeme, kod pristupa potrošačima sve je bitnija autentičnost i postojanost branda, a još bitnija je i očuvanost tradicije. Upravo smo na tradiciju najponosniji u Pivovari Daruvar kao nešto što iznimno poštujemo i čuvamo.