Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Građani odabiru lokacije novih vježbališta na otvorenom

Građani odabiru lokacije novih vježbališta na otvorenom
5

Glasovanje za aktivne zone traje do 15. travnja, a glas za svoj grad građani mogu dati jednom dnevno - dosad prikupljeno više od 100 000 glasova

U nešto više od dva tjedna prikupljeno je više od 100 000 glasova građana koji putem stranice www.pokretzaradost.hr biraju deset hrvatskih gradova u kojima će se urediti deset vježbališta na otvorenome. Glasovanje za aktivne zone otvoreno je do 15. travnja te se na istoj stranici može pratiti i trenutačni poredak gradova.

Inicijativa je pokrenuta u sklopu Coca-Colina projekta Pokret za radost prošle godine kad su građani glasovanjem odabrali prvih deset aktivnih zona. Koji će se gradovi ove godine izboriti za svoje vježbalište na otvorenome ponovno ovisi o glasačima koji glas za svoj grad mogu dati jednom dnevno, a dosadašnji odaziv navješćuje još jednu neizvjesnu utrku među gradovima.

„Svi gradovi imaju jednake izglede dobiti aktivnu zonu, ali građani trebaju biti uporni u glasovanju i poticati svoje sugrađane da se uključe. Trenutačno slabiji plasman pojedinih gradova ne treba obeshrabriti glasače jer se poredak tijekom glasovanja mijenja a utrka se vodi do posljednje minute. Pozivamo stoga sve građane da svakodnevno glasuju jer već i jedan glas može nekomu gradu donijeti novouređenu zonu za vježbanje i druženje“, izjavila je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.    

Glavna je vrijednost projekta to što se vježbališta nakon postavljanja predaju lokalnim zajednicama u trajno vlasništvo. Time se želi doprinijeti obogaćivanju društveno korisnih sadržaja u lokalnim zajednicama, potaknuti građane na kretanje te nova mjesta rekreacije i okupljanja učiniti dostupnima svima. Svaka će aktivna zona biti opremljena s ukupno šest sprava za vježbanje različite namjene, a mogu ih koristiti svi građani neovisno o dobi i tjelesnoj spremi.

Hrvatska Kostajnica, 15.09.2016 - Pokret za radost 2016. projekt je kojim je otvoreno vjezbaliste na otvorenom

Za novih deset aktivnih zona građani glasuju u tri kategorije gradova. U suradnji s gradskim upravama vježbališta će se tako nakon završetka glasovanja urediti u četiri najbolje plasirana grada do 10 000 stanovnika, kojih je u Hrvatskoj najviše, u tri grada od 10 000 do 35 000 stanovnika te u tri grada s više od 35 000 stanovnika.

Iz gradova u kojima su lani uređena vježbališta na otvorenome dolaze iznimno pozitivne reakcije. Građani se njima redovito koriste za rekreaciju, druženje i boravak na otvorenome, a pronašla su primjenu i u tjelesnome odgoju te radu sportskih klubova. Iako se za gradove u kojima su lani uređene aktivne zone ne može ponovno glasovati, prošlogodišnji dobitnici aktivno pružaju podršku susjednim gradovima, što solidarnost lokalnih zajednica diže na još višu razinu.

Partneri su projekta Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ, a potporu su projektu dali Ministarstvo zdravstva, Središnji državni ured za šport te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. I ove godine kao njegovi veleposlanici projekt podržavaju Mirza Džomba, nekadašnji rukometni reprezentativac i Antonija Blaće, televizijska voditeljica.