Obavijesti

Promo sadržaj

Granice razdvajaju. Priroda ujedinjuje! Predstavljamo „Zeleni pojas Europe“

Granice razdvajaju. Priroda ujedinjuje! Predstavljamo „Zeleni pojas Europe“
5

Javna ustanova poznaje nas s dijelom kontinenta na kojem je priroda još uvijek bogata i netaknuta

Jeste li znali za termin Zeleni pojas Europe? Taj se izraz koristi za područje uzduž bivše željezne zavjese na kojem se priroda uspjela razviti više nego je uobičajeno u industrijsko doba, upravo zbog činjenice da je zbog rizika od potencijalnih sukoba na granici dvaju velikih političkih blokova koji su dominirali u doba hladnog rata izostala ozbiljnija industrijska i urbanistička aktivnost. Jednostavnije rečeno, priroda je iskoristila to što se čovjek nije usudio investirati u granično područje na kojem su se očekivale nestabilnosti. Danas Zeleni pojas povezuje 24 države (od sjevera prema jugu) te čini okosnicu paneuropske ekološke mreže i daje značajan doprinos europskoj „zelenoj infrastrukturi“. Simbol je uspješne prekogranične suradnje i zajedničke europske prirodne i kulturne baštine. Iznimna važnost tog ekološkog koridora je očita: 49 nacionalnih parkova smješteno je duž Zelenog pojasa Europe, a više od 3200 zaštićenih područja nalazi se unutar zone od 50 kilometara s obje strane pojasa, koji prolazi kroz gotovo sve europske bio-geografske regije.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Dravska priča je naš posjetiteljski centar i sjedište Javne ustanove - moderan je i kreativno osmišljen s brojnim sadržajima pomoću kojih je moguće razumjeti bogatstvo i važnost života uz rijeku Dravu. U sklopu projekta Podrška ekološkoj povezanosti Dunavske regije povezivanjem područja Natura 2000 duž Zelenog pojasa, sudionicima je predstavljen koncept Zelenog pojasa Europe te projektne aktivnosti provedene na području Virovitičko-podravske županije. Podsjetimo, posjetiteljski centar Dravska priča u potpunosti je prilagođena djeci i odraslima, kao i osobama s invaliditetom, te kao hostel nudi mogućnost smještaja manjih ili većih grupa u predivnom prirodnom ambijentu. Osim interpretacijskim aktivnostima, centar se bavi i znanstvenim i istraživačkim radom, surađujući s brojnim domaćim i stranim institucijama na očuvanju i obnavljanju prirodnog bogatstva. U Dravskoj priči možete provesti cijeli dan upoznavajući se s biljnim i životinjskim svijetom oko rijeke Drave kroz niz interaktivnih i vizualno zanimljivih prezentacija, a uz to uživati u branju domaćih jagoda ili se družiti s rodama koje žive u prihvatilištu u zaštićenom perivoju koji okružuje centar.   

Što ćete od prirode naći u Zelenom pojasu Europe? Poplavne šume, riječne rukavce, strme obale i sprudove koji su dom za brojne životinjske i biljne vrste, na prostoru gdje rijeka svojom prirodnom dinamikom neprekidno oblikuje staništa i krajolik kojim teče.

Očuvanost prirode i bioraznolikost odličan su motiv za posjet Slavoniji i Podravini te uživanje u aktivnostima poput vožnje biciklom, kanuima, promatranja ptica, upoznavanja lokanih običaja i kulturne baštine kraja uz rijeku Dravu. Na tom se području nalazi nekoliko impozantnih dvoraca u kojima su smješteni muzej (primjerice dvorac Pejačević u Virovitici), ili hoteli ( u dvorcu Janković u Suhopolju i kuriji Janković u Kapela Dvoru). Ljubitelji eno-gastronomije također će doći na svoje posjetom nekoj od lokalnih vinarija poput Tomo Boutique Winery u Rezovcu ili Vinede u Vukosavljevici. Budući da slavonski i podravski krajolik krasi kvalitetan suživot grada i sela, posjetiteljima u dostupna prostrana imanja poput Pustare Višnjica u blizini Slatine, ili Zlatnog klasa u Otrovancu na kojima se može odsjesti, uživati u lokalnoj gastronomiji, družiti s domaćim životinjama i punim plućima disati svježi seoski zrak. Prirodna i kulturna baština sve su više u fokusu posjetitelja koji žele vidjeti i osjetiti kako se nekada živjelo te se sami okušati u starim zanatima. Upravo je to moguće u Etno zbirci „Bakina priča u selu Kladare, gdje je sve isto onako kako je bilo prije više od 100 godina – od namještaja, pribora za jelo, pa do alata za izradu odjeće i tepiha. U blizini Pitomače, točnije u selu Grabovnica, nalazi se i rodna kuća slavnog pjesnika Petra Preradovića u kojoj je moguće saznati detalje iz njegovog života, ali i upoznati kraj iz kojega se zaputio u svoje avanture po Europi.   

Upoznavanje s bogatom prirodom Zelenog pojasa Europe, uživanje u odličnom vinu i hrani, boravak na selu i upoznavanje seoskih običaja i kulture odličan su motiv za posjet ovom dijelu Slavonije i Podravine – još jedan jedinstveni kutak Lijepe naše koji će vas dočekati raširenih ruku i s osmjehom na licu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220:  konceptni cestovni automobil, s dvojnim DNA kodom
PROMO

Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220: konceptni cestovni automobil, s dvojnim DNA kodom

Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 omogućuje svakodnevne vožnje samo na struju s dosegom do 66 km u kombinaciji s učinkovitom Toyotinom hibridnom tehnologijom pete generacije