Obavijesti

Promo sadržaj

Gljive - jednostavni plodovi delikatnih i vrhunskih okusa

Gljive - jednostavni plodovi delikatnih i vrhunskih okusa
3

Posjetite portal Hrvatska 365 Gourmet i krenite na gastronomsko putovanje kroz koje ćete upoznati Hrvatsku na najbolji mogući način – vilicom i nožem

Hrvatska 365 Gourmet tim za vas je odabrao ponajbolje restorane diljem Lijepe naše na čijim menijima stoje jela spravljena od najkvalitetnijih svježih sezonskih namirnica, restorane koje odlikuju savršeno usklađena jela i koji pred vas stavljaju tanjure koji će vas natjerati da im se uvijek iznova vraćate. Posjetite www.crogourmet365.hr i krenite na gastronomsko putovanje kroz koje ćete upoznati Hrvatsku na najbolji mogući način – vilicom i nožem. 

Ovaj vikend u Brtonigli održavaju se Dani gljiva, jedan od najvećih gastronomskih događaja toga kraja. Upravo je ova manifestacija savršen povod svim ljubiteljima gljiva da posjete Istru i uživaju u šarolikom programu koji uključuje šire upoznavanje sa svijetom gljiva i ono najslađe, degustaciju jela i pripremu kotlića na bazi ovog svestranog jesenskog ploda.

Nekada su gljive smatrali lijekom za besmrtnost, a ponegdje ih i danas koriste za liječenje. Svaka vrsta gljive bogata je bjelančevinama i vlaknima, sadrži vitamine i minerale, a odlična je i kao čuvar imuniteta. Čitava paleta jesenskih jela postat će nezamislivo bogatija dodavanjem gljiva. Razne vrste kombiniraju se s različitim jelima, a postoji ih oko 200 jestivih vrsta. Najpoznatiji su vrganji koje obožavamo u kremastim rižotima i aromatičnim umacima. Za slasne delicije najbolji su odabir još i lisičarke, ali i vrlo cijenjeni tartufi. Vrganj je poznat i kao „kralj divljih gljiva“, a zbog svoje posebne arome izuzetno je omiljen u gastronomiji. Izvrsno se slaže s tjesteninom u umaku od slatkastih kestena, vrhnja i gljiva, ali i raznim vrstama divljači.
Gljive su jednostavna namirnica za raskošna jela. Sjajan su dodatak mesu i vole se u kremastim umacima poput najpoznatijeg stroganoffa. Povrtni rižoto od šumskih gljiva i bundeve svakako ulazi u najdraža jesenska jela.

Odlučite li kraj listopada okruniti posjetom Danima gljiva u Brtonigli, svakako si priuštite užitak odlaska u Konobu Morgan. Fritaja od gljiva i domaći rezanci s vrganjima jela su koja će vas uvesti u meni, dok će vas gospodski biftek s gljivama za glavno jelo apsolutno oduševiti.


Kastavski Kukuriku nudi istančan spoj kozica i vrganja s istarskim kljukancima za predjelo te teletine i lisičarki za glavno jelo. Samoborska krčma "Gabreku 1929" također nudi velik izbor predjela s gljivama: od juhe i salate od miješanih šumskih gljiva, njoka s četiri vrste sira i šumskim gljivama pa do sočnog telećeg pečenja s umakom od gljiva. Tu je još i složenac od šumskih gljiva i domaćih mlinaca, a za desert se možete zasladiti Šmidhenovim palačinkama sa sirom i gljivama.
Sjajna kombinacija je ona u kojoj se spajaju okusi svježih gljiva, heljde i slanine. U međimurskom restoranu Terbotz možete otkriti što su to vanjkušeki punjeni skutom i suhim vrganjima u umaku od buče ili pak uživati u fileu vepra u umaku od vrganja, a u varaždinskom Verglecu probati pravu zagorsku juhu s vrganjima i slaninom.


Aktualna ponuda restorana Josić  u Zmajevcu, srcu Slavonije, sastoji se od spoja divljači i gljiva. Nude divljač na šumarski što uključuje divlju svinju ili jelena pirjane na povrću s umakom od gljiva i brusnica te pačja prsa sa žara u umaku od šumskih gljiva s povrćem i zapečenim krumpirom.


Divan izlet na Papuk možete zaokružiti posjetom Planinarskom domu Jankovac gdje vas očekuju sezonski specijaliteti poput juhe od šumskih gljiva, fileta divlje svinje i kesten kocki.


Gurmanska ponuda na koju ćete kliknuti: www.crogourmet365.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Vrbovsko zove na doček nove godine u podne - bit će to vrhunska zabava za sve uzraste!
promo

Vrbovsko zove na doček nove godine u podne - bit će to vrhunska zabava za sve uzraste!

Ispraćaj stare godine počinje 31. prosinca u 10 sati, a središnje slavlje je, naravno, odbrojavanje u podne, uz vatromet konfeta, nakon kojeg slijedi ljubavni valcer na otvorenom. Zbog sigurnosti djece, ali i četveronožnih ljubimaca, neće biti pirotehnike
Revolucija u njezi kože: Prirodni proizvodi koje morate isprobati!
PROMO

Revolucija u njezi kože: Prirodni proizvodi koje morate isprobati!

Francuski brend Florihana, poznat po vrhunskim organskim proizvodima za aromaterapiju i njegu kože, poput esencijalnih ulja i hidrolata, dostupan je u Hrvatskoj zahvaljujući tvrtki Bio Terra
Elit Premium kućanski pomoćnici: Savršeni pomoćnici kakve bi i Djed Božićnjak poželio ispod bora
PROMO

Elit Premium kućanski pomoćnici: Savršeni pomoćnici kakve bi i Djed Božićnjak poželio ispod bora

Elit Premium kućanski pomoćnici osvajaju svojom funkcionalnošću, inovacijama i estetikom, čineći svakodnevne zadatke jednostavnijima i ugodnijima