Obavijesti

Promo sadržaj

Glazba je poput kuhanja ako imate dobre sastojke

Glazba je poput kuhanja ako imate dobre sastojke
4

Već kao osmogodišnjak pridružio se ocu u kopanju za dobrom glazbom na sajmovima i u prodavaonicama ploča. Bilo je stoga logično da kolekcionar ploča postane DJ i glazbenik. Britanska DJ zvijezda zasvirat će 14. rujna u Zagrebu.

VIDEO

Popularni britanski DJ Fort Romeau istražuje i danas, stvarajući house glazbu te nastupajući  u najboljim svjetskim klubovima te na golemim festivalima poput Glastonburyja. U subotu, 14. rujna svirat će i u zagrebačkom Tenis centru Maksimir na jednom od najpopularnijih domaćih partija – Stereotipu.

- Glazba koju stvaraš je primarno house glazba. Odakle crpiš utjecaje? 

Inspiriran sam zaista raznolikom glazbom. Rekao bih da je moj početni interes bio u psihodeličnoj glazbi svih žanrova, kako u popu iz 60-ih ili prog rocku iz 70-ih, tako i u modernim techno ili house izdanjima. Moje omiljeno razdolje plesne glazbe su 90-e kada su techno, trance i house bili isprepleteni bez stroge definicije.

- Postoji cijeli ocean elektroničke glazbe. Kako uopće selektiraš glazbu koju sviraš kao DJ?

Ovisi o kontekstu. Možete raditi prema svom ukusu, ali u mnogim situacijama kao DJ morate odgovarajuće reagirati. Ne postoji set koji funkcionira svugdje nego trebate biti sposobni prilagoditi se svakoj situaciji unutar okvira glazbe koja vam se sviđa. 

- Treba li puštati isključivo muziku koju voliš ili se treba prilagođavati publici?

Mislim da uvijek treba ponuditi svoj pogled i pokušati ispričati svoju muzičku priču. Nikad nisam požalio što sam svirao glazbu u koju sam vjerovao, čak i kad ona nije izazvala eksploziju na podiju. Jedini način da zabrljate je kad pokušate podilaziti onime što mislite da publika želi. Kao i u mnogim drugim stvarima u životu, što ste iskreniji, bolje za vas.

- Neko vrijeme bio si dio pratećeg benda dua La Roux. Kakva je bila suradnja s njima? Zašto si ih napustio?

Svirao sam klavijature na njihovim turnejama od 2008. do 2011. Razišli smo se nakon drugog albuma, a ja sam tada počeo nastupati kao Fort Romeau.

- Sviraš u klubovima diljem svijeta, ali i na zaista velikim festivalima.. Gdje najviše voliš svirati?

Postoje klubovi u kojima nastupam redovito i u kojima se osjećam ugodno kao što je Panorama Bar u Berlinu. Tamo je uvijek sjajno svirati. Volio sam jako i Plastic People u Londonu, no nažalost, taj je klub zatvoren prije nekoliko godina. Ponekad iznenade i festivali na kojima je inače drukčija energija nego u klubu.

- Čega se najviše bojiš na nastupima?

Često sanjam kako ne mogu naći sljedeću ploču prije nego što se muzika zaustavi. Bit će valjda da je to taj strah.

- Što radiš kad ne stvaraš glazbu? Kako se relaksiraš?

Mnogo toga što radim vrti se oko glazbe, ali rekao bih da uživam u dobroj hrani i piću, a i kuhanje može biti dobar način da odmorite glavu nakon rada u studiju. Zapravo je kuhanje i slično glazbi – možete napraviti mnogo s malo sastojaka.

Uz Fort Romeaua, na Stereotipu kuhaju i ostale zvijezde elektroničke scene – Dixon, Perel, Courtesy, New Jackson (live), Tijana T, Kristijan Molnar i Felver. Ulaznice se mogu kupiti na https://www.entrio.hr/event/stereotip-6639.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hit poslastica za iznenadne goste: Imamo recept za desert od 2 sastojka
PROMO

Hit poslastica za iznenadne goste: Imamo recept za desert od 2 sastojka

Osim brzog i jednostavnog recepta za savršenu proljetnu poslasticu, saznajte sve o Prima Mjesecu kuhinja jer vas očekuju kuhinje po mjeri uz uštede do 60% te gratis Bosch perilica posuđa.

Tri desetljeća izvrsnosti: Alles slavi uz veliku nagradnu igru za svoje kupce
PROMO

Tri desetljeća izvrsnosti: Alles slavi uz veliku nagradnu igru za svoje kupce

Alles, poznata tvrtka koja se bavi trgovinom i distribucijom elektromaterijala, obilježava tridesetu godišnjicu svog poslovanja. Za ovaj važan jubilej, odlučili su nagraditi lojalnost svojih kupaca
Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever
PROMO

Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever

Sveučilište Sjever dobiva novi kampus u Varaždinu