Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 3

Gospodin Fin: Evo kako mirovinska osiguravajuća društva isplaćuju mirovine

Gospodin Fin: Evo kako mirovinska osiguravajuća društva isplaćuju mirovine

Pratite najdetaljniji YouTube special o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o svojoj mirovinskoj štednji!

VIDEO

Prosječan hrvatski umirovljenik u starosnoj mirovini provede 21 godinu i dva mjeseca. Stoga biste, kada planirate svoj život u mirovini, trebali računati na to kako očuvati dobar životni standard tijekom najmanje dva ili tri desetljeća. Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, podsjeća da tijekom radnog vijeka i u trenutku odlaska u mirovinu morate donijeti niz važnih odluka o kojima će ovisiti visina vaše mirovine.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO OSTVARITI MIROVINU IZ DRUGOG STUPA

Pretpostavka je da ste tijekom cijelog radnog vijeka stabilno štedjeli u drugom obveznom mirovinskom stupu, sami aktivno birali svoj mirovinski fond i redovito pratili prinose i stanje svoje mirovinske štednje na osobnom računu.

U trenutku odlaska u mirovinu morate odabrati želite li mirovinu samo iz prvog ili prvog i drugog mirovinskog stupa. Mirovine iz prvog stupa uvijek obračunava i isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ako odaberete samo mirovinu iz prvog stupa, sva vaša mirovinska štednja iz drugog stupa prenosi se u državni proračun.

Ako odaberete mirovinu i iz drugog stupa, važan je korak odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) koje će vam ju isplaćivati. Kada to učinite, Regos će vašu cjelokupnu kapitaliziranu štednju iz drugog stupa prenijeti u odabrani MOD. U tom trenutku sklapate ugovor o isplati mirovine prema modelu koji ste sami odabrali.

Važno je znati da mirovinska osiguravajuća društva imaju isti cilj kao i obvezni mirovinski fondovi, a to je da ostvaruju prinose na vašu mirovinsku štednju. Oni također investiraju vašu štednju, ali zbog zajamčene sigurnosti isplate mirovina riječ je o konzervativnoj politici ulaganja. MOD jamči isplatu vaših mjesečnih mirovina. Novac za isplatu mirovina na posebnom je računu, ne smije se koristiti za redovne troškove društva niti ulazi u stečajnu masu.

Kako biste se što bolje informirali o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu te napravili dobar plan za mirovinu, pratite videoserijal Gospodin Fin na YouTube kanalu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Na digitalnoj platformi umfo.hr pratite i analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka uz čiju ćete pomoć dobiti relevantna objašnjenja o mirovinama. Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO.

(Izvor: HZMO, siječanj 2021.)
Gospodin Fin: Važno je zapamtiti!
1. Kad ostvarite pravo na mirovinu, birate želite li mirovinu samo iz prvog ili iz prvog i drugog stupa.
2. Mirovine iz prvog stupa isplaćuje HZMO. Mirovine iz drugog stupa isplaćuje MOD.
3. S odabranim MOD-om sklapate ugovor o mirovini, koju dobivate doživotno.
I mirovine iz drugog stupa redovito se usklađuju
Jeste li znali da se, jednako kao što se dvaput godišnje usklađuju mirovine iz prvog stupa, usklađuju i mirovine iz drugog stupa. Riječ je o usklađivanju dvaput godišnje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena za prethodno polugodište. To su podaci o inflaciji koje objavljuje Državni zavod za statistiku.
Napravite dobar plan za svoju mirovinu
Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom i na Viberu te saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te kako štedjeti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

 PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ODMAH ZAPOČNITE RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske
PROMO

Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske

Podrška lokalnim klubovima za rast I razvoj mladih boksačkih talenata

Rim Tim Tagi Dim! Germania nudi najveći tečaj na pobjedu Baby Lasagne!
PROMO

Rim Tim Tagi Dim! Germania nudi najveći tečaj na pobjedu Baby Lasagne!

Ovakvu priliku ne smijete propustiti!
Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu
PROMO

Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu

Upoznajte CE svijet