Promo sadržaj

Komentari 3

Gospodin Fin: Evo kako mirovinska osiguravajuća društva isplaćuju mirovine

Gospodin Fin: Evo kako mirovinska osiguravajuća društva isplaćuju mirovine

Pratite najdetaljniji YouTube special o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o svojoj mirovinskoj štednji!

Prosječan hrvatski umirovljenik u starosnoj mirovini provede 21 godinu i dva mjeseca. Stoga biste, kada planirate svoj život u mirovini, trebali računati na to kako očuvati dobar životni standard tijekom najmanje dva ili tri desetljeća. Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, podsjeća da tijekom radnog vijeka i u trenutku odlaska u mirovinu morate donijeti niz važnih odluka o kojima će ovisiti visina vaše mirovine.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO OSTVARITI MIROVINU IZ DRUGOG STUPA

Pretpostavka je da ste tijekom cijelog radnog vijeka stabilno štedjeli u drugom obveznom mirovinskom stupu, sami aktivno birali svoj mirovinski fond i redovito pratili prinose i stanje svoje mirovinske štednje na osobnom računu.

U trenutku odlaska u mirovinu morate odabrati želite li mirovinu samo iz prvog ili prvog i drugog mirovinskog stupa. Mirovine iz prvog stupa uvijek obračunava i isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ako odaberete samo mirovinu iz prvog stupa, sva vaša mirovinska štednja iz drugog stupa prenosi se u državni proračun.

Ako odaberete mirovinu i iz drugog stupa, važan je korak odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) koje će vam ju isplaćivati. Kada to učinite, Regos će vašu cjelokupnu kapitaliziranu štednju iz drugog stupa prenijeti u odabrani MOD. U tom trenutku sklapate ugovor o isplati mirovine prema modelu koji ste sami odabrali.

Važno je znati da mirovinska osiguravajuća društva imaju isti cilj kao i obvezni mirovinski fondovi, a to je da ostvaruju prinose na vašu mirovinsku štednju. Oni također investiraju vašu štednju, ali zbog zajamčene sigurnosti isplate mirovina riječ je o konzervativnoj politici ulaganja. MOD jamči isplatu vaših mjesečnih mirovina. Novac za isplatu mirovina na posebnom je računu, ne smije se koristiti za redovne troškove društva niti ulazi u stečajnu masu.

Kako biste se što bolje informirali o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu te napravili dobar plan za mirovinu, pratite videoserijal Gospodin Fin na YouTube kanalu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Na digitalnoj platformi umfo.hr pratite i analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka uz čiju ćete pomoć dobiti relevantna objašnjenja o mirovinama. Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO.

 PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ODMAH ZAPOČNITE RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!