Obavijesti

Promo sadržaj

Genijalci koji imaju 'žicu': Ovo su učenici koji se za svoju budućnost ne trebaju bojati!

Genijalci koji imaju 'žicu': Ovo su učenici koji se za svoju budućnost ne trebaju bojati!

S obzirom na to koji će poslovi za 10-ak godina biti među najtraženijima, možemo reći da ove mlade ljude čeka blistava budućnost. No pritom je važno potaknuti i ostale učenike koji imaju interes za sličnim područjima da ga nastave razvijati

Istraživači s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar 2019. godine ispitivali su stavove i mišljenja gotovo 2000 hrvatskih školaraca od 4. do 8. razreda u 16 škola. Rezultati su pokazali da značajan broj djece gaji interes za STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) područjima u nižim razredima, ali ga pri kraju osnovnoškolskog obrazovanja polako gube. Upravo je zato bitno da roditelji na vrijeme prepoznaju da postoji interes za ovim područjem kod djeteta te mu pomognu u njegovu razvoju.

Treba ih pripremiti za poslove budućnosti

Posljednjih godinu dana i sami smo svjedoci koliko su znanost i tehnologija uistinu važne i neophodne. Prema nekim procjenama, 85% poslova koji će postojati 2030. još nije niti izmišljeno, no postoji niz STEM vještina koje će sigurno biti potrebne za zanimanja budućnosti. Čak smo i danas svjesni da studenti koji završe smjer iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike imaju veće šanse za karijerni uspjeh, a time i bolje uvjete te veću plaću.

Motivacija je vrlo važna

Osim onoga što roditelji mogu poduzeti, važno je da i društvo na vrijeme prepozna i nagradi trud i zalaganje onih koji se razvijaju u tom smjeru. Primjerice, Hrvatska elektroprivreda pokrenula je projekt kojim nagrađuje izvrsnost u osnovnim i srednjim školama. Dobitnici su svi učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu. Od 2005. godine, kad projekt dobiva ime IMAM ŽICU!, nagradu dobivaju i najbolji mladi elektrotehničari.

Spomenuta nagrada dio je širih aktivnosti HEP-a kojima potiče i vrednuje uspjehe i trud učenika osnovnih i srednjih škola. Među njima se ističu projekt ''Za naše male genijalce'', u kojem je 130 osnovnih škola opremljeno s 450 novih računala, te stipendijski program, kroz koji je u posljednjih desetak godina stipendirano gotovo 200 studenata i učenika.

Tim projektima HEP želi nagraditi i poticati izvrsnost učenika i studenata te ih motivirati da se zaposle i ostanu u Hrvatskoj te da se tako uključe u razvoj hrvatskoga gospodarstva.

Zagreb, 11.03.2021 - Druzenje predstavnika HEP-a s ucenicima XV. gimnazije

Nagrade za školsku godinu 2019/2020.

Kao jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj, tvrtka od strateške važnosti za Hrvatsku i nositelj energetskih djelatnosti koje zahtijevaju ulaganja u stručnost i znanje, HEP je prepoznao važnost ulaganja u razvoj znanja mladih, pa je i ove godine, po 26. put, nagradio mlade genijalce. Time je 32 nagrade u iznosu od 3000 kuna dobio 31 učenik.

Nagrade za fiziku među učenicima osnovnih škola osvojili su: Val Karan iz OŠ Ljudevita Gaja u  Zaprešiću, Martin Bračun iz OŠ Sveti Petar Orehovec, Ivona Kurtoić iz OŠ Vladimira Nazora – Budinščina, Tomislav Barić iz OŠ Kustošija u Zagrebu, Lorena Dobranić iz OŠ Petrijanec, Karlo Maksimović, Roko Šupe i Vilim Branica iz XV. gimnazije u Zagrebu te Nikola Jurković iz Gimnazije Metković. 

Za eksperimentalnu fiziku nagradu su osvojili Andrea Brzica i Val Karan iz OŠ Ljudevita Gaja Zaprešić te Jurij Jukić i Jan Dragašević iz XV. gimnazije u Zagrebu. Ukupno su učenici zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, osvojili devet nagrada za školsku godinu 2019/2020., a svakako vrijedi istaknuti Vala Karana, koji je osvojio dvije nagrade – iz fizike i eksperimentalne fizike!

Učenici osnovnih škola koji su dobili nagradu za matematiku su: Gabrijel Katić iz OŠ Bartola Kašića u Zagrebu, Fabijan Cikač i Karlo Brčić iz OŠ Kajzerica u Zagrebu, Luka Duplančić iz OŠ Dragutina Domjanića u Zagrebu, Petra Grubišić iz OŠ Fausta Vrančića u Šibeniku te Barbara Kelava iz VI. osnovne škole Varaždin.

Nagradu za matematiku u kategoriji prirodoslovnih gimnazija osvojili su: Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, Bernard Inkret, Krešimir Nežmah, Ivan Vojvodić i Vedran Cifrek iz XV. gimnazije u Zagrebu i Luka Bulić Bračulj iz III. gimnazije u Splitu, a u kategoriji ostalih srednjih škola Simeon Stefanović iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke, Nikola Bačić iz Srednje škole Blato (na Korčuli), Tara Baće iz Gimnazije Tituša Brezovačkog iz Zagreba, Sebastian Tukač iz Elektrostrojarske škole iz Varaždina te Ivan Mihaljević iz Srednje škole Lovre Montinija u Kninu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu
PROMO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu

Matej Sunara istražuje arhitektonsku baštinu Pape Siksta V. u Rimu, koji je obnovio crkve, sagradio palače, fontane i vodovod, te popločao ulice radi bolje povezanosti grada

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu
PROMO

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja na treći po redu Weekend Food Festival.
Održivi razvoj kao odrednica poslovanja osiguratelja u borbi protiv klimatskih promjena
PROMO

Održivi razvoj kao odrednica poslovanja osiguratelja u borbi protiv klimatskih promjena

Društva za osiguranje primjenjuju čitav niz održivih pristupa unutar svojih poslovnih strategija